HDP, dokunulmazlıkların kalkması için harekete geçti

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, grup toplantısında yaptığı konuşmada milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için yarın dilekçe vereceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP'li 80 vekil, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması için parlamentoya dilekçe verecek.

Açıklamayı partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş yaptı.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Yargıtay'a yaptığı çağrıyla başlayan parti kapatma tartışmalarına neden olan Demirtaş, şunları söyledi:

"Partileri halk açar, halk kapatır. Bugün bize yüzde 13 oy vermiş olanlar yarın yüzde 1 de verebilir, saygı duyarız, partimizi kapatılmış sayarız. 'Dokunulmazlık' mı diyorsunuz 80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz Parlamentoya. Siz var mısınız Korkmuyorsanız sizin de dokunulmazlıklarınızı hep birlikte kaldıralım."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir çağrıda bulunmuş ve "Terörle arasına mesafe koyamayan Kandil siyasetçileri hakkında hemen devreye girmeli, hukuku çalıştırmalıdır'' demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuya Çin ziyareti öncesi düzenlenen basın toplansında değinmiş ve parti kapatmaya karşı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:
"Gerçek kişilere yönelik olarak parlamento, bence gerekli değerlendirmelerini yapmalı. Bunları dokunulmazlık zırhından arındırmak suretiyle de 'terör örgütüyle iş mi tutuyorsun  Senin sırtını dayadığın yer terör örgütü mü ' Bunun bedelini ödeyeceksin ve bunu ödetmeli. Yapılması gereken budur diye düşünüyorum."

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın açıklamarından satır başları:

"Bize atfedilebilecek tek bir suç yok, tek suçumuz yüzde 13 oy almaktır. Dolmabahçe mutabakatı ile Türkiye toplumuna barış sözü verdik, bir hafta sonra bundan döndüler ve Cumhurbaşkanı meseleyi "Kürt sorunu yoktur" noktasına getirdi.

"Erdoğan darbesi yapıldı"

7 Haziran sonrasında bir Recep Tayyip Erdoğan darbesi yapılmıştır. Nereden alıyorlar yetkilerini? Şu anda ülkeyi savaşa götürecek kararların yetkisini nerden alıyorlar? 7 Haziran'da bu yetki elinizden alındı. Artık siz tek başına iktidar değilsiniz. Bunu yapanlar 7 haziran sandık sonuçlarına darbe yapmışlardır.

"Bilal'i istiyordunuz Hilal'ı verdiniz"

Darbenin bir de kuyrukçuları vardır. Kendilerine milliyetçi diyenler bu darbeye şakşakçılık yapıyorlar. Saraya gideni partiden atarım diyorlardı. Dün sarayda el pençe divan durdular. Bilal'i istiyordunuz. Bilal'i alamadınız ama hilali verdiniz. Dolmabahçe açıklaması Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin en önemli siyasi işlerinden birisidir. Çok saygın çok ahlaki bir iştir. O metin açıklanana kadar katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Çünkü barışın anahtarını Türkiye toplumunu teslim ettiler.

"Hep birlikte ibretle izledik"

Dolmabahçe açıklaması budur. Vatanda ihanet bölünme parçalanma beyannamesi değildir. Dolmabahçe mutabakatından 1 hafta sonra nasıl vazgeçtiklerini ibretle hep birlikte izledik. Sayın Cumhurbaşkanı masanın olmadığını olamayacağını, hatta Kürt sorunu yoktur noktasına getirdi meseleyi. Onu anlayabiliyorum. Bir sarayı var. İçini döşetmiş. Hevesi var iktidarı koltuğu parayı seviyor. Dolayısıyla çözüm barış demokrasi demek bunların kaybedilmesi demek.

"Neden sahip çıkmadılar?"

Bizzat o masada oturanları ben anlayamıyorum. Onlar neden sahip çıkmadılar. Bizim kadar siz de uğraştınız. Ahlaksız gayri meşru bir şey yapmadık. Ve bir hafta sonra bu iş bitiyordu. Bize deklarasyon çağrısı yapan AKP cenahına Dolmabahçe mutabakatını hatırlatmak istiyorum.

40 yıllık sorunun çözümüne 1 hafta kalmıştı. Neden vazgeçtiniz. Dağdaki örgütünü lideri 1 hafta sonra kongre toplanması için çağrı yapacağım silahlar bırakılacak artık diyor. Biz bundan büyük memnuniyet duyduk. Siz neden bundan paniklediniz. Sayın Cumhurbaşkanı PKK silah bırakacak diye neden paniklediniz. Öyle görünüyor ki bugün PKK'lılar dağdan inse önüne geçecek aman inmeyin diyecek. Bunu ülkenin cumhurbaşkanı PKK'nin silahsızlanmasını engellemiştir. Bütün süreci bitirmiştir.

Bütün inançlarım kutsallarım üzerine yemin ederek...

Çünkü önüne gelen anketler bu sürecin ona başkanlık getirmeyeceğini ortaya koymuştur. Bunu bütün inançlarım kutsallarım üzerine yemin ederek söylüyorum. Ortada ülkenin bölünmesi tehdidi yok. PKK denilen örgüt ülkenin bölünmesi stratejisinden 20 yıl önce vazgeçmiş.

"Kendi özel örgütünü kullanıyor"

Saraya bağlı gladyo örgütüyle kirli, bir savaş yürütüyorlar. Bütün devletle kirli işler yapar ama bu devleti de kullanmıyor. Kendi özel örgütünü kullanıyor. İstihbarat MİT'in tutanaklarına değil doğrudan kendine akıyor. Ona bağlı yargı, medya troller var maaşla çalışan. HDP'ye karşı tezgah yapıyorlar.

"Suruç katliamını özel gladyo örgütü yaptı"

Bunu startı nerede verildi biliyor musunuz Suruç katliamında. Suruç katliamını yapan bu özel gladyo örgütüydü. IŞİD'in içine sokulmuş kendilerine çalışan bir zavallı aracılığı ile Türkiye'nin pırıl pırıl evlatları katledildi.

Dokunulmazlık

Dokunulmazlık mı diyorsunuz? 80 milletvekili arkadaşım ile yarın dokunulmazlıklarımızın kalkması için dilekçe vereceğiz. Siz var mısınız?