Hükümet'ten tarihi anlaşmaya ilk tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran ile Batılı ülkelerin İran'ın nükleer programı konusunda çerçeve anlaşmaya varmasından memnuniyet duyduklarını ve taraflar arasında nihai anlaşmanın sağlanmasını da ümit ettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Litvanya'da muadili ile basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na İran ve P5+1 ülkeleri arasında dün Lozan'da varılan çerçeve anlaşmaya ilişkin Türkiye'nin görüşü soruldu. Soruları İngilizce olarak yanıtlayan Çavuşoğlu, "Türkiye olarak P5+1 ülkeleri ve İran arasındaki müzakerelerin siyasi bir anlayışla sonuçlanmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Nihai bir anlaşma için bir çerçeve anlaşma üzerinde uzlaşı sağlanmış olduğunu görmek bizi mutlu etti. Umarım taraflar nihai bir anlaşmaya da varırlar" dedi, 

İsviçre'de sekiz gün süren müzakere turunun ardından varılan uzlaşı İran'ın nükleer silah üretecek kabiliyetlerden vazgeçmesi karşılığında ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasına yönelik nihai müzakerelere de kapıyı açıyor. 

İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın vardığı çerçeve anlaşması 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya ulaşılmasını öngörüyor. İran'a yönelik yaptırımlar nihai anlaşmaya kadar devam edecek. 

Türkiye'nin İran'da, İsrail'de ya da başka ülkelerde nükleer silahların varlığına karşı olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bu nedenle bu gelişmeyi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Çavuşoğlu, P5+1 ülkeleri ile İran'ın pozisyonlarına bakıldığında İran'ın hâlâ biraz geride olduğunu belirtti ve 1 Temmuz'a kadar İran'ın daha ileri bir noktaya gelmesini ümit ettiklerini belirtti. 

Yemen'de siyasi çözümden yanayız   

Çavuşoğlu Yemen'le ilgili soruları yanıtlarken ise ülkedeki Şii Husilere yönelik Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılana askeri operasyona Türkiye'nin destek verdiğini hatırlattı.

 "Türkiye sadece Yemen'de değil, Libya ve Suriye'de de siyasi çözümden yana" diyen Çavuşoğlu, "Husilerin şu anda Yemen'de yaptıkları kabul edilemez, ülkeyi istikrarsızlaştırıyor. Bu nedenle operasyonlara destek verdik ancak şu anda Türkiye'den herhangi bir yeni talep olmadı. Türkiye bu operasyona lojistik ve istihbari destek verebileceğini açıkladı ancak biz siyasi çözümlerden yanayız" dedi. 

Kırım'ın yasadışı ilhakını hiçbir zaman tanımayacağız

 Kırım Tatarlarının durumu sorulduğunda ise Çavuşoğlu, Rusya tarafından geçen yıl ilhak edilen Kırım'daki Tatarların baskı altında olduğunu, saldırıya uğradığını ve haklarının ihlal edildiğini belirtti. Son olarak Kırım Tatarlarının televizyonu olan ATR'nin lisansının askıya alındığını belirten Çavuşoğlu, "yakında buradaki hak ihlallerini gözlemlemek üzere buraya resmi olmayan bir heyet göndereceğiz. Bu konuda Rusya'ya çok açık olduk. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tam destek veriyoruz. Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımadığımızı hep vurguluyoruz ve Kırım'ın yasadışı ilhakını hiçbir zaman tanımayacağız" dedi.