Harput Holding, 3 otelle turizm sektörüne girecek

Harput Holding, turizmin gözde merkezleri Bodrum, Uludağ ve Çeşme Alaçatı'da oteller açarak turizm sektörüne girecek. Bu üç merkezin turizm çeşitliliği sayesinde holding turizmi 12 aya yaymış olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


Esra ÖZARFAT

BURSA - Tekstil, enerji, inşaat, kimya ve catering alanlarında faaliyet gösteren Harput Holding, Bodrum, Çeşme ve Uludağ'da yapacağı 3 otel yatırımıyla turizm sektörüne de girmeye hazırlanıyor. Holding'in hedefi 3 otelle turizm sezonunu 12 ay planlamak.

Elazığ'da 1958 yılında Hacı Sadi Etkeser tarafından kurulan Harput Holding, adını antik kentten alıyor. 1980 yılından sonra Bursa'ya yerleşen ve ticaret hayatına devam eden ikinci kuşak Etkeser ailesi, 1980 sonlarına doğru önce dokuma, ardından da iplik ve büküm üretimiyle sanayiciliğe adım attı. Holding'in lokomotifini Harput Tekstil oluştururken, holding, dokuma ve boyada Kinteks, kimyada Maitürk, cateringde Limon, inşaatta Sedaş ve Harput İnşaat ile faaliyet gösteriyor. Holding'in faaliyetleri ve girmeye hazırlandığı turizm yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser, ortaklarıyla birlikte Bodrum'da otel ve villa inşaatına başladıklarını, 2014'te açılması planlanan otelin işletmesini kendilerinin üstleneceğini söyledi.

Uludağda otel yapacağız

Uludağ'da da yaklaşık 50 milyon dolarlık bir otel yatırımına hazırlandıklarını kaydeden Etkeser, "Proje çizimlerine başlandı. 300 yataklı, kongre ve SPA oteli olacak. Otelin arazisini geçen yıl aldık. 2014'te inşaatına başlamayı ve 2015 gibi tamamlamayı planlıyoruz" dedi. Çeşme Alaçatı'da da bir otel yapma planları olduğunu belirten Muhammed Etkeser, "Bodrum, Çeşme ve Uludağ'da bulunacak 3 otelle turizm sezonunda 12 ayı planlamak istiyoruz. Ulaşım tüm gelişmeleri tetikliyor. Körfez geçişi ve otoyol projesi ile İzmir - Bursa arası 3 saate düşecek. Bu da ciddi bir hareket sağlayacak. Turizm sektörünün önemi ulaşımın kolaylaşmasıyla daha da artacak" diye konuştu.

Ankara İncek'te rezidans yapıyor

Holding'in son yıllarda turizmle birlikte inşaat sektöründe de yatırımlarına hız verdiğini ifade eden Etkeser, Sedaş inşaat şirketi ile Türkmenistan'da üst yapı, otel, kütüphane, postahane, karayolları gibi büyük projelerde devlete taahhüt işleri yaptıklarını aktardı. Simart ile Bursa'da Teras Evler konseptiyle konut projelerini sürdürdüklerini anlatan Muhammed Etkeser, Harput inşaat olarak İzmir yolu üzerinde de 100 milyon dolar yatırımla 30 ayda tamamlanacak bir ofis ve işyeri projesine başlamaya hazırlandıkları bilgisini verdi. Holding'in ayrıca Ankara İncek'te 40 katlı iki rezidans projesi de sürüyor. Toplam 300 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren ve 3 bin kişi istihdam eden Harput Holding'in bu yılki büyüme oranı yüzde 15. Holding'in toplam cirosu 150 milyon doları tekstil olmak üzere 200 milyon doları geçiyor.

Madende büyüyecek buhardan enerji üretecek

Tekstilde her yıl 15 milyon euro tutarında yenileme ve teknoloji yatırımı yapan holding, Kupon, Miranda ve Urart markalarıyla pazarda biliniyor. Ayda 5 milyon metre kumaş üreten Harput Holding iplik ticaretinde de aylık yaklaşık 10 bin ton iplik sirkülasyonu sağlıyor. Tekstilde üretimden ihracat oranı yüzde 50'lere yaklaşan holding, 2008 yılında yaşanan global krizin ardından farklı pazarlara yöneldi. Rusya'ya ciddi oranda kumaş ihraç eden holding, son yıllarda Irak, Arap yarımadası ve Afrika'ya da yoğunlaşmaya başladı. Holding, bu yıl tekstilde brode yatırımına da başlayacak. Kütahya Gediz'de 33 milyon euro yatırımla kurduğu 54 megavat/saat güce sahip doğalgaz çevrim santralini 2011 yılında devreye alan Harput, buhar enerjisi yatırımını da bu yıl tamamlayacak. Buhardan elde edeceği enerjiyle 2014 yılında 100 dönüm arazide topraksız tarıma da başlayacak olan holding, geçen yıl baca gazlarından çıkan buharın kullanılmasına yönelik yaptığı yatırımla kapasiteyi kendi içinde yüzde 10 artırarak 59 megavat/saat güce ulaştı.
Holding'in bir de geçen yıl kurduğu Miranlı Madencilik şirketi bulunuyor. Artvin'de devlet özelleştirmesinden bakır madeni sahası alan holding, ayrıca Kosova, Makedonya, Hırvatistan'da da önümüzdeki günlerde nikel projesi için yer arayışına başlayacak.