Hükümet yerli otoda kararlı

Yerli otomobil üretimi konusunda hükümetin kararlı olduğunu belirten Bakan Ergün, bir modelin maliyetinin ise 200 milyon ile 1 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobilin üretilebilmesi için hesaplanan maliyetle ilgili, "Firmalarımızdan bir tanesi yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için yatırım yapsalar 2,5 milyar euroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız" dedi.

Bakan Ergün, Türkiye'nin artık yerli otomobil markasını üretmesinin zamanının geldiğini belirterek, ülkenin bunu yapacak imkan ve kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

Daha önce yerli otomobilin üretilip üretilmemesinin bir tercih meselesi olduğunu, ama hükümetin bu konudaki iradesini yerli otomobilin üretilmesinden yana koyduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) yerli otomobilin üretilebilmesi için 2,5 milyar euroluk maliyet hesabı var. Bu hesapla güçlü bir yan sanayinin olduğu varsayılmadan, 50 yıllık birikim varsayılmadan, sıfırdan bir şeye başlanırsa nasıl olabilir görüldü. Tabii durum Türkiye'de o noktada değil, o noktanın çok önünde bir yerdeyiz. Dolayısıyla 2,5 milyar euroluk bir yatırımın, 3 milyar euroluk bir yatırımın 200 bin araçlık bir üretim için söz konusu olacağını düşünmüyoruz. Bugün otomotiv sanayinde var olan işletmelerden biri, otomobil üreten firmalarımızdan biri yeni bir marka, yeni bir model ortaya koymak için bir yatırım yapsalar 2,5 milyar euroluk yatırım mı yapacaklar? Öyle bir yatırım yapmayacaklar. Dolayısıyla, biz aslında daha iyi bir noktadayız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir