İdrar kaçırma hastalık habercisi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Aybek, idrar kaçırmanın MS, parkinson, alzheimer, omurilik ve merkezi sinir sistemi hastalıklarının ilk belirtisi olabileceğini söyledi.

Aybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idrar kaçırmanın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve bu konuda da toplumun yeterli bilgisi bulunmadığını ifade etti. Toplum arasında "idrar kaçırma" hastalığının özellikle yaşlı insanların bir kaderi olarak kabul edildiğini hatırlatan Aybek, aslında konunun yalnızca yaşlıları ilgilendirmediğini, altında nörolojik bir sorunun bulunabileceğini.

Aybek, "İnsanlar idrar kaçırmanın sıkıntılarını çok derin yaşıyorlar. Hatta bu nedenler yüzünden antidepresif ilaç kullananları bile görüyoruz. Sosyal hayatını çok kısıtlayan ve programını bu duruma göre yaparak tuvaletlere yakın olmak isteyen hastalar var. Bunun tedavi edilebilmesi için, öncelikle insanların sorunun farkında varması gerekir. Biliyoruz ki orta ve ileri yaşlı insanların yaklaşık üçte birini ilgilendiren idrar kaçırma sorunu, ileri yaşla birlikte daha sık karşılaşılıyor" diye konuştu.

İdrar kaçırmanın altında yatan nedenlerin önemle araştırılması gerektiğini kaydeden Aybek, şöyle devam etti:
"Kadınlarda bu durum, ya nörolojik hastalığı ya da idrar torbası çıkışındaki kasın yetersizliğini ortaya koyuyor. Hatta nörolojik hastaların ilk bulgusu idrar kaçırma olarak da ortaya çıkabiliyor. Özellikle MS hastalığının ilk bulguları arasında. O yüzden idrar kaçırma önemsenmesi gereken bir konu. Parkinson, alzheimer, omurilik, merkezi sinir sistemi hastalıklarının da bir bulgusu olarak ortaya çıkabilir"

Hastalığın daha çok kadınlarda görüldüğü algısının bulunduğunu fakat iler yaşlarda kadın ve erkeklerde görülme oranının eşit olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aybek, "İdrar kaçırma, erkeklerde genellikle prostat hastalıklarında ya da prostat ameliyatları sonrasında ortaya çıkan bir durum ve mutlaka hekim tarafından incelenmesi gerekiyor" dedi.
Prof. Dr. Zafer Aybek, anne adaylarının da çeşitli nedenlerle idrar kaçırma sorunu yaşadıklarını söyledi.