Hepatitle savaşın liderliğini Türk doktor yapacak
AÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dökmeci, 46 ülkenin üye olduğu Asya-Pasifik Karaciğer Derneğinin başkanlığına seçildi.
ANKARA - Hepatit B ve C'nin en yaygın olduğu bölgelerden biri olan Asya-Pasifik bölgesinde bu hastalıkla mücadele yürüten örgütün başkanlığına bir Türk doktor seçildi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, 46 ülkenin üye olduğu, dünyada bu alandaki 3 önemli örgütten biri olan Asya-Pasifik Karaciğer Derneğinin gelecek yıl başkanlığını üstlenecek.
Prof. Dr. Dökmeci, Asya-Pasifik Karaciğer Derneğinin (Asian-Pasific Association for the Study of the Liver)(APASL), karaciğer sağlığıyla ilgili dünyanın en önemli 3 örgütünden birisi olduğunu söyledi.
Genel merkezi Tokyo'da olan ve daha önce yönetim kurulu üyesi olduğu derneğin, gelecek yıldan itibaren bir yıl süreyle başkanlığını yürüteceğini bildiren Prof. Dr. Dökmeci, şu bilgileri verdi:
''Dünyada karaciğer konusunda ABD, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde çalışma yürüten üç önemli örgüt bulunuyor. APASL, dünyada Hepatit B ve C taşıyıcılığının en yaygın olduğu Asya-Pasifik bölgesinde bu hastalığın önlenmesi, Hepatit B'ye karşı aşılamanın geliştirilmesi, hastalarda tedavi olanaklarının yaygınlaştırılması ve halkın bilinçlendirilmesi konularında çalışmalar yürütüyor.''
Prof. Dr. Dökmeci, dünyada Hepatit B'nin en yaygın olduğu ülkelerden Çin'in, Hepatit C'nin en fazla görüldüğü ülkelerden Mısır ve Moğolistan'ın bu bölgede yer aldığını, bu nedenle zor bir görev üstlendiğini dile getirdi.
Türkiye'de Hepatit B görülme oranının yüzde 4,5, Hepatit C görülme oranının ise yüzde 1 olduğunu bildiren Dökmeci, "Hepatit B ve C karaciğer sirosu ve kanserine yol açan nedenlerin başında geliyor. Dolayısıyla korunma çok önemli. Hepatit C'ye karşı bir aşı yok ancak Hepatit B'ye karşı aşılanma büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Dünya Karaciğer Kongresi Türkiye'de
Prof. Dr. Dökmeci, derneğin 2015 yılı kongresinin Türkiye'de düzenleneceğini bildirdi.
APASL'nin yıllık ana kongresinin Türkiye'de yapılması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Dökmeci, "APASL seçici komitesine iki kez sunum yaptık ancak üçüncü müracaatımızda Japonya, Güney Kore, Çin, Avustralya ve Pakistan'ı geride bırakarak kongrenin 2015 yılında İstanbul'da yapılması kararı aldırabildik. Böylece ülkemizde gastroenteroloji ve hepatoloji alanında uluslararası düzeyde bir kongre yapmanın sorumluluğunu da üstlenmiş olduk" diye konuştu.
6 binden fazla katılımcının beklendiği kongrede 250'ye yakın bilim adamının karaciğer hastalıkları konusundaki son gelişmeleri değerlendireceğini ifade eden Dökmeci, toplantının temasının "Hepatit C tedavisinde yeni yaklaşımlar" olacağını bildirdi.
Prof. Dr. Dökmeci, ülkedeki karaciğer hastalıklarının haritasının çıkarılmasına yönelik bir çalışma yürüttüklerini, kongrede bu çalışmanın detaylarını sunacaklarını söyledi.