İkinci grup Peşmerge talebi yok

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden Kobani'ye ikinci Peşmerge grubunun geçişi konusunda herhangi bir talep gelmediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden Kobani'ye ikinci Peşmerge grubunun geçişi konusunda herhangi bir talep gelmediğini belirtti.

Yılmaz, gazetecilerin, tezkerenin yeterli olmayacağı yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

"Hayır yeterlidir. Tezkereye bakın, anayasaya bakın. Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulmasına izin verme yetkisi TBMM'ye aittir. Dolayısıyla Peşmerge Irak silahlı kuvvetlerinin bir parçasıdır. Anayasasına göre Kuzeydeki Irak Yönetimi'nin kendi güvenlik güçlerini oluşturma hakkı vardır. Bunlar o kendi güvenlik güçlerinin bir parçasıdır. Dolayısıyla Irak merkezi hükümetinin anayasasında yasal dayanağı vardır. Onların Türkiye üzerinden geçmesi bizim tezkerenin amacına da, anayasaya da uygundur."

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden Kobani'ye ikinci Peşmerge grubunun geçişi için bir talep olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine," Bize öyle bir talep gelmedi. Zaten ikinci grup Peşmerge istemiyorlar diye düşünüyorum" dedi.

"Gelenlerin Kobani'ye geçtiği fikrindeyiz"

Kaçanlar olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Yılmaz, "Rivayet muhtelif" yanıtını verdi. 

Yılmaz, Genelkurmay'da bunun görüntülerinin olduğu iddialarının belirtilmesi üzerine, "Gelenlerin hepsinin Kobani'ye geçtiği fkrindeyiz" karşılığını verdi.

Yılmaz, "Rakam verebilir misiniz?" sorusu üzerine de, şunları şöyledi:

"100'ün biraz üzerinde. O kadar diyelim. Zaten mutabakata varmışlardı ilgililer. Bundan daha fazla adam istemiyoruz diyerekten ne Özgür Suriye Ordusu'ndan fazla bir savaşçı istediler ne de Peşmerge'den fazla bir savaşçı istediler. Bunların demek ki savaşçıya ihtiyacı yok. Peki neye? Propagandaya ihtiyacı var. Türkiye'de sanki çok büyük bir ihtiyaç varmış da insanların oraya geçişine müsaade edilmiyormuş gibi bir algı oluşturdular. Sahipsiz bırakılmış gibi. Oysa bu iki olay gösterdi ki bunların ne Peşmerge talebi var ne de Özgür Suriye Ordusu'na. Neye ihtiyacı var? Propagandaya ihtiyacı var. İşte bunu da Türkiye'de başardılar diye düşünüyorum."

"Kuzey Irak size talepte bulunmadı değil mi?" sorusuna Yılmaz,  "Doğrudur" cevabını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir