Hizmet sektörüne 100 milyon dolar destek

Çağlayan, hizmet sektörüne verilecek 100 milyon dolarlık ihracat desteğinden 10 milyar dolara yakın döviz geliri elde edileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet sektörüne 5 yılda verilecek devlet desteğinin 100 milyon dolar civarında olacağını belirterek, "Bunun karşılığında yaklaşık 8-9 milyar dolar hatta 10 milyar dolara yakın bir döviz geliri elde edeceğiz" dedi.

Bakan Çağlayan, "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ" ile ihracatçılara getirilen yeni desteklere dönük basın toplantısı düzenledi.

Önümüzdeki 5 yılda sağlık sektöründeki ihracat hedefini 5 milyar dolar olarak tespit ettiklerini kaydeden Çağlayan, eğitim sektöründe 2 milyar doları yakalamamak için hiçbir sebep bulunmadığını, her türlü alt yapının mevcut olduğunu kaydetti.

Bakan Çağlayan, yazılım sektöründe 0,5 milyar dolar, dizi film ve film sektöründe 0,5 milyar dolar düzeyinde bir ihracat hedefinin bulunduğunu bildirdi.

5 yılda verilecek devlet desteğinin 100 milyon dolar civarında olacağını ifade eden Çağlayan, bunun karşılığında yaklaşık 8-9 milyar dolar hatta 10 milyar dolara yakın bir döviz geliri elde edileceğini söyledi. 

"Bu da Türkiye'nin özellikle hizmetler sektöründe artan gücünü gösteriyor" diyen Çağlayan, 2023 yılında dünya pastasından bugün alınan yüzde 1'lik payı, yüzde 2'lere çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

En fazla geliri yazılım sektörü getiriyor

Çağlayan, Türkiye'nin yazılım sektöründeki ihracatının 2005 yılında 76 milyon dolar iken, 2010 yılı sonu itibariyle yüzde 47 oranında artarak 112 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, istihdam edilen kişi başına en fazla gelir getiren sektörün yazılım sektörü olduğunu söyledi.

Yabancı öğrencilerden 1 milyar dolar gelir sağlanacak

Yüksek öğretim kuruluşlarının yabancı öğrencilerin Türk üniversitelerini tercih etmelerini sağlamak amacıyla yapacakları tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin de destekleneceğini kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Yüksek öğrenim kurumlarımızın yurt dışında yapacakları tanıtım faaliyetleri yüzde 50 oranında ve yılda 300 bin dolara kadar desteklenecektir. 2010 yılında 20 üniversitemizin bu Tebliğden faydalanmasını bekliyoruz. Bu desteklerle gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda her bir üniversitenin ortalama 100 yabancı öğrenci kazanması durumunda ülkemize getirilecek 2.000 öğrenciden dört yıl içerisinde 128 milyon dolar gelir elde edilebilecek. Buna karşılık olarak kamu sadece en fazla 6 milyon dolar destek verecektir.

Söz konusu giderlerin öğrenci başına yıllık 6000 dolar olduğunu varsayarsak yıllık ortalama 390 milyon dolar döviz kazancı mümkün olabilir. Sonuç olarak yabancı öğrencilerden öğrenim harcı ve yaşam giderleri toplamında 1 milyar doları aşkın döviz geliri elde edilebilir."

Her bir işbirliği kuruluşu 2.2 milyon dolara kadar destek alabilecek

Bakan Çağlayan, tebliğ kapsamında destek alma potansiyeline sahip 61 ihracatçılar birliği, 69 il ticaret ve sanayi odası, 12 il sanayi odası, 150 organize sanayi bölgesi, 100'ün üzerinde imalatçıların kurduğu dernek-birlik ve kooperatiflerin de işbirliği kuruluşları olarak belirlendiğini söyledi.

Bu çerçevede işbirliği kuruluşlarının sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri organizasyonuna yönelik giderlerinin yüzde 50 oranında ve 150 bin dolara kadar destekleneceğini ifade eden Çağlayan, böylece her bir işbirliği kuruluşunun yıllık 2 milyon 250 bin dolara kadar destek alabileceğini kaydetti.

Çağlayan, "Tebliğimizle destek kapsamına aldığımız sağlık turizmi, yüksek öğretim, yazılım ve film sektörlerinin çarpan etkisiyle ekonomiyi canlandırıcı, istihdamı artırıcı ve cari açığı azaltıcı etkileri de göz önünde bulundurulduğunda, sektöre bu Tebliğ ile verilen desteklerin önemli bir işlev göreceğine inanmaktayım" dedi.

Dizi-film sektöründen 60 milyon dolar gelir elde edildi

Film sektörünü de destek kapsamına aldıklarını söyleyen Çağlayan, dizi film ihracatının 2005 yılından sonra hızlı bir yükseliş gösterdiğini ifade etti. 2010 yılı itibariyle yaklaşık 39 ülkeye 65 yerli yapım dizi ihraç edilerek yaklaşık 60 milyon dolar gelir elde edildiğinin altını çizen Çağlayan, Türk filmlerinin yurt dışında 300 milyon seyirci kitlesine ulaştığını ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir