Hedef 7 milyonu hisse senedi yatırımcısı yapmak

TSPAKB Başkanı Köksal, "74 milyonluk Türkiye'de 200-300 bin yatırımcı olması kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Attila Köksal, hedeflerinin, Türkiye'nin onda biri olan 7 milyon kişiyi hisse senedi yatırımcısı yapmak olduğunu söyledi.

İMKB'nin dünyanın en çok kazandıran borsalarından biri olduğunu hatırlatan Köksal, orta ve uzun vadede bunun süreceğini belirterek, "O yüzden biz küskün yatırımcılara gelin, küsersiniz yazık, kazanamazsınız diyoruz" dedi.

İMKB'de yabancıların yüzde 60'ın üzerinde pay sahibi olduğunu anımsatan Köksal, "Bu yabancılar, bu işi iyi bilen kişiler, neden Borsa'nın yüzde 60-70'ine sahipler? Onlar yararlanıyor, bizim halkımız yararlanamıyor" görüşünü ifade etti.

Yerli yatırımcının kısa vadeli, yabancıların ise uzun vadeli yatırım yaptığını, yabancı yatırımcıların bu işi daha detaylı ve analizlere dayanarak yaptığını, Türkiye'de 1 milyon açık hesap olduğunu ancak, bu rakamın gerçeği yansıtmadığını belirten Köksal, "Anlamlı büyüklükte hissesi olan 200-300 bin kişi ya vardır ya da yoktur. 74 milyonluk Türkiye'de 200-300 bin yatırımcı olması kabul edilebilir bir durum değildir. Böyle bir ekonominin çok daha fazla yatırımcıya ihtiyacı vardır. Hedefimiz Türkiye'de 7 milyon kişiyi hisse senedi yatırımcısı yapmak" dedi.

Köksal, "7 milyon yatırımcı olması gereken bir Türkiye'de 200-300 bin yatırımcı varsa ve bu çok ağırlıklı olarak manipülatörler yüzündense bizim bu kişileri atmamız lazım" dedi.

"Aracı kurumlar 1 milyon dolara el değiştiriyor"

Bugün aracı kuruluşların 1 milyon dolara el değiştirdiğini, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Köksal, "Yerli piyasayı büyütebilirsek aracı kurumların değerini artıracağız. Bugün Türkiye'de bir aracı kurumun 3-5 milyon dolar etmemesi için hiçbir neden yok. Aracı kurumlar neredeyse bir yatırım bankası statüsünde çalışıyor. Yerli yatırımcının artmasıyla birlikte bu şirketlerin değerleri katlanarak gidecektir, bundan da eminim" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir