İhsanoğlu, Köşk turuna STK'larla devam ediyor

Dün siyasi partileri ziyaret eden cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, bugünkü turuna TBB ile başladı. Feyzioğlu ile görüşen İhsanoğlu, ardından KESK'i ziyaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun dün gerçekleştirdiği siyasi parti görüşmelerinin ardından bugünkü ilk adresi  Türkiye Barolar Birliği (TBB) oldu. TBB ziyaretinde, Cumhurbaşkanı adaylarının Türkiye Anayasası’nın temel ilkelerine, Anayasa'nın değişmeyen maddelerine saygılı olması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, "Anayasa'nın 104. maddesinde tarifi yapılan görev ve yetkiler bahsinde geçen hususlara dikkat etmeleri lazım. Bu husustaki görüşmelerimi sayın başkana izah ettim. Kendilerinin şüphesiz bu konudaki hassasiyetleri yerindedir" dedi.

"Cumhurbaşkanı olacak adaylar, Anayasa'nın değişmeyen maddelerine saygılı olmalı"

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı olacak adayların, anayasada tarifini bulan Türk devletine, Türk Cumhuriyetine, temel ilkelerine, anayasanın değişmeyen maddelerine saygılı olmaları lazım gelir" dedi. 

İhsanoğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan İhsanoğlu, görüşmenin çok verimli geçtiğini belirterek şöyle devam etti:

"Barolar Birliğinde, temel mesele hukukun üstünlüğü, hukuk devletinin egemenliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasının temel hükümleri üzerinde durduk. Şüphesiz ki cumhurbaşkanı olacak adayların, anayasada tarifini bulan Türk devletine, Türk Cumhuriyetine, temel ilkelerine, anayasanın değişmeyen maddelerine saygılı olmaları lazım gelir. Aynı zamanda anayasamızın 104. maddesinde tarifi yapılan görev ve yetkiler fıkrasında geçen hususlara dikkat etmeleri lazım. Ben, bu husustaki görüşlerimi, Sayın Başkana ve arkadaşlarına izah ettim. Kendilerinin, şüphesiz, bu konudaki hassasiyetleri yerindedir. Bu konuda hassas davranan adaylara da desteklerini esirgemeyeceklerini anlamış bulunuyorum."

"Hep birlikte ortak bir payda çizme zorundayız"

Feyzioğlu ise İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak TBB'yi ziyaretinden mutlu olduklarını ifade ederek TBB'nin yargının en üstünde yer alan kurumlardan biri olduğunu söyledi. Feyzioğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurumlarının ağır tehdit altında olduğunu, içlerinin boşaltıldığını, milli devletin sorgulanır hale getirildiğini, kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir engel olarak görüldüğünü ve kaldırılmak istendiğini, ortak paydaların sorgulanır hale geldiğini öne sürdü.

TBB Başkanı Feyzioğlu, birlik olarak herhangi bir adayın aleyhinde veya lehinde görüş bildirmelerinin mümkün olmadığını da kaydetti. 

İhsanoğlu'ndan KESK ziyareti

İhsanoğlu ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen'i konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan İhsanoğlu, görüşmede cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin çok verimli bir fikir teatisinde bulunduklarını dile getirerek, "Türkiye'de eski vesayetlere son vermek isterken yeni vesayetlerin kurulmasını kimse istemiyor. Anayasal sistemin, rejimin hürriyet, adalet ve insan hakları temeli üzerinde, özellikle emekçilerin haklarının sağlanması ve onların insanca, adil düzen içinde yaşamaları, Türkiye'de asgari ücretin yükselmesi, emeğin karşılığının verilmesi ve gördüğümüz sıkıntıların giderilmesi hususunda Türkiye'nin çok daha mesafeler kaydetmesi lazım geldiğine inanıyorum" diye konuştu. 

Özgen: Şimdiye kadar bireyleri işaret etmedik

Lami Özgen ise daha önce de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP heyetinin kendilerini ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Konfederasyon olarak şimdiye kadar bireyleri işaret etme ve bireyler üzerinde bir değerlendirme yapmadık" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir