HSYK yönetmelikleri yargıya kapandı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) çıkardığı yönetmeliklere yargı yolu Danıştay kararıyla kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Danıştay 5. Dairesi, HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin iptal istemini "hukuki olanak bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti. Böylece HSYK'nın çıkardığı yönetmeliklere yargı yolu kapandı.

Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 9 Nisan 2001 tarihinde yürürlüğe giren HSYK Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin iptali istemiyle dava açtı. Davayı inceleyen Danıştay 5. Dairesi kararında, 2010 yılında referandumla değiştirilen Anayasa'nın 159. Maddesinde HSYK'nın oluşumu ile çalışma usul ve esaslarının belirlendiğine dikkat çekilerek, aynı maddenin 11. fıkrasında yer alan "Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamayacağı hükme bağlanmıştır" hükmünü anımsattı.

Yönetmelik HSYK kararıyla çıkarıldı, dava açılamaz

Daire kararında 6087 sayılı Kanunu'nun 6. maddesine göre, HSYK'nın yönetmelik çıkarabileceğin, genelgeler düzenleyebileceği belirtildi, yönetmeliğin 11 Aralık 2010 tarihli HSYK Kanunu'nun 14. maddesine dayanılarak çıkarıldığı ifade edildi. Kararda, yönetmeliğin Teftiş Kurulu ve kurul müfettişlerinin çalışma ve yöntemleri ile denetim, araştırma, inceleme ve soruşturmalara ilişkin usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla hazırlandığı, hükümlerinin ise HSYK tarafından yürütüleceğine işaret edildi. Daire, iptal kararında, "HSYK tarafından hazırlanan ve yine aynı Kurul kararıyla yürürlüğe konularak yürütülmesi sağlanan yönetmeliğin HSYK'ya ait bir karar sonrasında hukuki sonuç ve etki yaratabilecek nitelik kazandığı konusunda duraksama bulunmamaktadır" denildi. Danıştay 5. Daire kararının gerekçesi şöyle açıklandı:

"Dava konusu edilen Yönetmeliğin Anayasa'nın HSYK kararlarına karşı yargı yolunu kapatan 159. maddesi kapsamında ele alınıp değerlendirilmesi gerektiği açık olduğundan HSYK kararıyla yürürlüğe konulmuş olan dava konusu yönetmeliğin yargı mercileri önünde idari dava konusu edilebilmesine Anayasa'nın 159. maddesindeki kesin kuralı karşısında hukuki olanak bulunmamaktadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir