"Harekat Merkezi'ni mezar haline getirin"

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimi davasında ifade veren eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ünal, uçuşları engellemek için Eskişehir'e gönderdiği 4 astına, "Gerekirse Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'ni mezar haline getirin" dediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen "Genelkurmay çatı davası"nın duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.

Duruşmada, 15 Temmuz 2016'da Hava Kuvvetleri Komutanı olan emekli Orgeneral Abidin Ünal müşteki sıfatıyla beyanlarda bulundu.

Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğünü için olay günü İstanbul'da olduğunu belirten müşteki Ünal, saat 19.00 sıralarında hava araçlarının faaliyetlerinin yasaklandığına dair haber geldiğini, bunu astlarına ilettiğini kaydetti. Daha sonra düğünün olduğu salona girdiğini, bundan sonra uçuş yasağının kapsamının zorunlu uçuşlara yönelik gevşetildiğini söyleyen Ünal, saat 20.30'da da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşüp durumu arz etmek istediğini ancak kendisiyle görüşemediğini söyledi.

Ünal, neler olduğunu öğrenmek için eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Cevat Yazgılı'yı aradığını, Yazgılı ile ikinci görüşmesinde Ankara üzerinde savaş uçaklarının uçmaya başladığını öğrendiğini, bundan sonra da darbe girişimi olabileceğini düşündüğünü anlattı. Bu durumu, düğün salonundaki generalleri toplayarak aktardığını bildiren Ünal, daha sonra da olay tarihinde Akıncı Üssü komutanı olan sanık Hakan Evrim ile telefon görüşmesi yaptığını dile getirdi.

Müşteki Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakan Evrim'e 'Bu uçaklar senin mi?' diye sordum. 'Benim.' cevabını verince hemen indirmesini söyledim. Evrim, 'İndiremem, benim hayatım da sizin hayatınız da tehlikede.' dedi. Bundan sonra salondaki generalleri topladım ve 'Birliğinden uçak kalkan divanı harpliktir, engelleyin.' dedim. Daha sonra Ümit Dündar ile görüştüm, bana emniyetli bir yerde beklememi söyledi."

FETÖ'nün darbe girişimine başlamasından sonra Ankara'daki Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin (HKHM) kanunsuz emirleri üzerine farklı birliklerden yapılabilecek uçuşları engellemek için 4 astını Eskişehir Birleşik Hava Harekat Merkezi'ne gönderdiğini vurgulayan Ünal, bu 4 generale darbe girişimini engellemeleri emrini verdiğini ve "Gerekirse Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'ni mezar haline getirin." dediğini aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir