Hepimizin sorumlu davranması gerekiyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Provokasyonlar yapılabilir, yapılıyor, insanlar ölüyor, kurşunlar sıkılıyor, bütün bunları dikkate alarak, hepimizin sorumlu davranması gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu Dernekleri Federasyonu tarafından Feshane'de düzenlenen "Ordu Günleri"ne katıldı.

Fuarı gezen Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Belediyesi standında madenci heykeli gösterisi sergileyen sanatçının önünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. 

Ege Denizi'nde meydana gelen deprem sırasında uçakta olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Merkez üssünün deniz olması bir anlamda sevindirici. Umarım hiçbir yerde can kaybı olmamıştır" diye konuştu. 

Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, maden faciasında hayatını kaybeden 301 kişiden dördünün Ordulu olduğunu, çok sayıda Ordulunun Soma'da madenlerde çalıştığını belirtti.

Okmeydanı'nda 2 kişinin hayatını kaybettiği olayların yaşandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"İki insanımızın hayatını kaybetmesi, polisin uyguladığı şiddet, Başbakan'ın üslubu toplumda derin endişeler yaratıyor. Oysa siyasetçilerin temel görevi toplumu endişeye sürüklemek değil, toplumu geleceğe hazırlamak, onlara umut vermek olmalı. Eğer böyle bir sorumluluk üstlenebilirsek, hepimiz görevimizi yapmış olacağız. Hayatını kaybeden bütün yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bütün yurttaşlarımı bir konuda uyarmak istiyorum: Tuzağa düşmesinler. Çok üzülerek söylüyorum ama bunu söylemek zorundayım, Recep Tayyip Erdoğan toplumu bölerek, iktidarını sürdürmek istiyor. Toplum bölünmesin, ayrışmasın, kavga etmesin. Provokasyonlar yapılabilir, yapılıyor, insanlar ölüyor, kurşunlar sıkılıyor. Bütün bunları dikkate alarak, hepimizin sorumlu davranması gerekiyor. Erdoğan, adeta kendisini ülkeyi bölmeye adamış bir başbakan konumunda. Kullandığı dil, üslup, ifadeler, gerçekten de son derece rahatsız edici, bundan hepimizin kaçınması gerekiyor."

Bir gazetecinin, "Okmeydanı'nda bazı grupların elinde uzun namlulu silahlar, tabancalar vardı. Bu görüntüler için ne diyorsunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, şu karşılığı verdi:

"Provokasyondan söz ettim. Özellikle, provokasyondan söz ettim. Provokatörlerden söz ettim. Bunlara bütün yurttaşlarımın dikkatini çektim. Bizim bu konuda çok duyarlı olmamız lazım. Kim olursa olsun, elinde silah kabul edilemez. Şiddet, kabul edilemez. İnsanlar ölüyor, kabul edilemez. Bu konuda özellikle Hükümet'in sorumlu davranması lazım. Başbakan'ın sorumlu davranması lazım. Ölen insanları bizden sizden diye ayırmaması lazım. Bu ülkenin her insanı değerlidir. Kimliği ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, her insanı değerlidir ve hepimiz bu değerler üzerinde, özellikle siyaset yapmamaya özen göstermeliyiz, dikkat etmeliyiz. İnsanları ayrıştırırsak, bu doğru değil. Ölen öldü, evet ölen öldü. Ölenlerimizi anmalı mıyız? Evet, anmalıyız. Neden ölenlerimizi anmalıyız? Geçmişten ders çıkarmayı bilmek için anmalıyız. Aynı hatalara düşmemek için anmalıyız. Dolayısıyla kim olursa olsun, elinde silah, kurşun sıkarak, insanları öldürerek provokasyon yapıyorsa, hepimiz bunlara karşı ortak tavır sergilemeliyiz."

Cumhurbaşkanlığı adaylığı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir gazetede 'CHP'nin, bir araştırma yaptırttığı ve Yılmaz Büyükerşen'i cumhurbaşkanlığına aday göstermesi halinde Eskişehir'i kaybetme riskinin doğacağı' şeklinde bir haber yer aldı. Doğru mu?" şeklindeki soru üzerine, "Ben de haberi okudum. Doğrusunu isterseniz özel bir araştırmamız yok. Cumhurbaşkanlığı farklı bir şey. Halk istedikten sonra bir adayı, şurayı kaybedecek, burayı kaybedecek diye bir karar almak doğru değil" ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda sivil toplum ve meslek kuruluşlarından görüş aldıklarını da dile getirdi.