Hiroşima kurbanlarının anma törenine İsrail daveti tepki çekti 

Japonya'daki aktivistler, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yıl dönümünü dolayısıyla kentte düzenlenen anma törenine İsrail'in davet edilmesine tepki gösterdi. Kyodo News'un haberine göre, Hiroşima'da Filistin'i destekleyen yaklaşık 100 aktivist, İsrail'in Tokyo Büyükelçisi Gilad Cohen'in anma törenine davet edilmesini kınadı.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gazze'nin özgürleşmesi çağrısında bulunan aktivistler, nükleer silahsızlanmayı savunan Hiroşima'da anma törenine İsrail'in katılmasını eleştirdi. Filistin'in Japonya Temsilcisi Waleed Siamİsrail'in anmaya davet edilmesinin Hiroşima'nın temsil ettiği adalet ilkesine ters düştüğünü vurguladı.

 

Hiroşimalı yetkililer, Japon hükümeti tarafından tanınmaması ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olmamasını gerekçe göstererek Filistin'i törene davet etmemişti. Öte yandan, ABD'nin Nagazaki'ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos'taki anma törenine İsrail'in davet edilmeyeceği açıklanmıştı.

Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, Gazze'deki vahim insani durumun ve kamuoyunun saldırılara ilişkin protestolarının, anma törenini sekteye uğratabileceği endişesiyle bu kararı aldıklarını belirtmişti.

1945'te Hiroşima'da yaşananlar

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti.

Atom bombasının sonraki etkileriyle de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 110 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti.