Hazır giyim harcamaları rekor kırdı

Hazır giyim harcamaları geçen yılın kasım ayında 1,7 milyar lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) hazır giyim endeksi kasım ayı sonuçlarına göre, hazır giyim harcamaları geçen yılın kasım ayında 1,7 milyar lira ile 2010 yılının en yüksek seviyesine ulaşırken, hazır giyim sanayi karlılığını belirleyen gelir endeksi 12 ay sonra ilk kez yine döviz kurlarındaki yükselme ile arttı.

TGSD Başkanı Cem Negrin, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri (ESDH) tarafından hazırlanan hazır giyim sektör endekslerinin kasım 2010 sonuçlarını yazılı bir açıklama ile duyurdu.

Negrin, endeks sonuçlarına göre kasım ayında hazır giyim harcamalarının rekor seviyeye ulaştığını belirterek, hazır giyim sanayi karlılığını belirleyen gelirleri ölçen gelir endeksinin 12 ay sonra ilk kez kasım ayında döviz kurlarındaki yükselme ile 3,78 puan arttığını kaydetti.

Öte yandan kasım ayında pamuk fiyatlarında ve yerli-yabancı ara mamul maliyetlerinde hissedilir artış yaşandığına işaret eden Negrin, şu görüşleri paylaştı:

"Maliyet endeksi artışını kasım ayında da sürdürdü. Endeks 2,11 puan yükseldi. Bunlara bağlı olarak karlılık endeksi uzun bir süreden sonra ilk kez arttı. Artış 1,67 puan oldu. Ancak döviz kurlarındaki artışın sağladığı pozitif görünüme rağmen, aynı dönemde ara mamul maliyetlerindeki artış nedeniyle karlılık istenilen noktaya ulaşamadı. Hazır giyim faaliyetleri kasım ayında mevsimsellik etkisi ile yavaşladı. İthalat, ihracat ve sanayi üretimleri geriledi. Mevsimsellik etkisi ile gerilemeye rağmen hazır giyim faaliyet endeksi 2009 kasım ayına göre 5,5 puan, 2008 yılı kasım ayına göre de 14,8 puan yukarıda gerçekleşti. İç satışlar faaliyetler içinde büyüme gösteren alan oldu. Kasım ayında hazır giyim harcamaları 2010 yılının en yüksek seviyesine ulaştı. Sektörün iç pazara yönelik faaliyetleri mevsimselliğe rağmen canlı kalmaya devam ediyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir