”Hepimizin vicdanı yaralandı”

Bağış, İsveç parlamentosunda Ermeni iddialarıyla ilgili "evet" oyu kullanan Türk kökenli milletvekillerine sert tepki gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç parlamentosunda Ermeni iddialarıyla ilgili kararın kabul edilmesinde "evet" oyu kullanan Türk kökenli milletvekillerine sert tepki göstererek, "Türklere çok ağır hakaret içeren bir tasarıya oy vermiş olmaları kabul edilebilir bir olay değildir. Hepimizin vicdanını yaralamıştır" ded.

Brüksel'deki İstanbul merkezinde Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine konuşan Bağış, Belçika'da Türk kökenli yerel ve ulusal düzeyde 8 milletvekili ve çok sayıda belediye meclis üyesinin bulunmasının önemli bir başarı olsa da bununla yetinilmemesini istedi.

"Çok daha fazlası olması lazım ve bu arkadaşlarımızın da bilinçli olması lazım" diyen Bağış, İsveç'te yaşananları örnek göstererek, şu ifadeleri kullandı:

"İsveç parlamentosunda yaşanan olay hepimiz için büyük bir ayıptır. Bunun lamı cimi yok. Orada Türklerin oyuyla seçilmiş kardeşlerimizin Türklere çok ağır hakaret içeren bir tasarıya oy vermiş olmaları kabul edilebilir bir olay değildir. Hepimizin vicdanını yaralamıştır. Ümit ediyoruz ki bu hatalarından dönmenin yollarını onlar da arıyorlardır."

Bağış, "Bu nedenle bizim gençlerimizi iyi eğitmemiz lazım. Eğitim, dayanışma ve örgütlü olmak gerekiyor" dedi.

Başmüzakereci Bağış, Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkelerin sayısında son aylarda hızlı artış kaydedilse de en büyük hedeflerinin AB'ye vizesiz seyahati başlatmak olduğunu söyledi.

Birçok AB üyesinin Türkiye'ye 12 Eylül darbesinin ardından vize koyduğunu hatırlatan Bağış, bu talebin darbe yönetiminden gelmesinin ibretlik olduğunu vurguladı.

Bağış, "(AB üyeleri tarafından Türk vatandaşlarına) bu vizeler ne zaman konmuş diye baktığınız zaman, bunların çoğu 12 Eylül darbesinden 2 hafta sonra konmuş. Yani bugün Türklere vize uygulayan ülkelerin büyük çoğunluğu 12 Eylül darbesinden kısa bir süre sonra, sağcı solcu hiç farkı yok Türkiye'den yurt dışına sığınmak için, siyasi huzur için kaçan insanları durdurabilmek için o zamanki (Avrupalı ve Türk) yetkililer istişareye girmişler ve maalesef o zamanki Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, darbe zihniyeti, 'bizim vatandaşlarımıza vize koyun' demiş" şeklinde konuştu.

Bakan Bağış'ın Reuters'a demeci

Öte yandan Bağış, Brüksel'de Reuters ajansına verdiği demeçte, AB ile Türkiye arasındaki kültürel farklar olduğu yorumlarıyla ilgili, Türkiye'nin üyeliğinden AB'nin kazanç sağlayacağını ve "bunun Birlik için gerçekten bir seçkinler, bir Hristiyan kulübü mü, yoksa değerler birliği mi olduğunu kanıtlaması için bir fırsat olduğunu" belirtti.

"AB'nin genişleme olmadan devam edemeyeceğini, bu konuda gerçekçi olmak gerektiğini" ifade eden Bağış, bazı ülkelerin bahsettiği "imtiyazlı ortaklık"ı da hakaret içeren ve dehşet verici bir deyim olarak niteledi.

Bu öneride bulunan ülkelerden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel'in gelecek hafta Türkiye'ye ziyarette bulunacak olmasıyla ilgili olarak da Bağış, Berlin ile Ankara'nın ilişkilerinin güçlü olduğunu belirterek, Türkiye'nin Almanya'nın bu öneriyi yinelemesinden hoşlanmayacağını vurguladı.

Bağış, "Merkel'in son 9 ay içinde bu dehşet verici ve hareket içeren 'imtiyazlı ortaklık' ifadesini kullanmamasını takdir ediyoruz ve bunun önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Önce KKTC'ye yönelik izolasyon kaldırılmalı"

Başmüzakereci Bağış, Türkiye'nin Ankara protokolü uyarınca Kıbrıs Rum kesimine limanlarını ve havaalanlarını açması talepleriyle ilgili anlaşmazlık konusunda bir gelişme bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine de Türkiye'nin önce AB'nin KKTC'ye yönelik uluslararası izolasyonu kaldırmasını beklediğini belirtti.

Bağış, "Evet, eğer AB kararını (izolasyonun sona erdirilmesi) uygulamaya karar verirse, biz de açabiliriz (limanları, havaalanlarını)" dedi.

KKTC'de 18 Nisanda yapılacak cumhurbaşkanı seçimini, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tan sonra, Kıbrıs'ta iki devletli çözümden yana olan adaylardan Derviş Eroğlu'nun kazanması durumunda adadaki barış görüşmelerinin durabileceği yorumlarıyla ilgili olarak da Bağış, seçimlerden sonra görüşmelerin devam edeceğinden ümitli olduğunu söyledi.

Kamuoyu yoklamalarında Derviş Eroğlu'nun Talat'ın önünde görüldüğünden bahseden Reuters'ın duyurduğuna göre Bağış, "Kapsamlı bir çözüm için Eroğlu, Talat kadar istekli olacak mı bunu hepimizin görmesi gerekiyor. En azından ben öyle ümit ediyorum" dedi.    

Bu konularda ilginizi çekebilir