Hazırlıklar tamam, söz sırası vatandaşta

Türkiye'de 12 Haziran'da yapılacak seçimlere sayılı gün kala nefesler tutuldu, gözler sandık sonuçlarına kitlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'de 12 Haziran'da yapılacak seçimlere sayılı gün kala nefesler tutuldu, gözler sandık sonuçlarına kitlendi. 246 milyon 298 bin 170 liraya mal olan milletvekili genel seçimlerinde yurtiçinde 50 milyon 189 bin 930, yurtdışında ise 2 milyon 568 bin 977 seçmen sandık başına gidecek.

12 Haziran Pazar günü yapılacak milletvekili genel seçimine 15 parti girecek. Oy pusulasında AKP 1. CHP 3. MHP ise 10 sırada yer alıyor. BDP ise seçime bir önceki dönemde olduğu gibi bağımsız adaylarla giriyor.

Seçmen sayısı 50 milyonun üzerinde

8 Nisan 2011'de kesinleşen seçmen kütüklerine göre Türkiye genelinde 50 milyon 189 bin 930 seçmen bulunuyor. 10 Mayıs'tan itibaren gümrüklerde oy kullanmaya başlan yurtdışı seçmen sayısı ise 2 milyon 568 bin 977.

Türkiye genelinde kurulacak olan 199 bin 207 sandıkta 1 milyon 394 bin 449 sandık kurulu başkanı ve üyeleri görev yapacak. Bir sandıkta 300 seçmen oy kullanacak.

Cezaevinden 120 bin oy gelecek

50 milyon 189 bin 930 seçmenin 120 bini cezaevinde oy kullanacak. Türkiye'de toplam açık ve kapalı olmak üzere 367 cezaevi bulunuyor. 30 Eylül 2010 itibarıyla cezaevlerindeki toplam tutuklu-hükümlü sayısı 120 bin 360. Bunların 56 bin 427'si sadece tutuklu.

Gümrüklerde 10 mayısta oy kullanılmaya başlandı

Yurtdışındaki vatandaşların 25 gümrük kapısında oy kullanıyor. Bunlardan 8'i karayolu, 14'ü havayolu, 3'ü de deniz limanı. Gümrük kapılarında oy verme işlemi 10 Mayıs 2011 Salı günü başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün son üç yıllık verilerini inceleyen YSK, Gürbulak Karayolu, Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Cilvegözü Karayolu, Dereköy Karayolu, Habur Karayolu, Şakirpaşa Hava Limanı, Esenboğa Hava Limanı, Antalya Hava Limanı, Eskişehir Hava Limanı, Gaziantep Hava Limanı, Hatay Hava Limanı, Atatürk Hava Limanı, Sabiha Gökçen Hava Limanı, Adnan Menderes Hava Limanı, Erkilet Hava Limanı, Dalaman Hava Limanı, Bodrum-Milas-Güllük Hava Limanı, Samsun Hava Limanı, Trabzon Hava Limanı, Kuşadası Deniz Limanı, Çeşme Deniz Limanı ve Taşucu Deniz Limanı'nda oy kullanılacağını belirledi. Gümrük kapılarında tatil günleri dahil 24 saat süreyle oy kullanılabiliyor.

12 Haziran'da içki içmek de içirmek de yasak

12 Haziran Pazar günü saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak. Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak ve hiçbir şekilde hizmet vermeyecek. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilecek.

Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak. Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanların sandık alanına giremeyecek. Sandık alanında görevlendirilen polisler, yapılan bir çağrı olmaksızın salt oylarını kullanmaları amacıyla sandık çevresine girdiklerinde yanlarında silah bulunduramayacak.

Seçim günü yayın yasakları

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haberler yayınlanabilecek. Yayın yasağı saat 21.00'e kadar geçerli olacak.

Doğu, sandığa bir saat erken gidecek

12 Haziran'da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde oy verme işlemi batıya göre bir saat erken başlayacak, bir saat de erken bitecek. Oy verme işlemi batıda sabah saat 08.00'de başlayacak akşam saat 17.00'de sona erecek.

Oy verme süresi bittiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanabilecekler. İllere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılıkları dikkate alan YSK, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde oy vermeye başlama saatini 07.00 olarak belirledi. Bu illerde oy verme süresi ise saat 16.00'da sona erecek. Bu illerin dışında kalan yerlerde ise oy verme işlemi sabah saat 08.00'de başlayacak akşam saat 17.00'de sona erecek.

TC numarasına dikkat

Oy verme günü seçmenlerin TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikli belgelerden biriyle oyunu kullanabilecek. Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart.

Engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için gerekli önlemler alındı. Polis ve sandık başkanı gibi sandık seçmen listesinde kaydı olmayanları ilçe seçim kurullarınca görev yazısı verilecek.

İlklere imza atan bir seçim olacak

Türkiye 12 Haziran'da ilklerle dolu bir seçim yaşayacak. 12 Haziran'da seçim sembolü tahta sandıklar tarih olacak. Oy sandıkları ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastik olacak. 12 Haziran'da ilk kez sürekli tartışmalara neden olan “evet mührü” kullanılmayacak. Mührünün yerini bu sene “evet kaşesi” alacak. Kaşelerin içinde mürekkep bulunacak ve üstten bastırıldığında “evet” yazısı oy pusulaya çıkacak.

Oy pusulaları yine sarı zarfın içine konulacak. Zarfın ebadı ise 15x21 olacak. Zarfın üzerinde ise YSK'nın logosu olacak. Sandık başına giden seçmen oy pusulasında partilerin amblemlerini renkli görecek. YSK oy pusulasında yer alan partilerin amblemlerinin tüzüklerinde belirtilen renklerin kullanılmasına karar verdi. Böylece pusula rengarenk olacak.

Okul sıralarının üzerine konulan karton paravanlarda tarihe karışacak. Metal olan paravanlar sıra üstüne konulmayacak. Tüm sırayı kaplayacak olan metal paravanların üzerinin bordo kumaşla kaplandı. Oy pusulasının henüz belirlenmiş sabit bir boyu yok. Her bağımsız aday pusulanın boyunu uzatacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir