”İhracat şahlanacak, sanayi üretimi yukarı doğru çıkacak”

Bakan Şimşek, son 60 yılın en büyük krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sona ermekte olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ihracatının Aralık ayında yeniden şahlanacağını, sanayi üretimindeki artışın da devam edeceğini söyledi.

Şimşek, AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısında yaptığı konuşmada, son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizinin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sona ermekte olduğunu belirtti.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle son 4 çeyrekte Türkiye ekonomisinin bir takım sorunlar yaşadığını ifade eden Şimşek, "Ama çıkış başlamıştır. Ekimden itibaren sanayi üretimi artışa geçmiştir. Kasım ayında bayram vs. tatilleri nedeniyle ekonomi biraz etkilenmiştir, onlar mevsimseldir. Ama göreceksiniz Aralık ayında ihracat yeniden şahlanacak, sanayi üretimi yukarı doğru çıkmaya devam edecektir, kapasite kullanımı da aynı şekilde" dedi.

Sanayide elektrik tüketimine ilişkin verilerle yalan söylenemeyeceğini, sanayide elektrik kullanımındaki artışın üretimde de artış olduğunun göstergesi olduğunu vurgulayan Şimşek, "Enerji tüketiminde artış olmuşsa sanayi daha fazla üretmiş demektir. Ülkemizde ekonomide tekrar istihdamın yaratıldığı, tekrar üretimin arttığı bir döneme girmiş bulunmaktayız" diye konuştu.

"Ekonomik sıkıntılar geride kalacak"

Şimşek, çok radikal bir teşvik sistemi getirdiklerine, bu teşvik sistemi sayesinde Türkiye'de yatırımın, üretimin ve istihdamın artacağına, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarını geride bırakacağına dikkati çekti.

"Bu memlekette güzel şeyler oluyor. Memleketimizde çok güzel şeyler oluyor kardeşlerim. Ama eksikliklerimiz, sıkıntılarımız, işsizlik sorunumuz da var. Biz bunları da kabul ediyoruz" diyen Şimşek, bu sorunları da yine kendilerinin çözeceğini vurguladı.

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu ülkenin pek çok kronik sorununu çözmedik mi? Hatırlayın 40 yıl boyunca bu ülkede çift haneli enflasyon vardı, bazen 3 haneye çıktı. O çok konuşanların döneminde enflasyon yüzde 150'leri buldu, tabi onları çabuk unuttular, şimdi yüzde 5,5'luk enflasyonu beğenmiyorlar. Bu memleketin kronik sorunlarını bu hükümet çözmüştür, geriye yapısal sorunlar kalmıştır. Hükümetimiz yapısal sorunları da çözme iddiasındadır ve bunu başaracak bilgi, birikim ve iradeye sahiptir."

Kriz yönetimi

Şimşek, zaman zaman krizi iyi yönetmemekle suçlandıklarını, kendilerini suçlayanların, dünya güllük gülistanlıkken Türkiye'yi krize soktuklarını ifade etti.

Şimşek, şunları kaydetti:

"Kendi dönemlerinde, dünya güllük gülistanlıkken bu ülkeyi krize sokmuş olanlar, krize soktuktan sonra da hemen koşup IMF'ye el açıp yalvaranlar, IMF'nin empoze ettiği bütün koşulları kabul edenler, bize (siz bu krizi iyi yönetemediniz) diyorlar. Allah'a çok şükür bu krizi biz yönettik, başkaları gelip yönetmedi. Bakın geçen 12 ay içerisinde 22 tane ülke krizi iyi yönetemedi ve gitti IMF'ye el açtı."

Krizi iyi yönetemeyip IMF'ye el açan ülkeler içinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ve bir sürü büyük ülkenin de olduğunu belirten Şimşek, "Ama biz kendi yağımızla kavrulduk, kendi tedbirlerimizi ortaya koyduk. Krizi AK Parti hükümeti yönetti, başkaları yönetmedi. Biz diğerlerinin dönemlerinde olduğu gibi, 2000, 2001'i hatırlayın, 1999'u 1994'ü hatırlayın, maşallah gidin 1958'e kadar gidin, ne zaman Türkiye sıkıntıya düşmüşse gittiler el açtılar. Çok şükür bu krizi biz yönettik, Türkiye yönetti, Türk hükümeti yönetti. Bu da çok büyük bir fark kardeşlerim. Onun için ben çok rahatım bu konuda."

Şimşek, TEKEL işçilerinin eylemini değerlendirdi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TEKEL işçilerinin Ankara'da sürdürdükleri eylemi değerlendirirken, "İşçilerimiz kendilerini ifade etmek için oradalar, ama içlerine her türlü adamlar girmeye başladı" dedi.

Şimşek, TEKEL işçilerinin Ankara'da yaptıkları gösterileri herkesin merak ettiğini, herkesin bu olayın arka planında ne olduğunu bilmek istediğini ifade ederek, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TEKEL'in, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde, Devlet Bahçeli'nin de imzasının olduğu, 5 şubat 2001'de alınan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla özelleştirme kapsamına alındığını kaydeden Şimşek, AK Parti'nin hükümet olmadığı 2002 yılında da özelleştirme stratejisinin ortaya konulduğunu belirtti.

Şimşek, 1980 yılında 80 bin işçinin istihdam edildiği TEKEL'de, çalışanların sayısının 1985'te 50 bin 884'e, 2000'de de 30 bin 550 kişiye düştüğünü vurgulayarak, "Bakın herkesin iktidarda olduğu dönemlerden bahsediyoruz. 2002'de, yani biz iktidara gelmeden önce de çalışanların sayısı düşmeye devam etmiş ve 24 bin 331 kişiye düşmüş. Ama bu arada 2004'den itibaren de bazı kısımların özelleştirilmesi nedeniyle çalışan sayıları düşmeye devam etmiş" dedi.