Harekete geç, "Güvenli Yaşam Gönüllüsü" ol

İstanbul Valiliği, deprem gerçeğine dikkat çekmek ve yaklaşık 14 milyon İstanbulluyu olası bir depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla "Harekete Geç" adı altında bir kampanya başlattı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 14 milyon İstanbulluyu kampanyaya k

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





 
İSTANBUL - İstanbul Valiliği, olası bir deprem durumunda görülebilecek zararı en aza indirgemek ve bireysel olarak afetlere hazır olmak için 18-25 Mayıs tarihleri arasında "Harekete Geç" adı altında bir kampanya gerçekleştiriyor.
 
Kamuoyunu eğitici, aydınlatıcı, film ve afişlerle desteklenen kampanya, İstanbul'da yaşayan yaklaşık 14 milyon vatandaşımızı depreme karşı bilinçlendirmeyi, eğitmeyi ve "Güvenli Yaşam Gönüllüsü" sayısını artırmayı hedefliyor. İstanbul İl Özel İdaresi, İPKB ve AFAD işbirliği ile gerçekleştirilen kampanyada "Harekete Geç Eğitim Al, Harekete Geç Gönüllü Ol, Harekete Geç Önlem Al" sloganları kullanılarak deprem gerçeğine dikkat çekiliyor.
 
 
Kamu binalarını yıkıp yeniden yapıyoruz

Kampanyanın tanıtım toplantısında bir konuşma yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde yaşanan yıkıcı iki depremin ardından uluslararası afet politikalarını da dikkate alarak, o günlerden bu yana, önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi.
 
Afetten sonra yapılan ve çok daha büyük harcama gerektiren iyileştirme ve yeniden yapım çalışmaları yerine; afet gerçekleşmeden önce, muhtemel can ve mal kayıplarını en aza indirgeyecek bir yaklaşım benimsediklerini dile getiren Mutlu, "2006 yılında hayata geçirdiğimiz İSMEP yani İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında; İstanbul genelinde depreme karşı dayanıksız olan başta okul ve hastane olmak üzere kamu binalarını tespit ettik. Bunları yıkarak, yerine daha modern binalar inşa ediyoruz" dedi.
 
2 milyar 814 milyon TL kaynak

İSMEP Projesi finansmanı için Hazine Müsteşarlığı tarafından bugüne kadar toplam yaklaşık 2 milyar 814 milyon TL'lik bir kaynak sağlandığını ifade eden Vali Mutlu, şöyle devam etti: "Çeşitli uluslararası kuruluşlarla proje faaliyetlerinin finansmanı için ek krediler sağlanmasına yönelik görüşmeler de devam etmektedir. Proje ile İstanbul'un muhtemel bir depreme karşı hazırlıklı olması amaçlanmaktadır. Proje kapsamındaki kamu binalarında depremsellik analiz çalışmaları yapılmakta ve elde edilen sonuçlara göre de binaların güçlendirilmesine veya yeniden yapılmasına karar verilmektedir. Bugüne kadar 1881 öncelikli kamu binası depremsellik analiz çalışmaları kapsamına alınmıştır; 663 kamu binası (503 kampüs) güçlendirilmiş; 103 kamu binası (98 kampüs) yıkılıp yeniden yapılmıştır. 119 binadaki çalışmalar ise devam etmektedir."
 
Olası bir deprem için sürekli hazırlık yapıyoruz

Olası bir depreme yönelik hazırlık çalışmalarında geç kalınmadığını belirten Vali Mutlu, şunları kaydetti: "13 yıldan sonra bu proje çok önemli bir adım. Biz sürekli bir hazırlık içerisindeyiz. Kampanyamızı büyüterek devam ediyoruz. 55 bin gönüllümüz var. Çok iyi eğitim almış güçlü bir kadroya sahibiz. Eğitim binalarımızda deprem konusunda herhangi bir risk yok.  İstanbul'da yaşayan 14 milyon vatandaşımızla biz büyük aileyiz. Bu büyük ailenin her bireyine önemli görevler düşüyor. Harekete Geç kampanyamıza bütün İstanbulluları davet ediyoruz. "
 
Güvenli Yaşam Eğitimleri

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yürütülen Güvenli Yaşam Eğitimleri ile de İstanbul halkı başta depremler olmak üzere afetlere karşı bilinçlendiriliyor. Amaç depreme karşı zararı en aza indirmek ve bireysel olarak afetlere hazır olmak.
 
www.guvenliyasam.org adresinden veya 0212 455 56 00 numaralı iletişim hattından gönüllü kişiler eğitim için kayıt yaptırabilecek. Verilecek eğitimler sonunda isteyenler Güvenli Yaşam Gönüllüsü olacak. Tüm eğitimler ücretsiz olacak. Şu ana kadar İstanbul'da 55 bin Güvenli Yaşam Gönüllüsü var. Kampanya ile bu sayının daha da artırılması hedefleniyor.