Hayrat'ta bir sivil toplum modeli
Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD) Genel Sekreteri
Ben günümüzde kahraman diye; bu ülkenin çağdaş uygarlık düzeyini yakalaması için çalışan bilim insanlarını, ihracatçıları, girişimcileri, aç ve açıkta insanımız kalmaması için çalışanları, rekabetçi (yarışmacı) bir Türkiye'nin ortaya çıkması için çaba harcayan sivil toplum temsilcilerini anladığımı belirtmeliyim. En son tanıştığım kahraman adayım Hayrat'ta yaşayan bir cumhuriyet kızı olan Filiz Nuhoğlu. Filiz, Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdi. Of- Hayrat'ın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesi için Nuhoğlu Vakfı'nın proje yürütücüsü olarak görev aldı. Nuhoğlu Vakfı'nın Hayrat'taki çalışmaları benim ölçütlerime çok uygun.
Sonunda Nuhoğlu Vakfı'nın gerçekleştirdiği projeleri geçtiğimiz ay yerinde görme mutluluğunu yaşadık. Bu ziyareti yıllık iznini Trabzon'da geçiren "İstanbul Metropoliten Kentsel Dönüşüm Operasyonel Daire Başkanı Lütfü Altun" ile yaptık. Nuhoğlu Vakfı, yirmibeş dönümlük arazide onbir çeşit yüksek katma değer yaratacak ürün deniyor. İki profesör bu çalışmaya danışmanlık yapıyor. Çalışmanın final raporları önümüzdeki yıl yayımlanacak. Vakıf; tarımın ülkemizin en önemli ekonomik alanlarından biri olduğuna inanıyor ve bir sivil toplum kuruluşu olarak bu proje ile; çay ve fındığa bağımlı kalan Doğu Karadeniz Bölgesi tarımını canlandırmak, yöredeki ekilebilir alanları değerlendirmek, Karadeniz Bölgesi'nin ürün çeşitliliğinin artırılmasına katkı sağlamak, yeni ürünlere ait tarımsal sanayinin altyapısını oluşturmak, bölgede modern tarım teknikleri ve organik tarımın yaygınlaşmasına katkıda bulunmak, zaten bölgede doğal olarak yetişen, dünyada ekonomiye kazandırılmış ama ülkemizde henüz değerlendirilememiş olan ürünlerimizin ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlamak için uğraşıyor.
Ahududu, frenk ve bektaşi üzümü, kokulu kara üzüm, Trabzon hurması, böğürtlen, karayemiş (taflan), mavi yemiş, turna yemişi, kivi gibi ürünleri deniyor.…Filiz Nuhoğlu ayağında çizmesi ile vakıf çalışmalarını anlatıyor. Her sorumuza derinliği olan yanıtlar veriyor. Projeye böylesine derinden ve gönülden bağlanması kendisine duyduğumuz hayranlığı artırıyor…
Nuhoğlu Vakfı, 420 hayratlı ilköğretim, orta öğrenim öğrencisinin Anadolu ya da fen lisesi ve üniversite sınavlarına hazırlanması için de olağanüstü çaba harcıyor. Öğrencilere burs sağlıyor. Bütün bunlar belirlenmiş ve geliştirilen bir yöntem içinde yürütülüyor. Filiz Nuhoğlu bütün bu çalışmaların Hayrat'ta odağında yer alıyor. Bir kişi, bir vakıf, bir sivil toplum kuruluşu çalışması… Anlattığımız öykü günümüzün kahramanlık kavramına uygun mu? Siz ne dersiniz?