Hava sahası değiştiriliyor

Türk hava sahası yeniden düzenleniyor. Yeni koridorla mesafe kısalacak. Örneğin İstanbul-Antalya arası daha az uçulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Meltem GÜNDÜZ
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havayolu işletmelerinden gelen talepler doğrultusunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı gibi ilgili kurumlarla görüşerek Türk hava sahasını yeniden yapılandırıyor. İlk olarak Siirt ve Van arasında yeni bir hava koridoru tesis edilerek kısaltılması sağlandı.
 
Mesafe kısalıyor
 
Özellikle kış döneminde olumsuz hava şartları nedeniyle Siirt Havaalanı'na iniş yapamayan uçakların Van Ferit Melen Havaalanı'na inmek durumunda kalması nedeniyle yaşanan zaman ve yakıt kaybının önüne geçilmesi amacıyla, her iki havaalanı arasındaki çuş koridoru ortalama 137 kilometre azalacak şekilde ilave bir hava koridoru tesis edildi. Yeni düzenlemeye göre birbirlerinin yedek meydanı olarak kullanılan ve 240 kilometre olan Siirt ve Van Havaalanları arasında mevcut olan hava koridoruna ilaveten yeni direkt bir hava koridoru tesis edilerek 103 kilometreye düşürüldü. Şimdi de 8 uçuş sahasının daha kısaltılması planlanıyor. Kısaltılacak güzergahlara İstanbul Atatürk Havaalanı ve Sabiha Gökçen Havaalanı kalkış ve iniş olmak üzere Adana, Trabzon, Antalya, Dalaman, Erzurum ve Bodrum gibi sahalar eklenecek. Böylece bir yandan örneğin İstanbul'dan Antalya'ya daha kısa zamanda uçulması sağlanırken diğer yandan daha az yakıt tüketimi, zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması ve karbondioksit gazı salımının azaltılması da mümkün olacak.
 
SHGM yetkilileri, uçak tiplerine ve ağırlığa paralel olarak uçakların tüketmiş olduğu yakıt miktarının değiştiğini belirterek, "Genel olarak uçakların km başına 4.5 litre yakıt tükettiğini söylememiz mümkündür. Örneğin 737 tipi uçaklar 100 km'de 480 litre yakıt harcamaktadır. (Kilometrede ortalama 4.8 litre) Ayrıca IATA verilerine göre 1 dolarlık yakıt 3.15 kilogram CO2 yani karbondioksitemisyonu bırakmaktadır" dedi.
 
Koridordan 23 saniyede bir uçak geçiyor
 
Türk sivil havacılığı son 10 yılda çok büyük gelişmeler gösterirken, havayoluyla 1 yılda taşınan yolcu sayısı 33 milyondan 130 milyona çıktı. Sektörün cirosu da 2.2 milyar liradan, 18 milyar liraya yükseldi. Geçen 10 yılda, uçuş yapılan nokta sayısı 7 noktadan 49 noktaya çıkarken, yurtiçinde uçuş yapan şirket sayısı da 6'ya yükseldi.
Geçen yıl Türk hava sahasından yaklaşık her 23 saniye de bir uçak geçti. Transit üst geçitler de dahil geçen yıl Türkiye'nin hava sahasında 1 milyon 373 bin 640 uçuş gerçekleşti. Türk hava sahasında gerçekleşen uçuş sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.9 arttı. Bu uçuşların yüzde 70'ini ticari uçuşlar oluşturdu. Ticari uçuş sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7.5 oranında arttı.