Haller Yasası ocak sonunda tamam

Bakan Ergün, "Haller Yasası"nın Ocak ayı sonuna kadar genel kurulda görüşüp yasalaştırmayı planladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamuoyunda "Haller Yasası" olarak bilinen Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı, Ocak ayı sonuna kadar genel kurulda görüşüp yasalaştırmayı planladıklarını söyledi. 
Kanal 24 televizyonunun "Moderatör" kuşağına konuk olan Ergün, Tasarısı'nın, sadece hallerle ilgili bir düzenleme getirmediğini, sebze-meyve ticaretini bir bütün halinde ele alan ve düzenleyen bir yasa tasarısı olduğunu söyledi. 
Tasarının, sebze-meyve ticaretinin üretiminden kayıt altına alınmasına, tüketiciye ulaşmasından tüketim kanalları, vergileri ve rüsuma kadar hepsini birden ele alan bir Yasa Tasarısı olduğunu ifade eden Ergün, Tasarının, özellikle üreticilerin, tüketicilerin beklentilerine cevap verecek ama belediyelerin, hallerde ticaret yapan esnafın da hukukunu koruyan, üretici birliklerini güçlendirmeyi de amaçlayan bir yapısı olduğunu kaydetti. 
Hale girme zorunluluğu kalkıyor
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, tasarıyla, hal dışında da ürün satılabileceğini, ancak hale bildirmeden satılamayacağını, bununla işlem ve nakliye maliyetlerinin azaltılmasını istediklerini belirterek, şunları söyledi: 
"Şimdi Amasya'dan çıkan kişi, ister Amasya haline bildirsin, ister Ankara haline bildirsin nereye gideceğini, o elektronik ortamda izlenebilir olacak. Bakanlığımızda da ortak bir kayıt sistemi olacak ve ürünlerin fiyatları, miktarları, hepsi izlenebilecek. Dolayısıyla, Ankara haline girmeden de Elmadağ'a ürün gidebilecek. Ama Ankara Hali bilecek ki Elmadağ'a ürün gitti, Ankara'ya giren bir ürünün nereden geldiğini ve nereye gittiğini bilecek ve ona göre rüsumunu alacak belediye. Komisyoncu işlemi kendisi görüyorsa komisyoncu komisyonunu alacak. İşlemi kendisi görmüyorsa, komisyoncu dışında da başka dağıtım kanalları oluşabilecek. Ama sistem kayıt altına alınıyor, rüsumlar ve komisyon ücretleri de belirli bir oranda düşürüldüğü için mesela hal dışında satılan ürünlerden yüzde 15 komisyon alınıyordu, bu yüzde 2'ye düşürülüyor. Haldeki komisyon, rüsum oranı yüzde 2'den 1'e düşürülüyor."
Ergün, düzenlemenin halleri güçlendireceğini çünkü hallerin laboratuvarları olan, gıda güvenliği sistemi kurulmuş olan ve en sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşabileceği mekanlar haline geleceğini ifade ederek, "Hallerin laboratuvarları olacak, hijyen şartlarına uyulacak, analizler yapılacak. Mesela gıda güvenliği analizini yaptırarak, toptancı halde ürününü satanlar rüsumu yüzde 50 daha az ödeyecekler, o da teşvik ediliyor. Yani gıda güvenliği analizi yaptırmayı da teşvik eden unsurlar içeren bir yasa tasarısı bu" dedi. 
Ergün, yüzde 70'i kayıt dışı olan bir sektörün kayıt altına gireceğini yani rüsum yüzde 2'den 1'e düşse bile miktarların çoğalacağını söyledi. 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, toplamda kayıtdışılığın önlenmesi, tarlada kalan ürünün pazara çıkması, rüsumların düşmesi ve benzeri sebeplerle toplamda sebze-meyve fiyatlarında yüzde 15-20 civarında bir düşme olacağını tahmin ettiklerini ifade etti. 
Ocak sonunda yasalaştırmayı planlıyoruz
Ocak ayı sonuna kadar Tasarıyı Genel Kurulda görüşüp yasalaştırmayı planladıklarını belirten Ergün, "Ocak ayı sonu itibariyle sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesiyle ilgili tasarı büyük ihtimalle yasalaşmış olacaktır" dedi.
Tasarının özel haller de kurulmasına imkan verdiğini, sadece belediyeler değil, bundan sonra işletmelerin de özel sektörün de hal kurabileceğini kaydetti.