Hazine, geri alım ihalelerine başlıyor

İhaleler, 2 Eylül'de başlamak üzere her perşembe yapılacak; azami tutar 200 milyon lira.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hazine Müsteşarlığı, iç borçlanmada, Eylül-Aralık dönemini kapsayan bir geri alım programı başlatıldığını bildirdi.

Bu kapsamda ihalelerin 2 Eylül 2010 tarihinden başlamak üzere her hafta Perşembe günleri gerçekleştirileceği kaydedildi.

Hazine Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamada, 10 Aralık 2009 tarihli "Hazine Finansman Programı"nda borç servisinin dönemler arası dengeli dağılmasının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla, geri alım ve değişim ihalelerinin piyasa koşulları çerçevesinde yapılabileceğinin açıklandığı hatırlatıldı.

Bu çerçevede, Eylül-Aralık 2010 dönemini kapsayan bir geri alım programının başlatıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"İhaleler 2 Eylül 2010 tarihinden itibaren başlamak üzere her hafta Perşembe günleri gerçekleştirilecek. Haftalık geri alınacak azami tutar net 200 milyon TL olacak. Eylül ayında yapılacak geri alım ihalelerinde 12 Ocak 2011, 19 Ocak 2011, 2 Şubat 2011 vadeli senetler geri alınacak. Daha sonraki dönemde geri alımı yapılacak senetler İç Borçlanma Stratejilerinde aylık olarak ilan edilecek."

Piyasa Yapıcı Bankalar katılabilecek

Açıklamaya göre, geri alım programı kapsamında yapılacak ihalelere, Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi gereği geri alım ihalelerine yalnızca Piyasa Yapıcı Bankalar katılabilecek.

Geri alım yapılacak DİBS'ler ihaleden önceki çarşamba günleri en geç saat: 17.00'ye kadar Hazine Müsteşarlığının internet sayfasında ilan edilecek.

İhaleler perşembe ve cuma günü valörlü gerçekleştirilecek.

İhale katılımcıları, saat: 13.30'dan önce olacak şekilde, ihaleye fiyat ve nominal miktar tekliflerinde bulunacak. İhalelerde çoklu fiyat ihale yöntemi uygulanacak. Geri alınacak haftalık azami tutar net 200 milyon TL olacak.

İhalede her bir katılımcı aynı fiyattan azami 100 milyon TL teklifte bulunabilecek.

Rekabetçi Olmayan Teklif (ROT) ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılmayacak.

Açıklamada, ihalede oluşan fiyatın piyasa koşullarını yansıtmaması durumunda azami tutardan daha düşük miktarda geri alım yapılabileceği gibi geri alım yapılmamasının da Müsteşarlığın takdirinde olduğu, geri alım programında piyasa koşullarına bağlı olarak önceden kamuoyuna duyurulması kaydıyla Müsteşarlık tarafından değişiklik yapılabileceği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir