İİT Kudüs için 13 Aralık'ta toplanıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak olmasına ilişkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İİT'yi olağanüstü zirveye davet ettiğini ve 13 Aralık Çarşamba günü toplanacağını dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündemle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basın toplantısında konuşan Sözcü Kalın, ABD Başkanı Donal Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edeceğini" ve "Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması talimatı"nı değerlendirdi.

"Kudüs konusu ile ilgili Amerikan yönetiminin tanıması yönünde hazırladığı haberler birkaç gündür gündemimizi teşkil ediyor" diyen Kalın, "Bizim de temaslarımızın neticesinde Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı haberlerini almış bulunmaktayız. Bu sabah, Malezya, İran, Katar, Endozenye devlet başkanları ile telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi BM kararına aykırı vahim bir hata olacaktır. BM kararlarının hiçbirisinde Kudüs'ün işgal ya da ilhak edilmesi ne kabul edilmiş ne tanınmıştır" dedi.

"Politikaları tanımıyoruz"

"İsrail 1980'de ilhak kararı almış, BMGK 478 sayılı karar ile işgalci güç İsrail'in tüm faaliyetlerini ilan etmiştir. 1980'de alınan karardan beri bizim açımızdan da bir değişiklik söz konusu değildir" ifadelerini kullanan Kalın, "Politikaları tanımadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs'te bulunamayacağına dair bir madde de vardır. Milletimiz 400 yıl hizmet ettiği Kudüs'e karşı tarihi bir sorumluluk hissetmektedir. Toplumlar Filistin ve Kudüs konusunda birlik içindedirler. Kudüs bizim onurumuzdur, bizim kırmızı çizgimizdir. Konu sadece Müslümanlarla sınırlı değildir, 3 semavi dinin mensuplarının paylaştığı bir şehir olarak son derece önemli bir şehirdi" dedi.

İİT'ye olalanüstü zirve çağrısı

"İslam devletleri arasında ortak hareket etmeye dönük olarak sayın Cumhurbaşkanımız, İİT'yi olağanüstü zirveye davet etmektedir. İİT 13 Aralık Çarşamba günü toplanacak" diyen Kalın, "Kendisinin bu sabahtan beri ve gün boyunca yapacağı telefon görüşmelerinin amacı da koordinasyonu sağlamaktır. Cumhurbaşkanımız, din adamlarına, akademisyenlere dömnük olarak bir çağrıda bulunacaktır. Bununla ilgili çağrı mektubunu da sizlerle paylaşacağız" bilgisini paylaştı.

"Vicdanla ilgisi yok"

Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trump 24 Kasım'daki telefon görüşmesinde kendisinin Cumhurbaşkanımıza döneceğini ifade etmişti. Çalışmalar devam ediyor. Hassasiyetlerimizi kendilerine aktaracaklar. Atılacak diğer adımlar konusunda İİT istişareleri neticesinde alınacak kararları takip edeceğiz. Bu konu bir İslam dünyası meselesidir, küresel bir mesele haline gelmektedir. Bunun önlenmesi için de ne tür adımlar atılacağını hep birlikte değerlendireceğiz."

İsrail'li yetkililerin açıklamaları ile ilgili olarak Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımız Filistin konusunda hakikatleri söylemeye bundan sonra da devam edecektir. İster rahatsız olsunlar, ister mutlu olsunlar. Elbette bu açıklamalardan rahatsızdırlar. İsrail Milli Eğitim Bakanı'nın ifadesi de son derece manidar. Filistin topraklarını işgal etmiş bir devletin bakanı bunu söylüyor. Bunun akılla, izanla, vicdanla ilgisi olmadığı da ortadadır" şeklinde değerlendirme yaptı. 

"Hukuki olarak Halkbank üzerinden gerekli desteği vereceğiz"

Konuşmasının devamında ABD'de devam eden Zarrab davası hakkında da yorum yapan Kalın, "Şu ana kadar davanın seyrine, medyadaki yansıtılma biçimine baktığınızda Türkiye'ye karşı bunun siyasi dava haline getirildiği görülmektedir. Mahkemede dünden beri Zarrab'ın açıklamaları ortadadır. Ne tür anlaşma yaptığı, ne tür yalanlar söylemeye hazır olduğu da kendisi tarafından dile getirilmiştir. Biz hukuki olarak Halkbank üzerinden gerekli desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. Burada İsrailli yetkililer hakikatleri ifade ettiği için sayın Cumhurbaşkanımıza saldırmak yerine, Filistinlilerin topraklarını çalma politikalarından vazgeçsinler" dedi.