İkinci kez hakim karşısındalar

Odatv davası kapsamında gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık 2. kez hakim karşısında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - "Ergenekon" soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalar sonrasında, gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık 2. kez hakim karşısında.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayındaki özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın, Şükrü Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhammet Sait Çakır, Coşkun Musluk, Müyesser Uğur ile tutuksuz sanık İklim Ayfer Kaleli katıldı. Diğer tutuksuz sanık Ahmet Mümtaz İdil ise sağlık sorunları nedeniyle duruşmaya gelmedi.
Duruşmaya geçtiğimiz cuma günü 16. Ağır Ceza Mahkemesine atanan Mehmet Ekinci başkanlık ediyor.
Kimlik tespiti için kürsüye çıkan sanık Yalçın Küçük'e mahkeme başkanı Mehmet Ekinci mesleğini sordu. Küçük, "En son kimliğim dava mankeni idi. Önemli davalara beni alırlar. Çok mesleğim var. Diğer mesleğim savaşırım, gaziyim, Ercan Havalimanını ve Gazi Magosa'yı ben aldım. Gazi maaşım var. Ayrıca üniversitede hocalık yapıyorum. Girmediğim hapishane kalmadı" dedi.
Tutuklu sanık Müyesser Uğur'un avukatı, iddianame ve delil klasörlerinin yayınlanmasının yasaklanmasına ilişkin talepte bulundu. Ancak sanık Müyesser Uğur söz alarak, bu talebinden vazgeçtiğini ifade etti.
Duruşma, TRT Radyo spikerinin iddianameyi okumasıyla devam ediyor.
Bu arada CHP İstanbul milletvekilleri Umut Oran, Oktay Ekşi, Binnaz Toprak ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.
 Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
Öte yandan Odatv davasının görüldüğü adliye binası önünde toplanan bir grup, sanıkların serbest bırakılmasını istedi.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Odatv davasının sanıklarına destek vermek amacıyla, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), bazı siyasi parti üyeleriyle, bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri, ellerinde "Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın", "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Halkın haber alma hakkı var" yazılı pankart ve dövizler açtı.
Burada, TGS İstanbul Şube Başkanı Emel Soy yaptığı açıklamada, gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in 299 gündür tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, "En başından beri söylüyoruz; 'Devrimci Karargah Davası neyse, Ergenekon Davası neyse, KCK Davası neyse, Odatv Davası da o.' Zaman bizi haklı çıkardı. İşte geçen hafta 36 gazeteci, KCK Davası kapsamında tutuklandı. Basın özgürlüğünün üzerindeki karabasan, her geçen gün şiddetini artırıyor. Bu baskıların tek bir anlamı var. Yalnız gazetecileri değil, toplumun her kesimini sindirmek, korkutmak ve ayrım yapmaksızın tüm muhalefete gözdağı vermek" şeklinde konuştu.
Davayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Türkiye'nin bir bütün olarak AK Parti'nin baskısı altında olduğunu, burada görülen davanın da yargısal bir faaliyet değil siyasi bir faaliyet olduğunu ileri sürdü.
Davaya izleyici olarak katılan CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de, bugüne kadar bir çok davayı izlediğini belirterek, "Bu kadar utanç vericisini hiç bir zaman yaşamadık. İddianamenin davada dinlediğim kısmı beni utandırdı. Bu dönemin sonu düşüncelere saygı gösterenler için aydınlık olacaktır" diye konuştu.
Bu arada, duruşma nedeniyle adliye binası ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonun bulunduğu koridora sadece ana bloktan giriş sağlanabiliyor. Salona geçiş yapılan diğer koridor ve geçişler, güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.
Bu konularda ilginizi çekebilir