Halkbank'ın makinecilere desteği, cari açığı düşürecek

Bankanın makine alımına vereceği destek, yurtdışına kaçan parayı engelleyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Halk Bankası ile Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği arasında yapılan protokol gereği, "Makine İmalat Sanayi Destek Paketi" kapsamındaki krediler ve diğer finansman ürünleri birlik üyelerine özel koşullarla sunulacak.

İmzalanan protokolün, vadesi, faiz oranı ve esnek ödeme imkanları ile son derece cazip olduğunu ifade eden Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bu kredi paketiyle cari açığa destek olacaklarını dile getirdi.

Aydın, makinenin kendisini teminat olarak alacaklarını, bu konuda müşterilerine olabildiğince kolaylıklar sağlayacaklarını belirterek, firmanın durumuna, banka ile olan ilişkilerine göre farklı vade ve faiz uygulayacaklarını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hüseyin Aydın, faiz oranlarına ilişkin bir soru üzerine, Türk Lirasında faiz oranlarının yüzde 7,5'lardan 11'lere kadar çıktığını, firmaların verimliliklerini de dikkate alarak komisyon ve faizlerde esnek hareket edeceklerini anlattı.

Türk Lirası'nın yanı sıra dolar ve Euro kredi imkanı da bulunduğunun altını çizen Aydın, yabancı para cinslerinde faiz oranlarının ise yüzde 3'lerden başlayıp yüzde 4,5'lara kadar çıkabileceğini bildirdi.

Hüseyin Aydın, Halk Bankası'ndan kredi talep edenlerin kuyruğa girdiğini ifade ederek, imzalanan protokol kapsamında paketten yararlanacak müşterilerin eski müşteri kabul edilerek onlara kolaylık tanınacağını bildirdi.

Makinecilerin miladı

Bugünün kendileri için bir milat olduğuna dikkat çeken Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran "Bu kadar stratejik bir sektörün arkasında finansal bir destek, kaynak yoktu. 'Ver parayı, al makineyi' diyorduk. Bu anlaşma Türkiye'nin cari açığına çok ciddi etki edecek. Türkiye'nin teknoloji üretiminde cesaret kazanması için de son derece önemli. Türkiye'de bir zihniyet devrimi yaşanmaya başlandı" dedi.

Konuşmaların ardından destek paketine ilişkin protokol, Aydın ve Dalgakıran tarafından imzalandı.

10 yıl vade var

Toplantıda verilen bilgiye göre, protokol kapsamında birlik üyesi imalatçılara ve müşterilerine Türk Lirası ve döviz cinsinden kullandırılacak makine alım kredisi tutarının azami yüzde 75'i karşılanıyor.

Kredi, ödemesiz dönem dahil olmak üzere azami 10 yıl vade fırsatı sunuluyor.

Üreticilere yönelik ham madde ve ara mal alım kredisi, Ar-Ge, inovasyon, patent destek kredisi ile müşterilere yönelik makine alım kredisi kapsamındaki işletme kredisinin vadesi ise ödemesiz dönem ile birlikte 4 yıla kadar uzuyor.

Kredilere uygulanacak vade faiz oranı ve kredilendirilecek azami oran, firmaların kredi reyting notu, verimliliği, piyasa ve sektörel koşula, kredi konusu makinenin üretilip faaliyet geçmesi ve verimli kullanım süresine göre belirleniyor.

İmalatçı ve alıcıların farklı gereksinimleri göz önünde bulundurularak oluşturularak makine imalat sanayi destek paketi, üreticiler için makine alımına yönelik yatırım kredisi, ham madde ve ara mal alımına yönelik işletme kredisi, Ar-Ge, inovasyon, patent destek kredisi, gayrinakit destek kredisi, müşteriler için makine alımına yönelik yatırım ve işletme kredisi, gayrinakit destek kredisi olmak üzere 6 farklı kredi seçeneği içeriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir