İhracata 8,6 milyar dolar destek sağlandı

TBMM KİT Komisyonu'nda sunum yapan Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan, bankanın faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, bu yılın ilk 9 ayında ihracata toplam 8,6 milyar dolar destek sağladıklarını bildirdi.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz başkanlığında toplanan TBMM KİT Komisyonu'nda, Eximbank'ın 2009 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan, komisyonda yaptığı sunumda, bankanın faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Kaplan, Türk Eximbank'ın, ülke ihracatının artırılması amacına yönelik olarak, ihracatçılara, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlere, yatırımcılara, uluslararası nakliyecilere, turizmcilere ve döviz kazandırıcı sektörlere nakdi kredi, sigorta ve garanti desteği sağladığını anlattı

Bu yılın ilk 9 ayında ihracata toplam 8,6 milyar dolar destek sağladıklarını ifade eden Kaplan, bu dönemde kullandırdıkları nakdi kredilerin miktarının ise 4,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Kısa vadeli kredilerin daha geniş bir kitleye, daha uygun koşullarla kullandırılması için yeni düzenlemeler yapıldığını ifade eden Kaplan, 2011 yılının ilk 9 ayında ortalama aylık kredi kullandırım hacminin 485 milyon dolar olduğunu söyledi.

Türk Eximbank'ın kuruluşunu düzenleyen esasların 26 Eylül 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirildiğini hatırlatan Kaplan, yapılan değişiklikle İstanbul'un finans merkezi olmasına yönelik çalışmalar kapsamında Eximbank'ın, Ankara olan merkezinin İstanbul'a taşınmasına imkan sağlandığını belirtti.

Esaslarda yapılan yeni değişiklikler kapsamında Türk Eximbank'ın ana sözleşmesinin de yeniden düzenlendiğine işaret eden Kaplan, buna göre personelin ücret ve mali haklarının da belirlendiğini söyledi.

Bu yıl yapılan yeni uygulamalar çerçevesinde, Dünya Bankası kaynaklı İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi'nin kapsamının genişletildiğini anlatan Kaplan, yeni düzenleme ile gemi, yat yapımı, makine imalat sektörlerinin yanı sıra elektrik-elektronik, otomotiv yan sanayi ve demir dışı metal sektörlerinde faaliyet gösteren Türkiye'de yerleşik firmaların da ihracat amaçlı yatırımlarına yönelik harcamalara finansman imkanı sağlandığın kaydetti.

500 milyon dolarlık 5 yıl vadeli tahvil ihracı

Kaplan, Türk Eximbank'ın 2011 yılı programı çerçevesinde, orta-uzun vadeli döviz kredilerinin bilançodaki payının artırılması hedefi ve genel finansman ihtiyacı göz önüne alınarak, uluslararası sermaye piyasalarında 500 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvil ihracı yapılmasının planlandığını söyledi.

Hayrettin Kaplan, bir milletvekilinin sorusu üzerine, Türk Eximbank kredilerinin yüzde 35'inin KOBİ'lere kullandırıldığını söyledi.

Bankanın Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Satıcı da bir başka soruya yanıt verirken, banka yöneticilerinin aldığı ücretin diğer banka yöneticilerine göre çok düşük olduğunu kaydetti.

Daha sonra Türk Eximbank'ın 2009 bilanço ve netice hesapları ile 342 milyon 488 bin lira dönem karı ile kapanan gelir tablosu genel görüşe sunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir