Her 3 ücretliden biri kredi kullanıyor

Türkiye Bankalar Birliği ve TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre, kişi başı kullanılan ortalama kredi miktarı 7 bin lira.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Karşılaştırma sitesi Enuygun.com'un analizine göre, Türkiye'de son bir yılda ücretli çalışan her üç kişiden biri bankalardan "taksitli tüketici kredisi" kullandı.

Enuygun.com'un Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlediği analize göre Mart 2009 ve Mart 2010 tarihleri arasında bankalardan yaklaşık 7 milyon kişi tüketici kredisi kullandı.

Kredi kullanan bu kişilerin 3,9 milyona yakınının ücretli çalışanlardan oluştuğu, Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 61'ini temsil eden ücretli çalışan sayısının 13 milyon civarında olduğu belirtildi.

Bu verilere göre, son bir yılda ücretli ya da maaşlı çalışanların yüzde 30'u yani yaklaşık olarak her üç ücretliden biri bankalardan tüketici kredisi kullandı. Bu kişilerin aldığı kredi miktarı ise bankaların aynı dönemde verdiği toplam tüketici kredilerinin yüzde 55'ini oluşturdu.

Bankalardan tüketici kredisi kullanan kişilerin eğitim ve gelir durumunu incelendiğinde, aynı dönemde 2,35 milyonu ilk ve ortaokul mezunu olmak üzere lise ve altı eğitimli 4,7 milyon kişinin kredi kullandığı görüldü. Bu kişiler tüketici kredisi alanların üçte ikisini oluştururken, aynı dönemde fakülte ya da yüksek okul mezunu yaklaşık 1,67 milyon kişi ise bankalardan tüketici kredisi kullananların yüzde 24'ü oldu.

Gelir seviyesine göre kredi kullanan kişiler incelendiğinde ise yüzde 42'sinin gelirinin bin liranın altında olduğu görüldü.

Ortalama kredi miktarı 7 bin lira

Mart 2009 ile Mart 2010 arasında bankalardan yaklaşık olarak 6,5 milyon kişi ihtiyaç kredisi, 392 bin kişi konut kredisi, 171 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı. Aynı dönemde kişi başı kullanılan ortalama kredi miktarı ise www.enuygun.com verilerine göre ihtiyaç kredilerinde 7 bin lira, konut kredilerinde 64 bin 500 lira, taşıt kredilerinde ise 34 bin lira olarak gerçekleşti.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, "Hem mevcut kullanıcılarımızın hem de bankalardan kredi kullanan kişilerin meslek ve eğitim gibi kişisel özelliklerini dikkate alarak sunduğumuz servisleri şekillendiriyoruz. Sayı ve kredi miktarı olarak maaşlı çalışan kesim önemli bir büyüklüğe sahip. Düşük gelir grubunda kredi kullanımı daha yaygın. Enuygun.com üzerinden yapılan kredi başvurularına baktığımızda ise bu kişilerin büyük çoğunluğu fiyata çok daha duyarlı ve kredi almadan önce mutlaka karşılaştırma yapıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir