HSYK yasa teklifi Genel Kurul’da
HSYK yasa teklifi Anayasa Komisyonu'nda usul açısından ele alındı, teklif bugün Genel Kurul'a gelecek
ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını düzenleyen yasa teklifi dün tali komisyon olan TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alınırken, oy çokluğu ile bu komisyonda teklifin esasına girilmemesine karar verildi.
AKP'nin HSYK'nın yapısının yeniden düzenlenmesine ilişkin sunduğu yasa teklifi geçen hafta TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınarak kabul edilmişti. O görüşmeler sırasında, Anayasa Komisyonu üyesi 9 milletvekili dilekçe ile başvurmuş, teklifin tali komisyon olan Anayasa Komisyonu'nda da ele alınmasını talep etmişti.
TBMM Genel Kurulu'na bugün gelmesi ve görüşmeleri cuma gününe kadar sürmesi beklenen teklif, bu çerçevede dün Anayasa Komisyonu'nda ele alındı ve sadece usul açısından tartışıldı. AKP milletvekillerinin verdiği "görüşmelere devam edilmesine gerek olmadığı" yönündeki önergenin kabul edilmesiyle Komisyon'da, teklif esastan görüşülmeyerek toplantı sonlandırıldı.
AKP milletvekili Burhan Kuzu'nun başkanlığını yaptığı Anayasa Komisyonu'nda 12 AKP, 6 CHP, 3 MHP, 1 BDP'li üye bulunuyor.
Teklife göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı (Adalet Bakanı), genel kurulun toplantı günlerini tespit edecek. Başkan, gereken hallerde veya üye tam sayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilecek. Kanundaki istisnalar hariç olmak üzere genel kurul, en az 17 üyeyle toplanacak ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alacak.
Altı ayrı kanunda değişiklik yapan teklifle, hakim ve savcıların dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak. Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak.
Üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını HSYK Başkanı olarak Adalet Bakanı'nın belirleyeceği teklifle, HSYK personeli, naklen veya açıktan atama yoluyla atanabilecek, naklen atamalar ise Başkan tarafından yapılacak.
Teklifle, HSYK'nın görev ve yetkilerinde de değişiklik yapılıyor. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'da görev yapan Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erecek.
Ayrıca, Kurul Başkanvekili ve daire başkanlarının bu görevleri ile Kurul üyelerinin dairelerdeki görevleri de bitecek.
Kurulun seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçları ile kişisel suçları hakkındaki soruşturma ve kovuşturma izni işlemleri HSYK Başkanı tarafından yapılacak. Bunlar hakkında yapılan ihbar ve şikayetlerde Başkan, daire başkanlarından birine ön inceleme yaptırabilecek.