Hollanda-Türkiye 'işbirliği artırma' toplantıları başlıyor

Hollanda Ekonomi Heyeti, 24-28 Kasım 2008 tarihlerinde, Türkiye'ye geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hükümet, iş ve eğitim dünyası temsilcilerinin yer aldığı Hollanda Ekonomi Heyeti, 24-28 Kasım 2008 tarihlerinde, karşılıklı işbirliğini artırma gündemiyle Türkiye'de temaslarda bulunacak.

Heyetin hedeflerine ve programına ilişkin olarak Hollanda Konsolosluğunda bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marcel Kurpershoek, burada yaptığı konuşmada, Hollanda'dan, başka bir ülkeye gönderilen en büyük ticaret heyetinin Türkiye'ye geleceğine işaret ederek, heyetin başkanlığını Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk ile Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Müsteşarı Marja van Bjisterveldt'ın yürüteceğini ifade etti.

Türkiye gelecek vaad ediyor

Kurpershoek, Türkiye'nin, Hollanda'nın AB dışındaki 4. büyük ticari ortağı, Hollanda'nın da, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 4. ülke olduğunu hatırlatarak, "Türkiye, Hollanda şirketleri için önemli ve gelecek vadeden bir ülke" dedi.

Kurpershoek, konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, heyetin herşeyden önce ortaklıkların geliştirilmesini amaçladığını belirterek, KOBİ'lerin başka ülkelerde iş yapmakta zorlandıklarını, Hollanda'daki KOBİ'leri bu konuda desteklediklerini ve bu anlamda Türkiye'nin kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

Heyetin büyüklüğünün, şirketlerin Türkiye'ye olan ilgisinin güçlü bir işareti olduğunu ifade eden Kurpershoek, ekonomik durum ve piyasa ne olursa olsun, çoğunluğu son derece elzem alanlarda faaliyet gösteren bu şirketlerin, krizden çok etkilenmeyebileceğini ve bu şirketlerin de Türkiye'de iş yapmayı uygun gördüklerini dile getirdi.

Heyette 105 şirketin ve 30 eğitim kuruluşu yer alıyor

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers de, heyetin programı hakkında bilgi verirken, hükümetler arasında, iş dünyasında ve eğitim alanında işbirliklerini geliştirmek üzere Türkiye'ye gelen heyetin, özellikle KOBİ'ler ve eğitim kuruluşları arasında yeni işbirlikleri kurulmasını amaçladığını söyledi.

Kervers'in verdiği bilgilere göre, otomotiv, enerji verimliliği, finansal hizmetler, çiçekçilik, bilgi ve iletişim teknolojileri, altyapı, liman lojistiği ve su teknolojileri sektörlerinde faaliyet gösteren 105 şirketin ve 30 eğitim kuruluşunun temsilcilerinin yer aldığı heyette toplam 260 katılımcı bulunuyor.

DEİK Türk-Hollanda İş Konseyi Başkanı Osman Okyay ise, geçtiğimiz sene Hollanda Kraliçesi Beatrix'in, 40 önemli şirketin üst yöneticisiyle (CEO) birlikte Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülke ilişkilerinde bir kilometre taşı oluşturduğunu belirtti.

Türk şirketlerinin, Hollanda'yı küresel satışları için bir üs olarak da kullanabileceğine işaret eden Okyay, sadece 2006 ve 2007 yıllarında Türkiye'de 525 Hollandalı şirketin 11 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini ve Hollanda'nın, Türkiye'de en fazla yatırım yapan ülke olduğunu bildirdi.

Verilen bilgiye göre, 2007 yılında Türkiye'nin Hollanda'ya ihracatı 3 milyar dolar, Hollanda'dan ithalatı ise 2,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.