Heyet kararı gece, açıklama yarın

Başbakan Erdoğan, Libya Başbakanı Zeydan ile yaptığı görüşmeden sonra açıklamalarda bulundu. Erdoğan, İmralı'ya gidecek heyet ile ilgili kararın yarın açıklanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
ANKARA -  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP'nin, İmralı ziyareti için Adalet Bakanlığı'na sunduğu isimlerle ilgili olarak, Adalet Bakanıyla bugün görüşeceklerini, konuyla ilgili açıklamanın yarın yapılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan ve Libya Başbakan’ı Zeydan ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan gündemi ilişki önemli açıklamalar yaptı. Bir gazetecinin BDP’nin Karadeniz turunun yarıda kesilmesi hakkında yapılan eleştirilere hakkında bir açıklama yapacak mısınız soruna Erdoğan şöyle cevap verdi:
"Hangi muhalefet bizi eleştiriyor bilemem. CHP söyleyebilir. Bugün basında birçok fotoğraf yaşananları ortaya koyuyor. İster beğenin ister beğenmeyin. Oraya gidenler milletvekilleridir. Kendileri yasalar çerçevesinde yapabileceklerini bilirler. Biz öğretmen evlerinde kendilerini ağırladık. Öğretmen evleri kimle bağlantılı. Bizim Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı.
Gerek Sinop gerek Samsun’daki tepkiler onların Ankara’ya dönme kararı almalarına neden olmuştur. Bunu Ak Parti’ye havale etmeye çalışan CHP yöneticisi aynaya bakmalı. Aynaya bakmadıkları için çok kirli kalmışlar. Her şey belgelidir ve incelenmektedir."
 
Türk firmaların hakları
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devrim sürecinde Libya'daki Türk firmalarının hak edişlerinin ve zararlarının ödenmesi konusunda Libya Hükümeti'yle görüştüklerini belirterek, ''Bu yarım kalan işleri de müteahhit firmalarımızın bir an önce tekrar Libya'ya dönerek bitirmelerinin en büyük arzumuz olduğunu da kendilerine ifade ettik''dedi.
Başbakan Erdoğan ve Libya Başbakanı Ali Zeydan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.
Sözlerinin başında, Libya'da yeni hükümetin kurulmasının ardından Başbakan Zeydan'ın ilk ziyaretlerinin arasında Türkiye'ye de yer vermiş olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye-Libya ilişkilerinin yaklaşık 500 yılı bulduğunu, Libya'nın Türk milletinin gönlünde özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.
 
Libya'ya destek
 
Libya halkının 17 Şubat devrimiyle 42 yıllık otokratik rejime son vererek demokratik dönüşüm sürecini başlatmasının Türk milleti tarafından takdir ve sevinçle karşılandığını belirten Erdoğan, ''Devrim sırasında daha özgür ve daha onurlu bir yaşam için hayatlarını feda eden şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum'' dedi.
Libya'nın, devrimden bugüne kadar geçen süre içinde önemli başarılar kaydettiğini dile getiren Erdoğan, bu ülkenin yeniden devlet yapılanması süreci yaşadığını ve bu süreçte Başbakan Zeydan'a ve ekibine çok iş düştüğünü ifade etti.
Erdoğan, Libya Hükümeti'ne, geleceğe yönelik atacakları adımlar için destek vermeye hazır olduklarını ve Libya devrimine başından itibaren destek verdiklerini belirterek, devrim sonrasında siyasi, güvenlik ve kalkınma alanlarında bu ülkeye katkılarının artarak devam ettiğini vurguladı.
Bu destek çerçevesinde Türkiye'den Libya'ya birçok üst düzey ziyaret gerçekleştiğini hatırlatan Erdoğan, ''Bundan sonra da tüm imkanlarımızla Libyalı kardeşlerimizin yanında olacağımızı ifade etmek isterim'' dedi.
Erdoğan, heyetler arası görüşmede Libya'ya, Mısır ve Tunus'la Türkiye hükümetleri arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması için teklifte bulunduklarına değinerek, Libya'daki siyasi reform ile anayasanın hazırlanması süreçlerinde de Türkiye'nin yapabileceği katkılar olursa desteğe hazır olduklarını mevkidaşına ifade ettiğini söyledi.
 
Türk firmalarının Libya'da yarım kalan faaliyetleri
 
Başbakan Erdoğan, 817 polis adayına Türkiye'de eğitim verildiğini ve dün Başbakan Zeydan'ın da katıldığı törenle diplomalarını aldıklarını dile getirerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu ancak bu rakamı yeterli görmediklerini vurguladı.
Erdoğan, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ''dengeli ve her iki ülkenin de yararına olacak şekilde geliştirilmesi için'' çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Devrim sürecinde projelerini yarım bırakarak Libya'dan ayrılmak zorunda kalan Türk firmalarının hak ediş ve tazminlere yönelik çalışmaların da görüşmeler de ele alındığını vurgulayan Erdoğan, ''Bu yarım kalan işleri de müteahhit firmalarımızın bir an önce tekrar Libya'ya dönerek bitirmelerinin en büyük arzumuz olduğunu da kendilerine ifade ettik'' diye konuştu.
Libya tarafında da aynı isteği görmenin memnuniyeti içinde olduklarını belirten Erdoğan '' Firmalarımızın Libya'ya dönüşlerini teminen, tabi ki bu hak edişleri ve devrim sırasında meydana gelen zarar ve ziyanları böylece aramızda görüştük'' ifadesini kullandı.
Türkiye ve Libya'nın Akdeniz'de stratejik konuma sahip iki partner olduğunu dile getiren Erdoğan, Libya ile ilişkileri bölgesel barış ve istikrara hizmet edecek şekilde yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Libya, gerçekleştirdiği devrimle bölge halkları başta olmak üzere baskı ve zulüm altındaki tüm halklara da örnek oldu. Libya, anayasal demokrasi yolunda emin adımlarla yürüyor ve Libya'da halk iradesinin tecellisi gerçekten tüm sahra üstü Afrika'da yeni bir dönemin başlangıcına ayrıca vesile olacaktır. Libya halkının demokrasi yolundaki mücadelesinde bizler de her zaman yanında olacak ve her türlü desteği vereceğiz.