”Hayat N, bir dizi hata sonunda battı”

MHP Grup Başkanvekili Vural, Gemi sahipleri ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çok yakın ilişki içesinde bulunduğunu iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Balıkesir'in Bandırma ilçesi açıklarında 14 Eylül gecesi alabora olan "Hayat N" adlı RO-RO gemisinin, bir dizi hata sonunda battığını iddia etti.

Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, partilerinin olayla ilgili kurduğu komisyonunun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Gemi sahipleri ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çok yakın ilişki içesinde bulunduğunu iddia eden Vural, batan "Hayat N" isimli geminin, "Marmara N Denizcilik A.Ş"ye ait olduğu söyledi. Vural, şirketin ortaklarından olan Mehmet Berber'in, AK Parti Manisa Milletvekili Racai Berber'in kardeşi olduğunu, Mehmet Koç'un da Deniz Feneri davasında, yardım paralarını usulsüz yere harcamaktan mahkum olan Mehmet Taşkan ile zaman zaman birlikte görüldüğünü ileri sürdü.

Oktay Vural, 14 Eylül günü Bandırma-Ambarlı seferini yapan Ro-Ro gemisinin, 73 kamyon ve 2 otomobille sefere çıktığını, demir almasından yaklaşık 15 dakika sonra battığını anımsattı. Geminin RO-RO seferi yapmasına rağmen, yolcu taşıma izni de bulunduğunu öne süren Vural, Ulaştırma Bakanlığının bu izni vermeden önce bölge müdürlüğünün izninin alınması gerektiğini ancak, bu iznin alınmadığını söyledi.

"Uluslararası standartlara göre klas dışı"

"Hayat N" gemisinin uluslararası standartlara göre "klas dışı" olduğunu ifade eden Vural, bu gemi için  Bandırma Limanının uygun olmadığını iddia etti. Geminin araç taşıması için teknik bir ekip kurulması ve konu ile ilgili bölge müdürlüğünden izin alınması gerektiğine işaret eden Vural, bunun da yapılmadığını ileri sürdü.

MHP'li Vural, Ulaştırma Bakanlığının, gemiye yolcu ve araç taşıma belgesi verdiğini belirterek, "Hayat N" gemisinin RO-RO kargo kategorisinde bir gemi olduğunu, hangi değerlendirmeye göre gemiye yolcu taşımaya uygunluk belgesinin verildiğini sordu. Vural, "Geminin tescil evrakında bu geminin sürücüler için 70 kişilik salonu olduğu yazılmaktadır. Batan geminin araç kapasitesi en az 100 adet olmasından ötürü yolcu salonunun en az 100 kişi olması gerekir" dedi.

Geminin batmasındaki en önemli sorunların başında, sadece bu gemiye özel "Kılavuz kaptan ve römorkör hizmeti alınması muafiyeti' verilmesi olduğunu iddia eden Vural, sağlanan bu özel imtiyazla geminin ait olduğu şirkete yılda yaklaşık 1.5 milyon dolar haksız kazanç sağlandığını söyledi. "Gerekli tedbirler alınsaydı o gemi orada batmazdı" diyen Vural, bu konuda Cumhuriyet savcılarını göreve davet etti.

Vural, "Sadece bu gemi muaf tutulmuştur. Yola elverişlilik belgesi düzenlenmemiştir, bu durumda kılavuz kaptan ve römorkör hizmeti almasından imtina edilmiştir. Uygulamalar özel bir koruma ve kollama neticesinde olmuştur" diye konuştu.