Hedefimiz "hızlı balık" olmak
Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, iki yıl sonunda 100 bin katılımcıya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Yakup SAYAR
[PAGE]
İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) faaliyet gösteren şirket sayısı 17'ye ulaştı ve sektörün büyüme hızı iştah kabartıyor. Katılım bankaları içinde önemli bir yere sahip olan Bank Asya da söz konusu sektöre olan ilgisini Asya Emeklilik adı altında sıfırdan bir şirket kurarak gösterdi. Mayıs ayında 16'cı şirket olarak faaliyetlerine başlayan Asya Emeklilik kısa sürede 8 bin katılımcıya ve 4.1 milyon TL'lik fon rakamına ulaştı. Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, "İyi başlangıç yaptık. İlk önce 4bin 500 Bank Asya çalışanını BES'e dahil ettik. Hedeflerimiz büyük. İki yıl sonunda 100 bin katılımcıya ulaşmaya ve sektörde 'hızlı balık' olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Asya Emeklilik Genel Müdürü Ercüment Korkut, şirket olarak hedeflerini ve sektörü DÜNYA'ya değerlendirdi.
Mayıs ayında BES'de faaliyet gösteren 16.cı şirket olarak pazara dahil olduklarının altını çizen Korkut, "Hedefimiz baştan itibaren yeni satışlarda yeni şirket olmamız nedeniyle ilk 5 şirket içinde yer almak. Sektörde 17 şirket faaliyet gösteriyor. Bizden sonra bir şirket daha faaliyete başladı. Yıl sonu hedefimiz 30 binin üzerinde, 2013 Mayıs sonunda da 100 bin müşteriye ulaşmak ve sektörde 'hızlı balık" olmak istiyoruz. Öte yandan hayat lisansımızı da aldık. Burada Bank Asya'nın kredilerinde büyük pay almak istiyoruz. Hayat tarafında ise biraz Bank Asya'nın kredi portföyüne bağlı, yeni verilecek kredilerde yüzde 100'ü yakalamak istiyoruz. Bank Asya'nın büyümesi cazip, banka ilk 10' talip sektörde bizde hayat tarafında ilk 10'u hedefliyoruz" dedi.
İyi başlangıç yaptıklarını söyleyen Korkut, "İlk önce 4 bin 500 Bank Asya çalışanını BES'e dahil ettik. Burada zorunluluk yok, gönüllü esası var. Bu sisteme hemen hemen hepsi girdi. 2 aylık sürede de 8 bin katılımcıyı geçtik ve fon tutarımız 4 .1 milyon TL'yi aştı" şeklinde konuştu.
Bu yılı yapılanma ve eğitim olarak geçirdiklerini söyleyen Ercüment Korkut, bu amaçla ilk anda Bank Asya'nın 900 personelinin en az yarısını sertifikalandırmayı planladıklarını, bugüne kadar bu rakamın 200'e yakının sertifikalandırıldığını belirtti.
"Bankamız 215 şubesi ile her geçen gün büyümesini hızla sürdürüyor" diyen Korkut sözlerini şöyle sürdürdü: " Biz bu yılı eğitim yılı olarak adlandırdık. Bank Asya'yı şaha kaldırırsak, bankamızın 3 milyon müşterisi var, 1 milyon aktif kredi kartı var. Bank Asya'nın motorunu harekete geçirirsek, belki de 1 ayda 7 aylık yolu alacağız. Bizim personel sayımız şu an 60 kişi ve bunun yarıdan fazlası direkt satış ekibi. Şirket içinde bu işi iyi bilenlerden koçlar belirleyerek bölgelere dağıtıyoruz. Onlarda banka içinde 5- 6 şubeden sorumlu olarak, banka çalışanları ile el birliği ile emeklilik satıyorlar."
Kurulduk BES'de yeni düzenleme oldu
[PAGE]Kurulduk BES'de yeni düzenleme oldu
2008 Ocak ayına kadar sistemin katılım bankacılığına uygun olmadığını sonra yapılan düzenlemelerle bir ilerleme kaydedildiği bilgisini paylaşan Korkut, "Bank Asya harici katılım bankaları diğer BES şirketlerinin acentesi durumundalar. Şirketleşmeyi tercih etmemişler. Çeşitli nedenleri var önemli nedenlerinden biri ise emeklilik işinde uzun bir süre kar olmaması, çünkü ciddi sermaye ve altyapı yatırımı gerektiriyor. En erken kar 6 yıl gibi. Biraz fedakarlık gerektiriyor. Bank Asya yönetimi sıfırdan bir şirket kurma kararı alınca Ocak 2011'de Hazine'ye başvuruldu ve 1.5 yıl sonra faaliyete geçtik. Fakat bizim kurulduğumuz zaman önemli bir gelişme yaşandı. BES'deki düzenlemelerle aksayan yönler geliştirildi. Sistemin bel kemiği olan teşvik sistemi geliştirildi ve bu da bizim çok büyük şansımız oldu. Bunun işlev kazanması Ocak 2013'de olacak ama gerek sektörün, gerek de şirketimizin hızla büyümesini bekliyorum" diye konuştu.
Şirketler BES için kapı çalıyor
Yeni BES düzenlemeleri ile kurum katkılı emeklilik planlarında da değişiklikler olduğunu hatırlatan Korkut, "Eskiden çalışanların brüt maaşlarının yüzde 10 una kadar kurumlar gider yazabiliyordu. Bunu genişlettiler ve sınırı yüzde 15'e çıkardı. Çalışanını elinde tutmak isteyen kurumların eli güçlendi. Vesting süresi 5 yıldan 7 yıla çıktı. Tek tek kapı çalarak anlatma durumundan kurtulduk, artık şirketler bizim kapımızı çalmaya başladı. Öte yandan Bank Asya'nın önemli bir gücü de maaş anlaşmaları ve bu kurumlarla kurum katkılı planlar yapmayı istiyoruz" dedi.
Yedi fondan fazla fon kurmayacağız
Sektörde ilerleyen dönemde fon getirilerinin gündemi yoğun bir şekilde meşgul edeceğini öngören Korkut, "Burada biraz basit düşünmek lazım. Tüm insanların beklentilerini karşılayalım diye birçok fon çıkarırsak, kafa karışıklığına neden oluyoruz. Bir fon kazanırken, bir fon kaybediyor. Bizim hassasiyetimiz doğrultusunda biz yedi fondan fazla kurmak istemiyoruz çünkü konsatrosyonumuz olsun ve hepsinde kazanalım diye böyle düşünüyoruz. Fon sayısında da sınırlı düşünüyoruz" dedi.
200 milyar TL daha gerçekçi
[PAGE]200 milyar TL daha gerçekçi
Sektöre yönelik 2023 yılındaki 400 milyar TL'lik hedefin iyimser bir beklenti olduğunu söyleyen Ercüment Korkut, "Biz 200 milyar TL gibi öngörüde bulunduk. 11 yılda 200 milyar TL yeterince büyük bir hedef ve gerçekçi bir hedef. Neden dersek, sistemi kendi başına bıraksanız, sistemi değiştirmeden 100, 150 milyar TL olur, yeni sistemle de 200 milyar TL'yi bulur ve gerçekçi bir rakam. 400 milyar beklentisi ise çok iyimser bir rakam. Fakat bu arada gündemdeki kıdem tazminatı durumu olursa o zaman 400 milyar TL'yi buluruz."
Belkemiğimiz sukuk fonları olacak
Fonları hakkında bilgi veren Ercüment Korkut, şimdilik 4 adet fonları olduğunu ve buradaki kriterlerinin de belli olduğunu söyledi. Faizle çalışmadıkları için sadece katılım indeksine dahil hisse senetlerine, katılım bankalarına mevduat yapabildiklerini, aynı zamanda altın fonları ve sukuk alabildiklerini belirten Korkut şunları söyledi: " Burada sektörün en önemli sorunlarından biri getiriler. Burada müşteriyi zorlama ve yönlendirme olmuyor. Şimdi artık sektör şunu tartışıyor, dokunmayalım 10 yıl sabret diyoruz neler olacak diye, bakıyor müşteri likit fonda parası bir şey getirmemiş. Biz bunu istemiyoruz. Mesela full esnek fonumuzda ise piyasa şartlarına göre, yüzde 100 sukuk yapabiliriz, yüzde 100 hisse yapabiliriz, yasanın öngördüğü oranda yüzde 20 ye kadar altın, yüzde 20 ye kadar katılım mevduatı alabiliriz, burası tamamen esnek, burada diyoruz ki portföy yönetimini bize bırakın. Yeni yılla birlikte ise artık full alton fonu da geliyor. Kıymetli maden alabileceğiz. Burada 100 liralık altın parası ile 125 liralık altın alabileceksiniz. Aynı zamanda TL sukuk gelecek, bu belkemiği ürünlerimizden biri olacak. Bunu dört gözle bekliyoruz. Ben hiçbir risk istemiyorum, sabit çok güvenceli bir yatırım aracı istiyorum diyenler için ideal bir ürün olacak. TL sukuk devlet güvencesinde böyle bir emeklilik istiyorum diyenler için çok iyi olacak. Şu anda da sukuk alıyoruz ama yabancı para cinsi olandan. Düşünün dünya genelinde toplam büyüklüğü 180 milyar dolara ulaşmış bir pazar. Biraz ülke olarak geç kaldık ama yine de geleceği ülkemizde çok parlak."
Yurtdışındaki Türkler çok ciddi pazar
[PAGE]Yurtdışındaki Türkler çok ciddi pazar
"Bizim bir iddiamız var" diyen Ercüment Korkut, "Katılım bankacılığı temelinde hizmet veren tek BES şirketiyiz. Biz bir misyon üstlendik. Bizim alanımız ve uzmanlığımız belli. Bu nedenle de burada ciddi pay almak istiyoruz. Aldığımız ilk tepkiler çok olumlu. Biz sektördeki pazılın eksik parçasını tamamladık. Emeklilikte faizsiz kısmın gelişimine ciddi katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. Bakın sistem çok avantajlı bir sistem, yeni durumda bir güncelleme oldu. Teşvik harcamaya gitmesin, yatırıma gitsin oldu. Sistem iyi ama keşke girsem diyip de girmeyen de vardı içinde faiz olduğu için. Bu nedenle büyük katkımız olacağını düşünüyoruz. Öte yandan yurtdışındaki Türkler var ve yeni sistemde kim olursa olsun katılabileceği için o anlamda Avrupa'da büyük bir pazar herkes için, ama belki bize biraz daha büyük pazar" diye konuştu.
Kıdem tazminatında yol uzun
Kıdem tazminatı konusuna yönelik görüşlerini sorduğumuz Ercüment Korkut, "Bu konuda farklı çıkar grupları var. Fakat BES olarak bizim iddiamız, bu fonu yönetecek altyapı bizde, biz buna talibiz ve rüştümüzü de ispatladık. Sektörümüzün görüşü bu. Şeffaf güvenilir, modern bir sistemimiz var. Biz demiyoruz ki, bir şirkete verin diye, tüm sektöre verin ve sonuçta müşteri kazansın diyoruz. Bu konuda top TBMM'de ve yasa lazım. İşin içinde işçiler var, patronlar var. O pilav biraz daha su götürür ve ne zaman olur dersek daha yol var" dedi.
[PAGE][PAGE]