”Hoşdere 2010” projesi için 44 milyon euro harcadık”

Mercedes-Benz Türk Başkanı Kurz, bugüne kadar 57 binden fazla otobüs ürettiklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL-  Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Türkiye'ye kriz döneminde de yatırımlarını durdurmadıklarını belirterek, "2008 yılından beri 'Hoşdere 2010' Projesi için 44 milyon euro yatırım yaptık" dedi.

Hoşdere Otobüs Fabrikası'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada Kurz, Daimler'in 124 yıllık, Mercedes-Benz Türk'ün de (MBT) 43 yıllık bir geçmişi olduğunu anımsattı.

Kurz, bugüne kadar 57 binden fazla otobüs üreten ve 28 binden fazla otobüs ihracatı yapan Mercedes-Benz Türk'ün, tüm uluslararası kalite standartlarına uygun olan otobüs üretiminin yüzde 80'ini (2 bin 350 adet) başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere 73 ülkeye ihraç ettiğini anlattı.

Kuruluşundan bugüne kadar otobüs üretimine toplam 340 milyon euro yatırım yapan şirketin Türkiye otobüs pazarındaki payının yüzde 65'i aştığını dile getiren Kurz, "Yatırımlarımıza başladıktan kısa bir süre sonra kriz tüm gücüyle kendini hissettirdi. En zor zamanlarda bile geleceğe yaptığımız bu yatırımları kararlılıkla sürdürdük. Bu da Hoşdere fabrikamızın Daimler'in dünya çapındaki otobüs üretim ağında sahip olduğu önemin ve Türkiye'ye bağlılığımızın göstergesidir" diye konuştu.

Kurz, Hoşdere Otobüs Fabrikası'nın gerek seçilen teknoloji ve sistemler açısından, gerekse alınan özel önlemler ve arıtma tesisleri ile çevre koruma açısından da örnek tesis olarak değerlendirildiğini belirterek, bugün fabrikada, Travego, Tourismo ve Intouro şehirlerarası otobüs modelleri ile şehir içi otobüs Conecto'nun üretildiğini kaydetti.

2009 yılında şehirlerarası otobüste yüzde 65 pazar payına ulaştıklarını vurgulayan Kurz, Mercedes-Benz Türk'ün 2008 yılına göre pazar payını yüzde 6 oranında artırdığını söyledi.

Wolf-Dieter Kurz, geçen yıl sattıkları her iki otobüsten birini kendi finansal hizmet departmanları ile yaptıklarını belirtti.

"Hoşdere 2010" Projesinin 2008 yılında başladığını dile getiren Kurz, "Biz kriz döneminde de yatırımlarımızı durdurmadık. 2008 yılından beri "Hoşdere 2010' Projesi için 44 milyon euro yatırım yaptık" dedi.

Hoşdere, 360 bin metrekarelik alanda kurulu

Mercedes-Benz Türk Otobüs Teknik Direktörü Klaus Pfeifer ise yeni proje ile Hoşdere tesislerinin tamamen değiştirildiğini kaydetti.

Pfeifer, Hoşdere Otobüs Fabrikaları'nın 127 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 360 bin metrekarelik alanda kurulu olduğunu ifade ederek, fabrikada iki vardiyada yıllık 4 bin otobüs üretildiğini belirtti.

Fabrikada Ar-Ge çalışanları dahil 2 bin 400 çalışanın olduğunu ifade eden Pfeifer, bu çalışanların yüzde 72'sinin lise ve yüksekokul mezunu olduğu söyledi.

Pfeifer, yurtiçi ve ihracat pazarlarının talep ettikleri üretim hacmini sağlayabilmek ve müşterilerine en üst seviyede kalite sunabilmek amacıyla 2008 yılında başlatılan ve 2010 yılında tamamlanacak olan proje çalışmasının "Hoşdere 2010" adını taşıdığını belirtti.

Klaus Pfeifer, projenin ana hedeflerinin, yıllık üretim kapasitesinin 4 bin araca yükseltilmesi, üretim süreçlerinde verimliliğin artırılması, yeni bir lojistik konseptinin uygulanması, üretim ve ürün kalitesinin artırılması ve atık yönetimi sisteminin geliştirilmesi oluşturduğunu anlattı.

Tesisi baştan başa yenilediklerini ve yeni bir kalite sistemine yatırım yaptıklarını anlatan Pfeifer, projenin ilk kısmı olan "Hoşdere 2010" Projesine 2008 yılının nisan ayında başladıklarını, 2009 yılının Ağustos-Ekim aylarında tesisi yeniden inşa ettiklerini anlattı.

Amaç verimliliği yüzde 15 artırmak

Pfeifer, bu yılın şubat ayından itibaren ikinci projenin devreye girdiğini ve bu projenin "Hoşdere 2010 Plus" olduğunu bildirerek, "Hoşdere 2010 Plus" projesinin de temmuz ayında tamamlanacağını kaydetti.

"Hoşdere 2010 Plus" projesinin verimlilik amaçladığını ve asıl odak noktasının verimlilik olduğuna işaret eden Pfeifer, amaçlarının verimliliği yüzde 15 oranında artırmak olduğunu dile getirdi.

Hoşdere Otobüs Fabrikaları'nın örnek bir tesis olmasını istediklerini aktaran Pfeifer, bu projelerle enerji tüketimini yüzde 15 oranında, 1,2 milyon euroluk bir tasarruf sağladıklarını kaydetti.

Pfeifer, "Bu proje ile Hoşdere Otobüs fabrikası Mercedes'in en modern, en iyi, en verimli ve en çevreci tesisi oldu. 'Hoşdere 2010' projesi ile otobüs üretimimizi geleceğe hazırladık. Bundan böyle Türkiye'de ve yurt dışı pazarlarda müşterilerimizin beklentilerine ve özel isteklerine daha hızlı yanıt vereceğiz" diye konuştu.

Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün de, kendilerinin ürettiği araçlara çok ciddi talepler olduğunu ifade ederek, Mercedes-Benz Türk'ün dış pazarda yüzde 80-85 oranında bir ihracat payı olacağını söyledi.

Sülün, "Küçük otobüs" denilen alanda olmadıklarını bildirerek, Hoşdere fabrikasındaki kapasite artırımının tamamen şehir içi ve şehirler arası otobüslere yönelik olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir