İhracatçıda 'isyan' kaygısı
Çağlayan, ihracatın Tunus'a yüzde 38, Mısır'a yüzde 24 azaldığını açıkladı. Libya'da da düşüş bekleniyor.
ANKARA – Tunus'la başlayan Mısır'la devam eden ve Libya'ya sıçrayan 'isyan ateşi' bölgeye ihracat yapan sanayiciyi de düşündürmeye başladı.
Yaşanan gerilimlerden ihracatın olumsuz etkilendiğini vurgulayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 1-24 Şubat tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın Tunus'ta yüzde 38, Mısır'da yüzde 23.7 azaldığını söyledi.
Çağlayan, Libya'da olayların yeni başladığını bu nedenle şu anda ihracatın etkilenmediğini belirterek, "Libya'ya ihracatımız aynı dönemde 275.5 milyon dolardan 274.2 milyon dolara geriledi. Ama daha da etkileyecektir" dedi.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu'nun 4'üncü toplantısı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında yapıldı.
Toplantının basına açık olarak gerçekleştirilen bölümünde bir konuşma yapan Çağlayan, önemli bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Ciddi gerilim ve değişimler var. Yaşananların bir iç savaşa dönüşmesine sebep olmadan çözülmesini temenni ediyoruz" dedi.
Libya'ya ihracatımız daha etkilenmedi ama etkilenecektir
Tunus'a geçen yılın 1 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında 103 milyon dolar olan ihracatın bu yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalarak 64 milyon dolara düştüğünü belirten Çağlayan, Mısır'da ise geçen yılın anılan döneminde 352 milyon dolar olan ihracatın yüzde 23.7 azalarak 268.4 milyon dolara düştüğünün bilgisi verdi.
Bakan Çağlayan, Libya'da olayların yeni başladığını bu nedenle ihracatın şu anda etkilenmediğini söyleyerek, "Libya'ya ihracat 275.5 milyon dolardan 274.2 milyon dolara geriledi. Ama daha da etkileyecektir" dedi.
Demir-Çelik, otomotiv ve makine sektörlerini masaya yatıracağız
Bakan Çağlayan toplantıda Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği sektörlerin masaya yatırılacağını söyleyerek, "Cari açığın ve dış ticaret açığının yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Toplantıda demir-çelik, otomotiv ve makine sektörlerini masaya yatıracağız. Bu sektörlerdin arkasından kimya ve tekstil sektöre geliyor. Hangi sektörlerin yatırım teşvik kapsamına alınması gerektiğini tespit edeceğiz" dedi.
Demir-çelik sektöründe Türkiye'nin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin buna rağmen dünyanın en pahalı demir-çeliği aldığını kaydetti. Bakan Çağlayan, sektörün kendi içinde bir bütünlüğünün olmadığını vurguladı.