İKSV, 'insan haklarına dikkat' dedi

İKSV Başkanı Kabaalioğluna göre, AB Türkiye'deki gelişmeleri yakından izliyor, AB ile karşımıza çıkacak sorunlar ortadan kaldırılmalı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri konusunda, "Gerek insan hakları gerek yargı bağımsızlığı ve yargıda olan değişik gelişmelerin kapsamlı bir şekilde irdelendiği ve bunların önümüzde ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkabileceği anlaşılmaktadır. O bakımdan yeni anayasa çalışmalarıyla, yeni Meclisimizde yeni hükümetin bütün bu konuları dikkate alarak, Türkiye'nin AB ilişkilerinde önümüze çıkabilecek endişeleri ortadan kaldırmasında büyük bir fayda mülahaza ediyoruz" dedi.

Kabaalioğlu, İKV'nin seçimli 49. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, bugün gelinen noktada Türkiye ve AB ilişkilerinin müzakerelerin başladığı 2005'e kıyasla çok farklı bir noktada olduğunu söyledi.

Reformlarla süreç devam ettirilmeli

 

Kabaalioğlu, "Önümüzdeki dönemde önemli olan, siyasi istikrar ve partiler arası uzlaşma ortamıyla ekonomik ve siyasi reformların yerine getirilmesi ve AB sürecinin devam ettirilmesi olacaktır. Özellikle AB'nin yeni bütçe döneminde Türkiye'nin AB üyeliğini dikkate alması sağlanmalıdır. AB'nin 2014 yılında başlayacak yeni bütçe çalışmalarında Türkiye'nin üyeliğinin göz önünde tutulabilmesi için reformlar hızlandırılmalıdır. Kuşkusuz ki yeni anayasa tartışmalarında etkili olacak konulardan biri de AB değer ve normlarının bir referans noktası oluşturacak olmasıdır" şeklinde konuştu.

Haluk Kabaalioğlu, "Gerek insan hakları gerek yargı bağımsızlığı ve yargıda olan değişik gelişmelerin kapsamlı bir şekilde irdelendiği ve bunların önümüzde ciddi sorunlar olarak karşımıza çıkabileceği anlaşılmaktadır. O bakımdandır ki yeni anayasa çalışmalarıyla yeni Meclisimizde yeni hükümetin bütün bu konuları dikkate alarak, Türkiye'nin AB ilişkilerindeki önümüze çıkabilecek endişeleri ortadan kaldırmasında büyük bir fayda mülahaza ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir