Hastanede yangın: 8 ölü

Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde çıkan yangında 3'ü kadın, 8 hasta hayatını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

BURSA - Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinin 2. zemin katındaki radyoloji servisinin kayıt bölümünde iddiaya göre elektrik kontağından yangın çıktı.

Hastane personelinin bilgi vermesinin ardından olay yerine gelen Bursa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri yangını büyümeden söndürdü. Hastanenin havalandırma bölümünden yayılan dumanlar özellikle yoğun bakım ve yenidoğan ünitelerine yayıldı. Hastane yetkililerince yoğun bakım ünitesindeki 22, yenidoğan ünitesindeki 17 hasta yataklarıyla beraber hastane bahçesine çıkarıldı. Olayın ardından panikleyen diğer hasta ve yakınları da bahçeye indi. Çok sayıda ambülans hastaneye gelerek durumu ağır olan hastaları çeşitli hastanelere kaldırıldı.

8 hasta yaşamını yitirdi

Olay yerinde incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şahabettin Harput, yangın nedeniyle 10 ayrı hastaneye sevk edilen 3'ü kadın, 8 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Vali Harput, "Başka hastanelere sevk edilen diğer hastaların durumunda herhangi endişe edilecek durum söz konusu değil. Risk bittiği için hastanedeki tahliye işlemi durduruldu. Havalandırma işlemi devam ediyor. Hastanede yatan hastalar ve yakınları için herhangi bir risk söz konusu değil''dedi.

 Yangında hayatını kaybedenlerden 5 kişinin kimliği belirlendi. Ölenlerin, Fatma Yalçındağ ve İsmail Uysal, Gülbey Şahin (29), Hakkı Özdoğan ve İnciser Bulut (68) olduğu bildirildi.

Bakan Akdağ: Hastalardan 8'i olay sırasında öldü

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bursa Şevket Yılmaz Hastanesindeki yangının saat 02.00 sıralarında radyoloji hizmetlerinin verildiği ikinci bodrum katında başladığının anlaşıldığını, özellikle erişkin yoğun bakım ünitesinin yangından en fazla etkilenen alan olduğunu bildirdi.

Bakan Akdağ, "Burada tedavi görmekte olan hastalardan 8'i olay sırasında, belki nakil sırasında hayatlarını kaybediyorlar" dedi. Bakan Akdağ, şu anda bir soruşturma safhasında olduklarını belirtti. Akdağ şunlrı söyledi:

"Teftiş Kurulu Başkanımla beraber iki müfettiş de olaya derhal müdahale etmiş durumdalar. Bir taraftan savcılık soruşturması normal seyirde devam ediyor. Bize verilen bilgilerden yangını saat 02.00 sıralarında radyoloji hizmetlerinin verildiği, o esnada herhangi bir hizmetin verildiği saat değil, ikinci bodrum katında başladığı anlaşılıyor. Yangının çıkış sebebiyle ilgili şu anda size bir şey söyleyebilmem mümkün değil. Teknik araştırmalar değerlendirmeler sonucunda ancak ortaya konulabilir."

Bakan Akdağ, gece hastanede nöbetçi olan çalışanların kendisine verdiği bilgiye göre, yoğun bakım ünitesinde 16, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde ise 13 hastanın yattığını ifade etti. Birbirine komşu olan bu iki alanda toplam 29 hasta bulunduğuna işaret eden Akdağ, şöyle konuştu:

"Bu hastalardan erişkin yoğun bakımda yatan hastaların önemli bir bölümü ventilatöre bağlı yani solunum desteğine bağlı hastalar. Yine burada bize verilen ilk malumatta, hayatını kaybeden 8 hastadan 2'sinin beyin ölümü beklenen, çok ağır hastalar olduğu da ifade edildi. Bu şekilde tahliyeler gerçekleşiyor. Süratle buraya intikal eden ambulanslar vasıtasıyla hastalar başka hastanelere naklediliyorlar. Sonuç itibariyle özellikle erişkin yoğun bakım servisi hadiseden en ziyade etkilenen alan olarak karşımıza çıkıyor. Burada tedavi görmekte olan hastalardan 8'i olay sırasında, belki nakil sırasında hayatlarını kaybediyorlar. Tabi bu konuda kesin birşey söylememiz mümkün değil, ölüm sebepleriyle alakalı olarak. Bunlar da savcılık soruşturmasıyla ve yapılacak diğer incelemelerle ortaya çıkmış olacak.

Bakan Atalay: 8 hasta dumandan hayatını kaybetti

Bursa Şevket Yılmaz Hastanesindeki yangına zamanında müdahale edildiğini, ancak yoğun bakımdaki 8 hastanın yerleri değiştirilirken dumanın da etkisiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Yangının hastanenin alt katlarında, gece saat 02.10-02.15 sıralarında çıktığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olaydan hemen haberdar edildiğini belirten Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da sabah saatlerinde Bursa'ya gittiğini, soruşturmanın başlatıldığını kaydetti.

Atalay, "Şunu ifade edeyim, itfaiye kısa sürede olay yerine ulaştı. Bursa Valisi ve bütün kamu yetkilileri orada. Gereken bütün kurtarma, yangın söndürme çalışmaları zamanında yapılmış. Ama yoğun bakımdaki 8 hasta, yerleri değiştirilirken biraz da dumanın etkisiyle hayatını kaybetti" dedi.

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde gece çıkan yangınla ilgili olarak, ''Yangının çıkış nedeni büyük ihtimalle elektrik ağırlıklı. Ama incelemelerimiz devam ediyor. Net bir şey yok'' dedi.

Kendisinin de ihbar yapıldıktan 5 dakika sonra olay yerine vardığını anlatan Doğan, gerekli müdahaleyi yaparak 15 dakikada yangını söndürdüklerini söyledi.

Nisanda yangın tatbikatı yapıldı

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde 28 Nisan 2009'da yangın eğitimi ve tatbikatı yapıldığı öğrenildi. Hastanenin resmi internet sitesinde de yer verilen, "2009 yılı yangın eğitim ve tatbikatı" kapsamında, İtfaiye Daire Başkanlığından eğitim amiri Haydar Dikme tarafından 28 Nisan 2009'da hastanede "Yangınlardan Korunma Amacı ile Yangın Eğitimi ve Tatbikatı" yapıldı. Tatbikata, doktor ve diğer sağlık personeli ile hastane yöneticileri katıldı.