İhaleyi aldı, kredi arıyor

Park Grubu ve EnerjiSA'nın çekilmesi ile Akdeniz Elektrik Dağıtım Bölgesi ihalesini alan EMKAT Konsorsiyumu, finansman temin etmeye çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesinde 1,1 milyar dolar ile teklif veren EMKAT Konsorsiyumu şirketlerinden olan Eksim Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, ihale için finansman temin etmeye çalıştıklarını, ancak hem dünyada hem bölgedeki daralma nedeniyle anlaşma yaptıkları bankaların "şu anda temin edemeyiz" dediklerini, bu nedenle yeni oluşumlar ve gayretler içinde olduklarını bildirdi.

Tivnikli, Kuveyt Türk'ün gerçekleştirdiği sukuk ihracının imza töreni sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 1,1 milyar dolarlık proje için özellikle Körfez bankalarıyla görüşmelerinin devam ettiğini, ancak henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Piyasanın ekonomik şartlarının önemli etkisi olduğuna işaret eden Tivnikli, "Biz bu ihalelere girdiğimiz zaman teklif ve projelerimizi almıştık, kredilerimizi temin etmiştik. Krediler 2-3 ay için bağlayıcı oluyor. 3 ay geçip de 1 seneye yakın sürede realize olmayınca, bütün bankalar taahhütlerini yerine getiremiyorlar" diye konuştu.

Tivnikli, "Finansman için sıkıntıya girilebilir mi?" sorusuna, "Biz finansman temin etmeye çalışıyoruz, ama dünyada da bölgede de ciddi daralma var. Anlaşma yaptığımız bankalar 'şu anda temin edemeyiz' diyorlar. Onun için yeni oluşumlar, gayretler içindeyiz" yanıtını verdi.

Gecikme olup olmayacağı yönündeki soru üzerine de Tivnikli, "Sürenin uzaması bizim önümüzdeki en büyük engel... İhaleye girerken parayı hazırladık, geldik. Ama süre uzayınca hiçbir banka taahhütlerini yerine getiremiyor" dedi.

"Elektrik üretim özelleştirmeleriyle ilgileniyoruz"

Elektrik üretim özelleştirmeleriyle ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna da Tivnikli, "Evet, ilgileniyoruz. Biz geçmişte özelleştirmelerde Kuveyt Finance House ile konsorsiyum halinde çalıştık. Bundan sonra da özelleştirmelerde yurt dışından doğrudan yatırımcı çekmek için gayret içinde olacağız. EMKAT olarak da Eksim olarak da olabilir" diye konuştu.

Acıbadem ve Rönesans ile sağlık yatırımları

Abdullah Tivnikli, Eksim Yatırım Holding olarak Acıbadem Hastaneler Grubu ve Rönesans ile birlikte Körfez bölgesi ile Kuveyt'te hastane ve sağlık yatırımı projeleri için işbirliğine gittiklerini hatırlatarak, şu anda şirketlerin kurulduğunu anlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir