Havacılık ve uzay alanında dev buluşma

"Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı", Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun, Türk Hava Kuvvetleri'nin katkılarıyla 11-12 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı" ile Türk akademisyen, kamu kurum ve kuruluşlarına, geleceğin havacılık ve uzay yol haritalarına katkı sağlayabilecekleri ortak bir çalışma ortamı oluşturulduğunu belirterek, "Tamamen milli kazanımların hedef alınacağı etkinlikle, Türkiye'de havacılık ve uzay alanında yeni bir dönem başlayacak." dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK), Türk Hava Kuvvetleri'nin katkılarıyla 11-12 Mayıs'ta Ankara'da gerçekleştireceği "Türk Havacılık ve Uzay Çalıştayı"na ilişkin, değerlendirmelerde bulunan Işık, 2000'li yıllardan itibaren uzay çalışmalarının artan hızla ilerlediğini ve dünya çapında bir rekabet alanına dönüştüğünü söyledi. Başta ABD olmak üzere, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan, Kanada ve Brezilya gibi ülkelerin, uzay araştırmalarına toplamda 200 milyar dolar civarında kaynak ayırdığına dikkati çeken Işık, şu anda 2050 yılını hedef alan çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Işık, TÜBİTAK'ın Vizyon 2023 Projesi Yönlendirme Kurulu'nun, 2002 yılındaki ilk toplantısında düzenlenecek panelleri belirlediğini ve bu paneller içerisinde savunma, havacılık ve uzay sanayisi konularının da yer aldığını hatırlattı. Bu vizyonla düzenlenen çalıştayla Türk akademisyen, kamu kurum ve kuruluşlarına, geleceğin havacılık ve uzay yol haritalarına katkı sağlayabilecekleri ortak bir çalışma ortamı oluşturulacağını bildiren Işık, tamamen milli kazanımların hedef alınacağı etkinlikle, Türkiye'de havacılık ve uzay alanında yeni bir dönemin başlayacağına işaret etti.

"Hedef: 30 santimetre çözünürlüklü uydu"

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün faaliyete başladığı andan bugüne kadar imza attığı başarıları anımsatan Işık, enstitünün yol haritası hakkında bilgi verdi. Daha önce farklı çözünürlükte uydular geliştiren TÜBİTAK UZAY'ın, gelecek 12 yıl içerisinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmayı planladığını vurgulayan Işık, "Askeri istihbarat ve uzaktan algılama uygulamaları bakımından son kullanıcılar için çok büyük bir ufuk açacak Hiperspektral Uydu Platformları da TÜBİTAK UZAY'ın yol haritasında yer alıyor. Kalkınma Bakanlığı desteğiyle ay ve gezegenler arası karmaşık uzay görevlerinin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayacak bir itki sistemine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG) kapsamında yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirilmesi ve böylelikle önümüzdeki yıllarda fırlatılması planlanan yer gözlem uydularının, yer istasyonu ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanıyor." diye konuştu.

"Tarım İHA'sı 2017'de uçacak"

Işık, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün havacılık teknolojilerine ilişkin projelerine de değindi. Akıllı tarım çalışmalarına destek olması amacıyla yaklaşık 4 saat uçabilen, 2 kilograma kadar yük ya da kamera taşıyabilen küçük elektrikli İHA projesinde, ilk uçuşun 2017 yılında planlandığını kaydeden Işık, bu alanda belirlenen gelecek hedeflerine ilişkin şunları aktardı:

"2016-2023 döneminde 14-20 kilometrede en az 1 hafta uçabilen sivil ve askeri kullanıma yönelik uzaktan algılama, gözlem, keşif ve bölgesel haberleşme amaçlı insansız uçağın yapılması ve hizmete sunulması amaçlanıyor. 2020-2030 döneminde ise 20 kilometre ve yukarısı için havadan hafif zeplin platformlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Çok amaçlı kullanım özelliği olacak bu araçların bölgesel haberleşme amaçlı olması ve 1 ay ve daha fazla havada kalması öngörülüyor. Söz konusu platformların sistem tasarımın milli olması gerekiyor. Özellikle hidrojen, yakıt pili, kimyasal piller, güneş gözeleri/panelleri, elektrik motorları ile elektrikli uçak ve hava aracı teknolojilerinde, ileri malzeme teknolojileriyle daha hafif ve verimli sistemlerde, İHA-uydu arası lazer haberleşme ve güvenli iletişim teknolojilerinde rekabet gücümüzün oluşturulması hedefleniyor." 

Işık, organizasyonda yer almak isteyen herkesin "www.turkhavauzay.org" sitesinden üye olup, çalıştaya katılabileceğini de ifade etti.