İçimizdeki çocuk şarkı söylüyor

Psikolog Varan, şarkıların insanların çocuk yanından geldiğini ve çocuk yanına hitap ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda klinik psikolog olarak görev yapan Doç. Dr. Azmi Varan, bir klinisyen olarak gerek insana gerekse yaşama bakışında "Transaksiyonel Analiz"in temel kavram ve görüşlerinin ağırlıklı olduğunu belirtti.
 
"Transaksiyonel Analiz"in "Ebeveyn", "Yetişkin" ve "Çocuk" olarak adlandırılmış üç ego-durumunun üzerine temellendirildiğini ifade etti.
 
Varan, çocukluk dönemine ait dinamiklerin, hiç farkında olmadan kişilerin ilişkileri, duygusal ve iş hayatı başta olmak üzere tüm yaşamına etki ettiğini ifade etti.
 
"Transaksiyonel Analiz"in temel kavram ve görüşleri çerçevesinde, şarkılardaki psikolojik dinamikleri inceleyen Varan, müzik ve şarkıların, çocuk ego-durumundayken üretildiğini ifade etti.
 
Azmi Varan, çocukluğun, her ne kadar iyi anne ve babaya da sahip olunsa yetersizlik, yapamama gibi bir sürü olumsuz duyguyu kişide bıraktığını belirterek, şunları söyledi:
"İçimizde 6 tane yan var: Eleştirel ebeveyn, bakım veren ebeveyn, yetişkin, doğal çocuk, uyumlu çocuk ve isyankar çocuk. Doğal çocuk, neşeli şarkılar dinler, üretir. İsyankar yanda, isyanımızı ortaya koyuyoruz. Uyumlu çocuk boynu bükük, kadri bilinmemiş insanların şarkılarını, hikayelerini anlatıyor. İçimizdeki farklı yanların farklı modlarına göre şarkıları dinleyip tepki veriyoruz. Kendinle ilişkilendirdiğin şarkıları seversin. Bir şarkının bana hitap edebilmesi için benim içimde bir yere dokunması lazım. Eğer 'Çocuklukta beni sevmediler' diyorsam 'Beni sevmediler' diyen şarkıda kendimi bulurum. Çocukluğumda hep yalnız bıraktıysalar, biri çıkıp 'Ömrüm yalnızlıkla geçti' diye şarkı yaparsa ben onda kendimi bulurum. Bilinçaltımızda saklı duygulara seslenen parçaları seviyoruz.Şarkılardaki psikolojik dinamikler incelendiğinde, şarkıların insanların çocuk yanından geldiği ve çocuk yanına hitap ettiği görülüyor."