Haşim Kılıç yeniden başkan seçildi

Anayasa Mahkemesi başkanlığı seçiminde Başkan Haşim Kılıç, 17 oydan 13'ünü alarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu göreve yeniden seçildi.Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçilen Haşim Kılıç, yeniden başkanlığa seçilmesinin kendisine yönelik eleştirilere verilen en güzel cevap olduğunu belirterek, ''Bu onurlu görevi, vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

Kılıç'ın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yeniden seçim yapıldı.

Seçim sonucunda Başkan Haşim Kılıç, 17 oydan 13'ünü alarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçildi.

Kılıç, ikinci kez seçildiği Anayasa Mahkemesi başkanlığı görevini 13 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden emekli olana kadar sürdürecek.

Haşim Kılıç, 13 Mart 1950 tarihinde Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat'ta tamamlayan Kılıç, 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine kaydoldu ve 1972 yılında mezun oldu.

1974 yılında Sayıştay Başkanlığında denetçi yardımcısı olarak göreve başlayan Kılıç, denetçi, başdenetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine, 5 yıl süren üyelikten sonra da 1990 yılında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

7 Aralık 1999 tarihinde açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliğine seçilen Kılıç, 7 Aralık 2003 tarihinde yeniden bu görevi üstlendi. Haşim Kılıç, 22 Ekim 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanlığına ilk kez seçilmişti. Evli ve 4 çocuk babası olan Haşim Kılıç, Almanca biliyor.

Hakkımdaki eleştrilere en güzel cevap

Başkan Kılıç, seçimin ardından yaptığı basın açıklamasında, Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlıklarına seçim yapıldığını anımsatarak, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Yasası'nda hali hazırdaki başkanların görev süresinin bitimine 2 ay kala seçim yapılması hükümü bulunduğunu, bu nedenle seçimleri erken yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Bugün yapılan seçimde Anayasa Mahkemesi heyetinin hem Anayasa Mahkemesi başkanlığı hem de Uyuşmazlık Mahkemesi seçimi için oy kullandığını ifade eden

Kılıç, 3.5 yıl sonra yaş haddinden emekliye ayrılacağını belirterek, anayasa mahkemesi başkanlığı görevini bu sürenin sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.

''1990 yılında ben mahkemeye seçildiğimden beri olumlu, olumsuz eleştirilerle karşı karşıya kaldım. Hiçbirine cevap vermedim. Demokratik ortamda bu eleştiriler olacaktır, biz bunları sabırla, anlayışla karşılamak zorundayız. Bu süreç içerisinde, 21 yıllık süre içerisinde 8 yıl başkanvekilliği yaptım. 2007'de 4 yıllık bir başkanlık görevi tevdi edildi. Şimdi de kalan 3.5 yılımı başkan olarak geçirmek üzere şahsıma böyle bir teveccüh gösterildi.

Bu sonuç, beni eleştirenlerin, benim hukukçu olmadığım konusunda acımasızca, hiç de hak etmediğim şekilde yapılan eleştirilere verilen en güzel cevaptır diye düşünüyorum. Bana bu emaneti tevdi eden değerli meslektaşlarıma, hepsine yürekten teşekkür ediyorum, bu güvenlerine layık olmaya çalışacağım. Bugüne kadar yapmaya çalıştığım bu onurlu görevi, bundan sonra da vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın.''

Bu konularda ilginizi çekebilir