Hatay'da gerginlik sürüyor

Çıkan olaylarda 15 kişi gözaltına alındı. Kaymakamlık'ta kriz masası oluşturuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÖRTYOL- Hatay'ın Dörtyol ilçesinde iki grup arasında kavga çıktı, kavgaya çevik kuvvet ekipleri biber gazı sıkarak müdahale etti.

Alınan bilgiye göre, Dörtyol'daki minibüs garajlarında iki grup arasında gerginlik yaşandı. Zaman zaman birbirine taş atan gruptakilerin yanına giden Kaymakam Hayri Sandıkçı, tarafları sakinleştirmeye çalıştı. Gruplardan birinde bulunanlar, diğerlerinin uzaklaşmaması halinde bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi. Kaymakam Sandıkçı, BDP Hatay İl Başkanı Mehmet Nisan ile görüşerek gruptakilerin uzaklaştırılmasını istedi.

Bunun üzerine gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri eşliğinde yürüyüşe geçti. Yaklaşık 300 metre yürüyen gruptakilerden bazıları terör örgütü elebaşı lehine Kürtçe slogan atınca diğer grup, polis ekiplerinin oluşturduğu barikatı aşarak slogan atanlara saldırmak istedi. Çevik kuvvet ekipleri, grupları biber gazı sıkarak dağıttı.

Daha sonra BDP ilçe binasının bulunduğu sokakta toplanan grubu Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin sakinleştirmeye çalıştı.

İlçede geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.

15 kişi gözaltına alındı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Dörtyol ilçesinde, dün akşam 4 polisin şehit olmasının ardından bazı provokatörlerin devreye girmesiyle yaşanan olaylarla ilgili 15 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Vali Lekesiz, "İlçede dün gece PKK/Kongra-Gel terör örgütüne mensup saldırganlar tarafından gasbedilmiş araçla uzun namlulu silahlarla ateş açılmasıyla 4 polisin şehit olduğunu, üzüntü içerisinde bulunduklarını" söyledi.

Şer odakları ve hain emelleri olanların yüzyıllardır bir arada yaşayan milletin barış, birlik ve beraberliğini bozmaya gücü yetmeyeceğini ifade eden Lekesiz, vatandaşların bu konuda sağduyulu olması gerektiğini kaydetti.

Dün gece İlçe Emniyet Müdürlüğünün önündeki olayların ardından ilçe genelinde de bazı olaylar çıktığını belirten Lekesiz, şöyle konuştu:

Kaymakamlıkta kriz merkezi oluşturuldu

Kaymakam Sandıkçı, dün akşam başlayan olayların polis ve askerin önlemlerine rağmen zaman zaman devam ettiğini, bu nedenle başkanlığında kriz merkezi oluşturulduğunu söyledi.

Kaymakam Sandıkçı, akşam saatlerinde Vali Mehmet Celalettin Lekesiz'in başkanlığında siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle jandarma ve emniyet yetkililerinin katılacağı geniş kapsamlı toplantı yapılacağını bildirdi.

Atalay: Amanoslar’ı temizleyin

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde şehit olan 4 polis memuru için Adana Valiliğinde düzenlenen törende, "Çevre illerimizin valileri burada, bölge komutanlarımızın hepsi burada, emniyet burada... Bu Amanoslar2ı temizleyin diyorum. Ne yaparsanız yapın" dedi.

Şehit polislerin cenazeleri, Adana Adli Tıp Kurumundan alınarak, törenin gerçekleştirileceği Adana Valiliği bahçesine getirildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, burada yaptığı konuşmada, şehit uğurlamanın ve buna dayanmanın kolay olmadığını söyledi.

Güvenlik görevinin ve bu mesleğin, içinde şehitliği ve gaziliği de taşıdığını ifade eden Atalay, şöyle devam etti:

"Bütün bunlara hem dayanacağız, hem de gördükçe azmimiz, irademiz, dayanıklılığımız artacak. Onun için ben hem acılı ailelere, hem de Türk Polis Teşkilatına bunu söylüyorum. Daha bir dirayet, azim ve irade kazanın. Birilerinin vermek istediği, acı ve yılgınlıktır. Asla yılgınlık olmayacak.

Buradan ifade ediyorum. Çevre illerimizin valileri burada, bölge komutanlarımızın hepsi burada, emniyet burada... Bu Amanosları temizleyin diyorum. Ne yaparsanız yapın. Amanosları temizleyin."

Atalay, şehit cenazelerinde bunları söylemek istemediğini, ancak, kimi provokatörlerin ve kışkırtıcıların da fırsatları iyi kullandıklarını kaydederek, "Dün İnegöl'de, akşam da o acılı ortamda Dörtyol'da, vatandaşlarımızı tahrik eden, birbirine karşı kışkırtanlar, bunun karşılıksız kalacağını düşünmesin. En hassas olduğumuz ortam odur. Birileri bunu istiyor. Benim ayrı şehirlerde yaşayan kardeşlerim birbirine karşı husumet beslesin istiyor. Buna meydan vermeyin. Esas oyuna gelmek, teröre hizmet etmek, terörün amacına hizmet etmek budur" dedi.

Hatay Valiliği: Yakalanan terör örgütü mensubu yok

Hatay Valiliği, Dörtyol ilçesindeki saldırının ardından terör örgütü mensuplarından yakalanan olmadığını, Emniyet Müdürlüğü binasına ateş açılmadığını ve olaydan sonra gözaltına alınan şahısların bahse konu olayla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığı anlaşılarak serbest bırakıldığını bildirdi.

Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "dün Dörtyol ilçesinde devriye görevi yapan resmi polis otosuna terör örgütü mensupları tarafından gerçekleştirildiği değerlendirilen saldırı ile ilgili olarak, bazı basın yayın organlarında yer alan yanlış haberler üzerine yeniden bir açıklama yapma gereği duyulduğu" belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Uzun namlulu silahlarla Dörtyol İlçe Emniyet Müdürlüğüne ateş açıldığı şeklinde çıkan haberler doğruyu yansıtmamaktadır, hiçbir şekilde ateş açılmamıştır. Olayla ilgili olarak terör örgütü mensuplarından yakalanan olmamıştır. Olaydan sonra gözaltına alınan şahısların bahse konu olayla herhangi bir ilgilerinin olmadığı anlaşılmış ve yetkili Cumhuriyet savcısının talimatı ile serbest bırakılmışlardır."

Vatandaşların olayların sonrasında gösterdiği tepkinin anlayışla karşılandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak, birlik beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu bu anda sağduyulu davranılması, güçlü bir dayanışma sergilenmesi ve bu dayanışmanın sürekliliği büyük önem arz etmektedir.

Vatandaşlarımızın soğukkanlılıklarını koruyarak kışkırtıcı tavır ve söylemlerden kaçınmaları, eksik ve yanlış bilgilere itibar etmemeleri fevkalade önemlidir. Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımızın, birlik ve beraberlik iklimini bozmak isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakacaklarına olan inancımız tamdır."

Terk edilen kamyonet

Bu arada, Dörtyol ilçesinde 4 polis memuruna yönelik uzun namlulu silahlarla saldırıyı yapan teröristlerin kent merkezine yaklaşık 10 kilometrelik mesafede, Çağlalık köyü yakınlarında terk ettiği ileri sürülen kamyonetin bulunduğu ve içinde el bombası olduğu öğrenildi.

Jandarma yetkililerinden alınan bilgiye göre, plakası sahte olduğu belirlenen aracın incelemeye alındığı, teröristlerin yakalanması amacıyla operasyonların kapsamlı olarak sürdürüldüğü kaydedildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir