İkitelli sular altında
İkitelli Basın Ekpres yolunda çok sayıda araç suya gömüldü... TIR garajında bir kişinin cesedi bulundu
İSTANBUL - İstanbul İkitelli'de yoğun yağışların getirdiği sel nedeniyle araçlar sular altında...
İstanbul'daki yoğun yağış nedeniyle su basan İkitelli Basın Ekspres Yolu'nda araçlarının içinde mahsur kalan 50, Silivri'de 670, Çatalca'da 314 vatandaş itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
Bu sabah, başta İkitelli Basın Ekspres Yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları, sele neden oldu. Ayamama, Tavukçu ve Papaz dereleri taştı.
İkitelli Basın Ekspres Yolu'nda araçlarının içinde mahsur kalan yaklaşık 50 vatandaş, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye, saatte metrekareye 90 kilogram yağış düştü. Eylül ayı ortalaması 45 kilogramken, bu sabah İkitelli bölgesine bir saatte 90 kilogram yağış düştüğü belirlendi.
Atatürk Havalimanı'na giden İkitelli Basın Ekspres yolu sel sularıyla doldu. Çok sayıda araç yolda mahsur kaldı. Başakşehir ilçesinin ara yollara büyük ölçüde kapandı. İlçeye bağlantı sağlayan yollarda ulaşım aksıyor. Ara sokakların sel sularıyla doldu.
Ayamama ve Tavukçu derelerinin yağış nedeniyle taştığı gözlenirken dere yakınlarındaki bir binanın yıkıldığı bildirildi.
Yeni Bosna'daki bazı fabrikaları da su bastığı bildirildi. Fabrikalardaki bazı eşyaların suyla birlikte çevreye yayıldığı gözlendi.
Bakan Yıldırım: Sorun standart dışı uygulamalar
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CNN Türk'te katıldığı programda soruları yanıtladı. Yıldırım, "Sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar" dedi.
"Ayamama Deresi'nin İstanbul'un sorunlu bir deresi" olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
"Ayamama Deresi bir sonuçtur. Bütün olayı, bütün İstanbul'u düşüneceksiniz. İstediğiniz kadar tedbir alın dereyi 5 kat büyütüp, 2 kat derinleştirin diğer kısımlarda yeterli alt yapınız yoksa zaten su oradan yol bulup oraya iniyor. Oraya inince orası yetersiz kalmaya başlıyor. Sadece bir Ayamama Deresi değil. Orada tedbirler alındı ama sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar. Karayollarında bu yok. Uluslararası standartlara göre yapılıyor. Ancak karayollarına bağlantı yolları, mahalli yollar, orada yapılan köprüler var. Onlar oranın günlük ihtiyaçlarına göre planlandığı için onlar böyle bir felakette hizmet yerine engel oluşturmaya başlıyor, olay bundan ibarettir. "
Yıldırım: Altyapı yapmadan üst yapı yapıyoruz
Türkiye ve İstanbul'da yapılaşma konusunda önemli bir yanlış yapıldığını dile getiren Yıldırım, "Şu yanlışlığı hep yaptık yapmaya da devam ediyoruz; yeni yeni biraz aklımız başımıza geldi ama çok geç. Altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapıyoruz. İşin sıralamasında yanlışlık var" dedi.
Başka ülkelerde bu durumun yaşanmadığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Vatandaş bir araziyi gözüne kestiriyor, parselliyor, oralara binalar konuluyor. Ondan sonra bunun kanalizasyon sorunu, atık su gideri sorunu, elektrik, gaz bağlantısını düşünmeye başlıyoruz. Başka ülkelerde ise arazi geliştirme yapılıyor. Önce yer belirleniyor, parselizasyonu yapılıyor ortak kanallar yapılıyor. Bir de proje standardı veriyorlar, binanın dış rengi bile baştan belli. Bu planlama olmadığı zaman bunlar kaçınılmazdır. Bugün yaşadık ilerde de buna benzer bir felakette yine yaşarız."
4 askeri helikopter kurtarma çalışmalarına katıldı
İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, sel baskının yaşandığı Basın Ekspres yolundaki arama kurtarma çalışmalarına 4 askeri helikopter ve 8 arama kurtarma botunun katıldığını, bot sayısının 1 saat içinde 30'a çıkarılacağını bildirdi.
Çakmak, yaptığı açıklamada, Basın Ekspres yolunun şu an tamamen kapalı olduğunu, Bahçeşehir Hamam Deresi civarında da sel baskını yaşandığını kaydetti.
Bu bölgelerde trafiğin kesilerek söz konusu güzergahlara gidenlerin engellendiğini ifade eden Çakmak, şunları kaydetti:
"Arama kurtarma ekiplerimiz şu anda o civarda çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma çalışmalarına 4 askeri helikopter ve 8 arama kurtarma botu da katılıyor. 1 saat sonra bot sayısı, diğer bölgelerden de çekeceklerimizle birlikte 30'a çıkacak.
İnsanların çaresizlik içinde oldukları görülüyor. Ama bunlardan kendilerine ulaşılıncaya kadar kendi güvenliklerini sağlamaya gayret etmelerini istiyoruz. Biz de Afet Koordinasyon Merkezi'nde ekipleri yönlendirme çalışmalarımızı aldığımız bilgiler doğrultusunda sürdürüyoruz."
TIR garajında, bir kişinin cesedi bulundu
Ayrıca Başakşehir girişindeki bir TIR garajındaki araçlar, suya kapılarak havalimanına gidiş yolunu kapadı.
İSTOÇ yanyolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar, sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapadı. Göl haline gelen yolda, bazı hususi araçlar da sele kapıldı.
TIR garajında bulunan sürücü ve çalışanlarda suya kapılarak kayboldu. Bu kişilerden bir kişinin cesedi daha sonra bulundu. Diğerlerini arama çalışmaları sürerken, olay yerine gelen itfaiye ekipleri botlarla 4 kişiyi kurtardı.
Sel nedeniyle ağaçlara çıkan 3 kişiyi de kurtarma çalışmaları sürüyor.
Belediye alarmı geçti
İstanbul ve ilçelerini etkisi altına alan sağanak yağış ve sel felaketi nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı alarma geçti.
İtfaiye, AKOM, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerinin sel felaketinin olduğu bölgede kurtarma, tahliye ve temizlik çalışmaları devam ediyor.
Silivri'de mahsur kalan 670, Çatalca'da 314 vatandaş kurtarıldı.
Kurtarma çalışmalarına itfaiye 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 177 personel, 65 araç, İSKİ 106 personel, 43 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 23 personel, 2 bot, 3 adet 4x4 araç, toplam 862 personel 228 araç, 104 motopomp, 32 bot katıldı.
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca, 40 personel, 10 mobil ekip ile bölgeye sıcak yemek ve battaniye gönderildi.
Ekiplerce bölgedeki vatandaşlara, 11 bin adet kumanya, 2 bin 600 kişilik iftarlık, 10 bin adet bardak su, 7 bin kişilik sıcak çorba, 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin adet battaniye, bir gıda tırı, 8 bin çay yardımında bulunuldu.
Piri Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'nda, Silivri'de taşan derenin önünde, Silivri Belediyesi ek hizmet binasında, Selimpaşa Nikah Salonu önünde de mobil yemek servisi yapıldı.