Hasçelik, katma değeri yüksek halat üretecek

Hasçelik Halat, ithal edilen katma değeri yüksek halat üretimine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hatice ŞİMŞEK

KAYSERİ - ISO 500 listesinde yerini alan 4 firması ile faaliyet gösteren Has Çelik Grup firmalarından Has Çelik Halat, Türkiye'de üretilmediği için yüksek fiyatlarla ithal edilen katma değeri yüksek halat üretimine yoğunlaştı. Firma ürettiği özel ürünleri ile  ithalatın azalmasına destek olmanın yanı sıra yabancı müşterilere de özel ürünlerini ulaştırıyor. Hasçelik Halat, yüksek teknolojili ürünleri üreterek, bu ürünlerin  tercih edilebilirliğini artırmayı hedefliyor.

2013 yılında yabancı danışmanlar ile yürütülen  proje dahilinde özel halat üretimi için adım atan Has Çelik Halat, 2014 yılının ikinci yarısında başlayan 10 milyon dolar bütçeli yatırımlarını tamamladı. Üretime dahil ettikleri ürünlerle daha önce yüksek fiyatlarla ithal edilen ürünleri kendilerinin daha uygun fiyata müşteriye ulaştıracak seviyede olduklarını ifade eden Has Çelik Halat San.Tic.A.Ş. Genel Müdürü Erhan Şükrü Doğan, "Özel halatlarımızı piyasaya sunmadan önce kendi fabrikamızda gerekli testlerden geçirdik. Müşterilerimiz tarafından da ömür testine tabi tutuldu. Yurt içinde hatırı sayılır bir müşteri  kitlemiz var. Şu anda bu halatlarımızı 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz.  Avrupa'nın en büyük iki vinç üreticisinin tedarikçisi konumundayız. Bu da halatlarımıza duyulan güvenin bir göstergesi. Hitap ettiğimiz sektörlerde rekabetçi fiyatlar kimi zaman öncelik oluşturuyor. Fakat  bizim tercih edilme sebebimiz çoğunlukla  kalite ve sağlanan hizmet sayesinde oluyor. Gerek sipariş öncesi ,gerekse sipariş sonrası hizmetlerde Hasçelik Halat olarak müşterilerimize satıcı – alıcı ilişkisinden ziyade daha çok çözüm ortağı şeklinde yaklaşıyoruz. Müşterilimize özel ürünler üreterek onların sorunlarını ortadan kaldırıyor ve bu şekilde sağlam iş ortaklıkları kurabiliyoruz. Ürün bazında fiyatların değişiklik göstermesine rağmen ithal ürünle bizim ürünlerimiz arasında ortalama  yüzde 25 ila yüzde 30'luk bir fark söz konusu olabiliyor" dedi.

Ürettikleri özel halatlar hakkında bilgi veren Doğan ,compact ,swage ,compact ve swage özelliklerini taşıyan halatlar , özü plastik kaplı halatlar, nuflex halatlar ve pota vinç halatları başlıkları altında halat üretimi olduğunu söyledi.Doğan , "Compact halatlarımız haddelenerek çapları küçültülmüş ve yüzeyleri düzlemleştirilmiş toronlardan imal ediliyor. Aynı çaptaki genel amaçlı halatlara göre daha mukavemetli oldukları için özellikle vinçlerin tasarımı aşamasında ,vinç parçalarının daha küçük seçilmesine olanak veriyor .Compact halatlar çalıştıkları tambur ve makaralar ile daha büyük temas  yüzeyi oluşturuyor. Bu temas yüzeyinin büyük olması, tambur ve makaraların birim yüzeyindeki basıncı azaltıyor. Dolayısıyla tamburun, makaranın ve halatın ömrü artıyor. Ayrıca compact halatlar ,çok kat sarımlı tamburlarda, tel kenetlenmelerinin önüne geçtiği  ve daha uzun ömürlü olduğu için tercih edilirler. Swage halatlar ise belirli çaplarda imalatı yapılmış halatların çekilme yöntemi ile ezilerek çaplarının küçültülüp dış yüzeylerinin düzlemleştirilmesi ile imal ediliyor. Bu halatlar aynı çaplardaki genel amaçlı halatlara göre daha uzun ömürlü ve yüksek mukavemet değerine sahip. Genellikle ormancılık endüstrisinde kullanılan bu halatların dört kollu olanları dönmeye karşı dirençlerinden dolayı kule vinçlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor. Dış yüzeylerinin  düzlemleşmiş olmasından dolayı temas ettiği yüzeyleri aşındırma etkisi azdır ve bu özelliğinden dolayı gemilerde de tercih sebebidir. Compact ve swage özelliklerini taşıyan halatlarımız ise bahsettiğimiz yöntemle üretilen compact halatların çekiçleme yöntemi ile ezilmesi ile imal edilen halatlardır. Bu halatların ise mukavemet değerleri aynı çaptaki hem compact hemde swage halatların mukavemet değerlerinden daha yüksektir" diye konuştu.

Özellikli ürünlerde firma hedeflerinin  bu tarz halatları gerek yurt içinde gerek yurt dışında tanıtıp tercih edilebilirliğini artırmak olduğunu söyleyen Doğan , "Sadece ülkemizde değil tüm dünyada teknolojik ürünlere ciddi yöneliş var. Bu sayede temin edilen malzemelerin daha uzun ömürlü kullanımı, iş kazası riskinin azaltılması, iş yükünün azaltılması gibi nedenlerle bu ürünler tercih ediliyor. Hem yeni ürün çalışması, hem de mevcut halatların daha da iyileştirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Hasçelik Halat olarak bu ve bundan sonraki hedefimiz yüksek teknolojili ürünler üretmek ve bunların tercih edilebilirliğini artırmak" şeklinde belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir