Her yıl 3 bin çocuk kansere yakalanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Her yıl Türkiye'de 3 bin, dünyada ise 175 bin kadar çocuğun yakalandığı tahmin edilen çocukluk çağı kanserlerine karşı ailelere "duyarlı olmaları" çağrısı yapıldı.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü'nün gelecek dönem başkanlığını üstlenecek Prof. Dr. Tezer Kutluk, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü'nde, tedavi şansı yüzde 80'lere ulaşmakla birlikte ailelerin belirtiler konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.
Türk Pediatrik Onkoloji Grubu Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Kutluk, dünyada çocuklarda en sık lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, nöroblastom (sinir hücrelerinden çıkan tümör) ve böbrek tümörüne rastlandığını, Türkiye'de bu sıralamada beyin tümörleri ile lenfomanın yer değiştirdiğini söyledi.
Türkiye'de her yıl 3 bin, dünyada ise 175 bin kadar çocuğun kansere yakalandığını ifade eden Kutluk, şu bilgileri verdi:
"Çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde son 50 yılda olağanüstü gelişmeler yaşandı. Geçmişte yüzde 10'lar civarında olan iyileşme oranları bugün yüzde 80'lere ulaştı. Ancak bu iyileşme oranı her ülkede aynı düzeyde gerçekleşmiyor. Gelişmiş ülkelerde yüzde 80 civarında olan iyileşme oranı, az gelişmiş ülkelerde yüzde 40, hatta yüzde 10'lara bile düşebiliyor. Aynı ülke içinde bile iyileşme oranlarında farklılık görülebiliyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Konferansı'ndaki konuşmamda da bu noktaya dikkat çekmiş, dünyadaki bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirmiştim."
 
"Türkiye'deki oranlar iyi"
Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinde iyileşme oranının yüzde 65-70'ler civarında olduğunu bilgisini veren Kutluk, bunun iyi bir oran olduğunu, ancak daha yukarılara çekilmesinin hedeflendiğini söyledi. Kutluk, "Önümüzdeki her 5 yılık dönem için yüzde 5'lik artışlarla bu oran daha yukarılara çekilebilir. Ayrıca çocukluk çağı kanserleriyle ilgili uzman sayısı artırılmalıdır" dedi.
 
"Doğru yerde ve zamanda doğru tedavi"
Çocukluk çağı kanserleriyle ilgili bu olumlu gelişmelere rağmen, ailelere görev düştüğüne dikkati çeken Kutluk, "Doğru yerde, doğru zamanda ve doğru tedaviyi almak en önemli unsur. Çocukluk çağı kanserlerinde tedavi şansı yüzde 80'lere ulaşmakla birlikte ailelerin belirtiler konusunda bilinçlendirilmesi ve tedaviye erken yönelmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Özellikle gelir düzeyi orta ve düşük ülkelerde tanıda geç kalındığını anlatan Kutluk, "Hatta bu duruma bazen gelişmiş ülkelerde bile rastlanabiliyor. Bu da tedaviye daha geç başlanmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kutluk, çocuklarda beklenen yaşam süresinin uzun olmasının, çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısının yüksekliğini daha önemli hale getirdiğini de sözlerine ekledi.