İkinci üniversite 'teknik' olmalı
BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) Bursa'da yeni bir devlet üniversitesi kurulmasına yeşil ışık yakması kentte heyecana neden olurken, üniversitenin nereye kurulacağı konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Uludağ Üniversitesi'nin 2009-2010 eğitim öğretim yılı açılışında yaptığı konuşmada Bursa'ya kurulacak ikinci üniversite için geç kalındığının altını çizerken, ikinci üniversitenin Görükle Kampüsü'ne kurulmasının mümkün olmadığını söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde aynı kampüste iki üniversitenin kurulduğunun görülmediğine vurgu yapan Cengiz, fiziksel ve akademik yapısı ve ulaşım avantajları nedeniyle yeni üniversite için Gemlik'i işaret etti.
Kent dinamikleri arasında yeni üniversitenin Gemlik'te kurulmasını savunanlar kadar, teknik üniversite olması kaydıyla merkez ilçelerden herhangi birinde kurulabileceği görüşünde olanlar da bulunuyor. Bazı akademik odalar ise mevcut Uludağ Üniversitesi'nin ikiye bölünmesi suretiyle kampüsün hali hazırdaki olanaklarından faydalanılmasından ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi'nin başı çektiği bir teknik üniversite kurulmasından yana.
Gelinen noktada en somut adımı Gemlikliler attı. İkinci üniversiteye Gemlik halkı adına talip olan ilçenin siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek bir çalışma grubu oluşturdu. Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler'in başkanlığında oluşturulan çalışma grubu, öncelikle mecliste temsil edilen siyasi partilerin il başkanlarını ziyaret ederek, hazırlanacak yasa teklifinin Bursa milletvekilleri aracılığıyla meclise sunulması yönünde çaba harcayacak. Gemlik'te eski Sunğipek Fabrikası'nın olduğu bölgede oluşturulan 350 dönümlük Uludağ Üniversitesi Gemlik Yerleşkesi'nde halihazırda Hukuk Fakültesi ve 8 ayrı meslek dalında eğitim veren meslek yüksek okulları, erkek ve kız öğrenci yurdu, poliklinik ve idari binalar bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Rektörü ve Senatosu'nun desteğini arkasına alan Gemlik'in ikinci üniversite konusunda öne çıktığını söyleyebiliriz. Ama unutmamamız gereken bu girişimde son kararı her zaman olduğu gibi yine siyasiler vereceklerdir.
Bence Bursa'da ikinci üniversitenin nereye kurulacağından çok bölümlerinin içeriği tartışılmalıdır. Bir sanayi kenti olan Bursa'ya kurulacak ikinci üniversite kesinlikle 'teknik' bir üniversite olmalıdır. 41 bin öğrencisi ve 3 bini aşkın idari ve öğretim görevlisinin bulunduğu Uludağ Üniversitesi'nde teknik bölümler yeni üniversite bünyesine alınarak süreç hızlandırılabilir ve teknik üniversite ile üniversite-sanayi işbirliği teorikten pratiğe geçirilebilir. Sanayi kentinde teknik bir üniversiteden mezun olanların iş hayatına atılmaları kolaylaşırken, diğer yandan işletmeler de nitelikli eleman konusunda çok daha avantajlı konuma geleceklerdir.