Hindistan iş fırsatları
Turgay YILMAZ / Metalurji Y.Mühendisi
Hindistan dünyanın en büyük 7'nci coğrafi alanı ve en büyük 2'nci nüfusuna sahip, dünyanın en büyük demokrasisidir. Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük 12'nci ekonomisine ve dünyanın en büyük 4'üncü satın alma gücü paritesine sahip.
1991'den beri uygulanan ekonomik programlar nedeniyle dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisidir. Buna rağmen yoksulluk ve kötü beslenme oranları hala çok yüksek, okuryazarlık ise çok düşüktür (toplam nüfusta yüzde 52). Hindistan, 28 tane eyalet ve 7 tane birlik bölgesinden oluşan bir federal cumhuriyettir. Her eyalet, Puduçeri ve Delhi kendi seçilen hük°metlerine sahiptir. Diğer 5 birlik bölgeleri kendi atanmış memurları var ve böylece doğrudan Cumhurbaşkanın idaresi altında.
1956'da uygulanan "States Reorganisation Act"'ine göre eyaletler, dillere göre oluşurdu. Bu yana kadar bu hiç değişmemiş. Eyaletler ve birlik bölgeleri 610 tane ilçeye de bölünür.
Hindistan ekonomisi geleneksel köy çiftçiliği, modern tarım, el sanatları, geniş çaplı modern endüstriler ve çok sayıda hizmet endüstrilerinden oluşur. Hindistan ekonomisinin en önemli avantajı büyük çoğunluğu oluşturan orta sınıfın alım gücüdür. Yetişmiş eleman bulmadaki kolaylık, maliyetlerin düşük olması da diğer en önemli avantajlardandır. Bu avantajlar beraberinde çok önemli yatırımcıların Hindistan'ı üretim üssü olarak seçmesini getiriyor. Yatırımcılar başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Almanya, İngiltere, Fransa ve Japonya'dan geliyorlar ve ülkelerindeki maliyet yüksekliğini bertaraf ederek, rekabette ayakta kalabiliyorlar.
Hindistan'da yatırımın önündeki engeller yetersiz altyapı, bürokrasi ve şeffaflık olarak tanımlanıyor. Manmohan Singh başkanlığındaki Hint Hükümeti yatırımın önündeki engelleri kaldırmak, yıllık yüzde 9'luk büyüme hızını yakalamak için başta alt yapı olmak üzere önemli kararlar alarak uygulamaya koydu. Alt yapı basta elektrik-su olmak üzere köprü-yollar, demiryolları, havaalanları, limanlar, sulama, petrol ve gaz boru hatlarını kapsamaktadır. 11'inci Plan'da toplam altyapı yatırım /GDP oranıyüzde 7.22'di. Bu oran 2012-2017 yıllarını kapsayan 12'nci Plan'da yüzde 9.14'e çıkarılmaktadır. Alt yapı yatırımlarında özel sektörün payı özellikle yabancı yatırımcıları on plana çıkarmak kaydıylayüzde 47'e çıkarılmıştır. Bu oran 11'inci Plan'dayüzde 38'di. Yabancı yatırımcıları çekmek için yerel firma veya Joint Venture kurmada önemli kolaylıklar getirilmiştir.
İç piyasada artan rekabet, özellikle artan enerji maliyetleri, ülkemizde kurulu önemli firmaları yurtdışı fırsatlarını değerlendirmeye zorlamaktadır. Firmalar basta Ortadoğu olmak üzere, Rusya ve Afrika ülkelerindeki fırsatlara yönelmekte, çoğu zamanda birbirleriyle rekabet etmektedirler. Çok az firma Hindistan'a ilgi göstermekte, küçük çaplı projeler almaktadır. Bu ilgisizlik belki de yeterince bilgili olmamaktan gelmektedir. Hindistan çok büyük bir pazar, 12’nci Plan hedeflerine ulaşmak için de oldukça fazla alt yapı projeleri bulunmaktadır. Yurtdışına acilmiş veya açılmayı düşünen firmalar bu fırsatı değerlendirmelidir.