Her iki ligin de yükseleni Antep ve Denizli

İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı İkinci 500, Gaziantep ve Denizli'nin yüzünü güldürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin 2013 yılı ‘üretimden satış’ rakamlarına göre ilk 1000 firması belli oldu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) dün İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi de açıklayarak, Türkiye’nin dev sanayi kuruluşlarının performanslarını ortaya koymuş oldu. Gazeteniz DÜNYA veriler ışığında kentleri mercek altına aldı. Her iki liste de yükseliş sağlayan Türkiye’nin iki kenti Gaziantep ve Denizli oldu.

Irak krizinin kapısını çaldığı Gaziantep, 2013 yılı verilerine göre İlk 500’de firma sayısını 23’ten 24’e, İkinci 500’de ise firma sayısını 27’den 33’e yükseltti. Bir dönem tekstil sektörünün sıkıntıya girmesi ile zor günler yaşayan Denizli de de yüzler güldü. İlk 500’de Denizli firma sayısını 11’den 12’ye, İkinci 500’de ise 10’dan 11’e yükseltti. Böylece her iki listede de artış sağlayan kent unvanına hak kazandı.

Sadece İSO İkinci 500 verileri değerlendirildiğindeyse bu liste düşüş gösteren kentler, Adana, Adapazarı, Antakya, Antalya, Bursa, İzmir, Kayseri, Kütahya ve Mersin. Ancak İlk 500 dikkate alındığında bu kentlerin durumu şöyle: Adana toplamdaki şirket sayasını 27’den 24’e düşürdü. Adapazarı’nın ilk 1000 içindeki şirket sayısı değişmeyerek 12 oldu. Antalya’da ise ilk listede düşüş olmadı. Ancak ikinci listedeki durum nedeniyle kent düşüş kaydetmiş oldu.

Bursa İlk 500’ün yıldız kentlerinden biriydi. Her iki liste değerlendirildiğindeyse 2012 yılı verilerine göre 65 firması ilk 1000 içinde olan kentin yeni verilerle 3 şirket kaybederek 62 firmasının devler ligine dahil etti. İzmir ise toplamda şirket sayısını yükseltirken, İkinci 500’de düşüş gösteren kentlerden oldu.
İkinci 500 listesinden bu yıl ismini sildiren kentler ise Adıyaman, Niğde, Karaman, Malatya oldu. Adıyaman ve Niğde böylece her iki listeden de ismini sildirerek devler liginden çıkmış oldu. Karaman ise firmasını İlk 500’e yükselttiği için bu listeye veda etti. Malatya’nın da bir firması İlk 500 listesine çıkarken, diğer firmasının da küme düşmesi, kentin adını sadece İkinci 500’den sildirmesine neden oldu.

Bilecik ve Karabük ise 2012 verilerine göre listede yoktu. Bilecik’in bir firmasının İlk 500’den düşmesi ile kent ismini ikinci listeye yazdırmış oldu. Karabük’ten ise 2 firma bu listeye girerek, kentin ismini İkinci 500’e yazdırdı. Ancak bu firmalardan biri sıfırdan listeye dahil olurken, diğeri ilk listeden düştü.

İlk 1000 içinde bu kentlerin adı yok

İkinci 500 listesinde 36 kentin listede adı yok. Ancak bundan daha çarpıcı bir sonuç ise her iki listede de 24 kentin kendini temsil edecek bir firmasının bulunmaması. Bu kentler alfabetik sıralamaya göre şöyle: Afyon, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çorum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Kilis, Niğde, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli.

 

İŞTE İKİNCİ 500'ÜN GÖZBEBEĞİ OLAN FİRMALAR

MURAT UNAT
UNAT YAĞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

3. büyük ihracatçı Unat ekip ruhu ile büyüdü
Öncelikle Gaziantep’in listede 33 firmayla yer almasından mutluluk duyduk. Bizlerde firma olarak yer almaktan ayrıca mutluyuz. Firmamız özellikle ihracatta son yıllarda yukarı doğru bir ivme yakaladı. Yurt dışı pazarlara yönelik ciddi araştırmalar yapıyoruz. Bunun sonucu listenin en fazla ihracat yapan 3. firmasıyız. Ekip ruhunun başarımızda çok önemli bir payı var. Yükselişimizi artırabilmek ve ekonomiye katkı sunmaya devam etmek amacındayız.

SALİH DEMİR
IŞIK AHŞAP GENEL MÜDÜRÜ

2014 hedefi listenin ilk 500’ü oldu
Açıklanan veriler ile 278’inci sıradan ilk 17 arasına geldiğimiz ortaya çıktı. Bilim ve teknoloji büyük bir hızla ilerliyor. Uluslararası fuarlarda her yıl yeni ürünler sunulmakta. Bu süreçten tüm dünya ülkeleri etkilenmekte. Bu yarışa her ülke imkânları nispetinde katılmakta. Biz Türkiye olarak bugün haklı olarak iyi yerlere geldik. Işık Ahşap olarak 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yeni yatırımları ile ahşap sektöründe Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olmayı hedefliyoruz.2014 yılı hedefimiz ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girerek, pazar payımızı artırmak, ihracatı artırmak ve yeni yatırımlar ile büyüme hızımızı artırmak.

AHMET ÖZKAYAN
ERMAKSAN MAKİNE GENEL MÜDÜRÜ

Ermaksan, 2018’de ilk 250’de olmak istiyor
229’uncu sıradan 147’nci sıraya yükseldik.Yükselmemizdeki sebep yatırımlar, yeni, inovatif ve teknolojik ürünler ve pazarlama faaliyetlerimiz diyebiliriz. Ermaksan olarak İSO 500 içindeki yükselmemizi sürdürmeyi planlıyoruz. Hedefimiz 2018 yılında ilk 250 içinde yer almak.

MESUT ÇAKMAK
BEŞYEM VE BEŞAN NİŞASTA GENEL MÜDÜRÜ

Beşler Grup’un listede 4 firması var
İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine bu yıl 4 firmamızla girmemiz bizi gururlandırdı. Bizim açımızdan burada en dikkat çeken unsur daha yeni kurulan Beşyem ve Beşan firmalarımızın da bu listede yer almasıdır. Beşler Grup olarak kurulduğumuz günden bu yana her zaman kaliteye ve insana yatırım yapmayı kendimize şiar edindik. Kurulduğumuz günden bu tarafa aynı çizgimizi koruduk. Bugün artık bunun meyvelerini yiyoruz. Grup olarak en büyük hedeflerimizden birisi de önümüzdeki yıldan itibaren İSO birinci 500 listesine yükselmek ve orada kalıcı olmaktır.

ŞAHİN AYDEMİR
HASTAVUK GENEL MÜDÜRÜ

Hastavuk, ileri teknoloji yatırımı ile yükseldi
Sıralamada 316’dan 88’e yükseldik. HasTavuk olarak 1972 yılından beri tavukçuluk sektörüne damızlıkçı firma olarak hizmet ediyoruz. Bu alanda yüzde 70 pazara sahip firmamız, 2012 yılında yeni yatırımlarla beyaz et sektörüne giriş yaptı. Dünyanın en ileri teknolojisine dair yapılan yeni yatırımlar, beraberinde yüksek kaliteyi, 1500’lere varan istihdamı ve elbette ciroyu beraberinde getirdi. Büyük hamlelerin sonuçlarının büyük olacağı gibi, ISO Türkiye’nin en büyük şirketler sıralamasındaki dikkati çeken yükseliş, sektöründe ilkleri başaran HasTavuk için doğal bir sonuçtur.

MÜRSEL ÖZTÜRK
BURSA ÇİMENTO GENEL MÜDÜRÜ

Satışlarımız yüzde 7 arttı

2013 yılında 2012’ye oranla hacimsel olarak satışlarımız yüzde 7 arttı. Buna bağlı olarak ciromuzda yüzde 10,5 yükseldi. Bölgedeki yatırımlar hacimsel olarak satışlarımızın artmasını sağladı. Bunların başında hızlı tren ile İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projeleri geliyor. Ayrıca kamu ve alışveriş merkezi yatırımları da büyümemizdeki etkenler arasında.

TUFAN BALLI
ÖZBAL ÇELİK BORU YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ

Başarıyı iç piyasadaki hareket getirdi

İkinci 500 listesinde 334. sıradan 378’inciliğe yükseldik. Bu yükseliş satışlarımızdaki artış ile gerçekleşti. Satışlarımızdaki artış iç piyasadaki hareketten kaynaklandı. Aynı zamanda sac fiyatlarının stabil seyretmesi de satışlarımız üzerinde etkili oldu. Bu yıl ise çok daha ileriye gideceğiz çünkü henüz yılın ilk yarısında dahi önceki yıla oranla ciromuzda ciddi artışlar gerçekleşti. Yılsonunda yaklaşık yüzde 25’lik büyüme hedefliyoruz. Bu yıl hem iç piyasada hem de dışarıda ciddi gelişmeler oldu. İçeride liman kazık borularına talepler arttı ve devlet su işlerinin ana ishale hatlarına yöneldik. Yurtdışında ise özellikle Arap ülkeleri ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yeni pazarlarla çalışmaya başladık. Bu da satışlarımızı artırdı.