HSYK açıklamasına siyasi tepki

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'den ayrılırken gazetecilerin, HSYK düzenlemesine ilişkin sorusunu yanıtladı.  

Kemal Kılıçdaroğlu, "Aklı başında olan bütün hukukçulara sorun, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyler. Başka ne söyleyeyim?" değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi ise HSYK kanun tasarısının kanunlaşması halinde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda yapacaklarını bildirdi 

Cihaner: Bu bir meydan okumadır

CHP Denizli Milletvekili, Cumhuriyet eski Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin açıklamasını "meydan okuma" olarak değerlendirdi. Cihaner, HSYK ile ilgili gelmiş bir yasa teklifi konusunda HSYK'ya 'açıklama yasağı' getirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Cihaner, HSYK ile ilgili radikal bir değişiklik yapılırken, HSYK'ya 'sen konuşma' demenin yanlış olduğunu ifade etti. Cihaner, HSYK'nın bugüne kadar birçok hakim ve savcıya mobbing uyguladığını belirterek, "Yüzlerce, binlerce insanın adil yargılanma haklarını ellerinden alan hakim ve savcılarla ilgili yapılan yüzlerce şikayet başvurusunu görmezden gelerek, soruşturma izni vermediler.. Tüm bu yaptıklarına rağmen, HSYK konusunda radikal bir değişiklik yapılırken, onlara konuşma demek, doğru değildir. Elbette ki konuşacaklar. Bakanın konuşmayın demesine rağmen konuşması, bir tür meydan okumadır" dedi.  Cihaner, Hamsici'nin bu açıklamayı hukuki kaygılar ve adalet için yaptığına da inanmadığını belirtirken, mevcut pozisyonlarını korumak için yaptığını savundu. 

Demirtaş: Kriz çözüm sürecini etkiliyor

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  “AKP’nin HSYK‘nın yapısını değiştirme girişimi tehlikeli ve yanlıştır. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. Biz AKP-Cemaat çatışmasında taraf değiliz. Pozisyonumuz haktan ve adaletten yanadır. 
Türkiye’deki ulusal çevreler hep derin yapılarla uzlaşma içerisinde oldular. Şu anda cemaatin ipiyle kuyuya inmeye çalışıyorlar. Bu kriz çözüm sürecini etkiliyor. AKP çözüm sürecini unutmuş ve rafa kaldırmış büyük bir krize yol açmış durumdadır” dedi.

Kaplan: Yasağa da yasağa uyulmamasına da karşıyız

BDP'li Hasip Kaplan da "HSYK'nın açıklama yapmasının yasaklanmasına da, bu yasağın demeçlerle delinmesine de karşıyız" dedi.

"HSYK, diğer davalarda açıklama yapmadı" 

HSYK üyelerinin sadece kendilerini ilgilendiren bir konu olunca açıklama yapmalarına da eleştiri getiren Kaplan, "Türkiye'de pekçok dava oldu. Uludere konusu  oldu, Hrant Dink davası oldu. HSYK üyeleri bu konularda hiçbir açıklama yapmadılar" dedi. 

"Bağımsız yargı konusu partiler üstü" 

Bağımsız yargı konusunun "partiler üstü bir konu" olduğunu da kaydeden Kaplan, "Bu konu basın üzerinden demeçler vererek çözülmez. Bu konunun çözüm yeri Meclis'tir. Dört partinin bir araya geleceği bir çalışma grubu oluşturulmalıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir