”İkinci parti olursak erken seçime gideriz”

AKP Grup Başkanvekili Ergün, 29 Mart yerel seçiminde 2. parti olmaları halinde kadrolarını değiştireceklerini iddia etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, 29 Mart yerel seçiminde 2. parti olmaları halinde takınacakları tavrın belli olduğunu ifade ederek, "Erken seçime gideriz, kadrolarımızı değiştiririz, buna lider dahil" dedi.

Ergün, TBMM'de gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında konuştu.

Ergün, oy kayıplarının olması durumunda, suçu kendilerinde arayacaklarını, bir puan bile oy kaybetmeleri halinde, "Acaba nerede yanlış yaptık, niye kaybettik?" diye düşünüp, bunu, vatandaşın ikazı sayacaklarını söyledi.

"Başbakan "2. parti olalım bir gün durmam, bırakırım" dedi"

Ergün, şöyle konuştu:

"Siz, gene açık farkla 1. partisinizdir ama daha anlamlı bir oy kaybı olursa... Bu, ne demektir? 'Siz iktidar olmaya devam edin ama kimseye iktidar şansı vermiyorum henüz. Ön plana çıkardığım bir parti yok. Öbür partiler ya yerinde sayıyordur ya da gerilemiştir.  Siz de bir miktar oy kaybetmişsinizdir, 3-5 puan...' Bu anlamlı bir uyarı olur. Dersiniz ki 'biz iktidara devam edeceğiz ama demek ki politikalarımızı biraz gözden geçirmemiz lazım.'

Daha sert bir uyarı olursa, daha anlamlı bir oy kaybı olursa... Gene iktidarınızı sürdürürsünüz. Yüzde 47 oy almışsınız. 10 puanlık bir dalgalanma oldu. Yüzde 37... Bu sert bir uyarı olur. Bu sert uyarı sonrasında politikaları, kadroları çok ciddi manada gözden geçirmeniz gerekir. Ama hala size yaklaşan bir parti de yoktur. Biz, toplumun bu sert uyarısını dikkate alırız. 'Toplum bize bu sert uyarıyı neden yaptı' deriz? Olsun ya boşver, ne olacak... Olur mu böyle bir şey?

Ama siyasette öyle bir şey olabilir ki Özal'a oldu mesela 1989'de. 2. parti durumuna düştü ve elindeki bütün belediyeleri kaybetti. Yüzde 36'dan yüzde 21,75'e geriledi. Özal, iktidarını devam ettirdi hatta Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığında asla rahat etmedi. Neden? Çünkü, arkasında halk desteği kalmamıştı. SHP, 1. parti haline gelmişti. Özal'ın orada yapması gereken şey, derhal seçime gitmekti. Ama yapmadı ve sonrasında da Anavatan Partisi gittikçe küçüldü. Özal, 'benden sonrası tufan' dedi ve tufan da oldu zaten.

Genel başkanımız, başbakanımız açıkladı; '2. parti olalım bir gün durmam, bırakırım.' Neden? Çünkü, bunun faturasını birisinin ödemesi, milli iradenin yenilenmesi lazım. Kadro olarak da bizim her şeyi gözden geçirmemiz lazım. Parti programı, çalışma yöntemi, kadrolar, lider... Hepsini gözden geçiren bir sonuç doğurur. Biz, burada açığız. Karşımıza ne çıkarsa, nasıl tavır takınırız? 2. parti konumuna düştüğümüz gün, takınacağımız tavır bellidir. Erken seçime gideriz, kadrolarımızı değiştiririz, buna lider dahil. Tavrımız açık."